2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Lucid autógyártó összeolvadt egy Michael Klein Wall Street-i nagyágyú által támogatott speciális célú felvásárló társasággal, majd debütált a Nasdaq részvénypiacon, ahol egyből 19 százalékkal nőtt a részvényei értéke.

Hétfőn debütált az amerikai Nasdaq részvénypiacon a Lucid Group Inc. nevű elektromosautó-gyártó, és rögtön az első napon 19 százalékos részvényár-emelkedésnek is örülhetett, írja a Reuters. A cég részvényei 25,24 dollárról indultak. A Lucid vezetője a Tesla volt mérnöke, Peter Rawlinson. A Lucid a részvénypiaci debütálást megelőzően olvadt össze egy speciális célú felvásárló társasággal (SPAC), melyet a Wall Street-i üzletkötő, Michael Klein támogat.

A Lucid februárban olvadt össze egy másik céggel, és a Churchill Capital Corp IV vállalattal való közösködés után a pro forma feltételezett tőkeértéke 24 milliárd dollárra nőtt. A Lucid tőzsdei debütje hatalmas osztalékot jelent a szaúd-arábiai Állami Befektetési Alap számára, amely 2018-ban több mint egymilliárd dollárt fektetett be a társaságba meghatározó részesedésért cserébe. A szaúdi alap, a BlackRock és további cégek februárban 2,5 milliárd dollárt toltak a Lucidba a Churchill Capitallal való összeolvadásakor.

A fentiekből látszik, hogy a befektetők iszonyúan bíznak a Lucidban, de a pénzlapátolás kritikusai szerint túlzottan kockázatos olyan cég sikerére fogadni, melynek nincs bevétele. A klímaváltozás elleni harc ugyanakkor borítékolhatóan az elektromos járművek felé löki az egész világot - valószínűleg ez áll a Lucid-szponzorok bátorsága mögött.

(Reuters)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!