2019. augusztus 15. 18:30

A Stelius Befektető Zrt. közel 17,2 millió forinttal, csaknem 28,6 millióra szállította le az első Orbán-kormány aranytojást tojó tyúkjaként elhíresült Vegyépszert is a portfoliójában tudó társaság jegyzett tőkéjét.

A cégközlönyben megjelent tájékoztatás szerint az alaptőke csökkentésére azért kerül sor, mert a Magyarország száz leggazdagabbja közé tartozó Nagy Elek – egyszersmind a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke – minősített többségi befolyása (ez legalább 75 százalékos tulajdoni hányadot jelent) alatt álló Stelius bevonja az általa megszerzett, összesen közel 17,2 millió értékű saját részvényét. A közzétételből az is kiderül, hogy az alaptőke leszállítása kapcsán a részvényesek részére kifizetés nem történik, kizárólag az alaptőke összege változik – az tehát 45,72 millióról 28,557 millióra csökken –, illetve a törzsrészvények darabszáma csökken.

Nagy Elek Nagy Elek

Az 1995 áprilisában még Épszer-Unió Befektető Rt.-ként alakult, 2006 decemberétől Steliusra átkeresztelt cég tevékenységi köre széles. Abban megtalálható a vagyonkezelés, a saját tulajdonú ingatlan adásvétele, az üzletvezetés, a PR, kommunikáció, az üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás, az immateriális javak kölcsönzése és az ingatlanügynöki tevékenység. Ennek megfelelően tucatnyi cégben – köztük a Vegyépszerben és a Főtaxiban, hogy csak az ismertebbeket említsük – birtokol döntő irányítást biztosító többségi, közvetlen tulajdont, míg a Paskál Park Zrt. közös vezetésű vállalatnak minősül.

A jegyzett tőkénél persze sokkal nagyobb jelentőségű, hogy a Stelius konszolidált saját tőkéje 2018 végén 36 milliárd forintot tett ki, ez 2,1 milliárddal haladta meg az egy évvel korábbit – olvasható a társaság 2018. évi beszámolójában. Kötelezettségei viszont jelentősek, több mint 24 milliárdot tettek ki, ennek csaknem a fele, 11,6 milliárdnyi egy éven belül esedékes.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.