3p

300 millió eurós keretmegállapodást kötött az Eximbank a zöld hitelezés élénkítésére.

Az Eximbank 300 millió euró értékű hitelt vett fel az ING Banktól a Nemzetközi Beruházásbiztosítási Ügynökség (MIGA) garanciájával, melyet a Világbank-csoporthoz tartozó ügynökség június 30-án adott ki az ING Banknak. A hitelösszeget, melynek végső lejárata 12 év, az Eximbank az exporttevékenységet végző hazai kis- és középvállalkozások, illetve a nagyvállalatok energiahatékonysági, megújuló energiával, fenntartható ingatlanfejlesztéssel kapcsolatos, valamint egyéb éghajlatvédelmi céljainak támogatására szánja.

Az EXIM Magyarország már ma is kiemelt szerepet tölt be a hazai vállalatok versenyképességének javításában és munkaerejük megtartásában, amihez kedvezményes hitelekkel és egyéb finanszírozási eszközökkel járul hozzá. A Bank anticiklikus gazdaságpolitikai szerepkörét a magas infláció és a megnövekedett energiaköltségek miatt kedvezőtlenül alakuló gazdasági helyzetben szükségessé vált finanszírozás biztosításával tölti be a hazai vállalati szektorban. Az EXIM számára a fenntarthatóság támogatása stratégiai fontosságú, ezért is kínál partnereinek olyan eszközöket, melyek célja az exportőrök és beszállítók fenntartható fejlődést célzó beruházásainak, valamint üzleti tevékenységeinek elősegítése. 

A hitelösszeggel az Eximbank a hazai vállalkozások fenntarthatósági fejlesztéseket célzó hitelprogramjait fogja finanszírozni. Fotó: Depositphotos
A hitelösszeggel az Eximbank a hazai vállalkozások fenntarthatósági fejlesztéseket célzó hitelprogramjait fogja finanszírozni. Fotó: Depositphotos

A MIGA által támogatott hitelfelvételnek köszönhetően az Eximbank további zöld finanszírozási termékek indítását tervezi, ami egybevág a Bank 2021. január 1-jétől vállalt karbonmentes elköteleződésével. A tervezett portfólió elsősorban a közepes méretű, többnyire kkv-k számára nyújtott finanszírozást célozza, de várhatóan nagyobb volumenű fenntarthatósági célú projektek is megtalálhatóak lesznek benne. 

Az Eximbank számára a fenntarthatóság stratégiai elköteleződés, amelyre egyúttal lehetőségként is tekint. Így a magyar exporthitel-ügynökség volt az első olyan pénzintézet Európában, amely 2021. január 1-jétől nemcsak az új széntüzelésű erőművek, hanem minden szénhez kapcsolódó tevékenység finanszírozásának megszüntetése mellett döntött, beleértve a kitermelés és a hozzá szükséges infrastruktúra finanszírozását is. 2022 tavaszán a pénzintézet létrehozta ESG központját, mint dedikált, fenntarthatóságért, éghajlatváltozásért és környezetvédelemért felelős egységet. A 2023. február 1-jén indított Baross Gábor Újraiparosítási Program a magyar vállalatok nemzetközi versenyképességet javító energiahatékonysági, illetve megújulóenergia-termelő beruházásainak finanszírozását is elősegíti kedvezményes kamatozású konstrukciójával.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!