<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Jelentősen lelassítja a Daimler a Bács-Kiskun megyei egységének bővítését. A hazai vállalat aktuális céges beszámolója ezt a lépést biztosan nem indokolja: a számok hullámzó, de végső soron eredményes üzleti évről árulkodnak.

Átmenetileg felfüggesztik a kecskeméti Mercedes-gyár bővítését, írta meg az Index. Bár az üzem kommunikációs igazgatója azt nyilatkozta a lapnak, hogy a projekt később folytatódni fog, és az új gyár már jövőre termelni kezd, a korábbi fejlesztési terveket felülvizsgálják, és lehetséges, hogy az ígért full-flex gyár helyett - itt rugalmasan, egyazon gyártósoron rakták volna össze a cég összes modelljét - valami más koncepció valósul meg.

Az Index latolgatása szerint a fejlesztés lefékezése hátterében az elektromos autók felfutása miatt érkező új kihívások állhatnak. Az valóban biztos, hogy nem a gyár tavalyi eredménye miatt kell módosítani a terveken, az ugyanis - bár voltak benne kedvezőtlenebb kanyarok - végső soron jól sikerült. 

Varga Mihály pénzügyminiszter a kecskeméti Mercedes-gyárban, egy korábbi felvételen. (Fotó: MTI)
Varga Mihály pénzügyminiszter a kecskeméti Mercedes-gyárban, egy korábbi felvételen. (Fotó: MTI)

Pénz, ember, gép

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. frissen közzétett, 2018-ra vonatkozó üzleti beszámolója szerint ugyanis a cég üzemi eredménye 81-ről 99 millió euróra nőtt, adózott eredménye pedig 76,9 millió euróról 89,5 millió euróra. Az árbevétel is pozitív irányba mozdult, a belföldi értékesítésé nettó 9 millió euróról 9,1 millióra nőtt, míg az exporté 3,54 milliárdról 3,55 milliárdra. Nőtt a kecskeméti Mercedes saját tőkéje is, 421 millió euróról 511 millióra, az adózott eredmény pedig 77 millió euróról 90 millióra. A vállalat forrásai összesen 1,25 milliárd euróról 1,46 milliárdra nőttek.

A bővülés a személyzetben is jócskán tetten érhető volt, a dolgozók száma a 2017-es 3550 főről 4281 főre ugrott, melyből 3291 volt a fizikai-, 990 pedig szellemi munkás. A bérköltség így 55-ről 69 millió euróra nőtt, ebből 49 millió jutott a kék-, 20 millió pedig a fehérgalléros alkalmazottakra. Előbbiek 6,5 millió eurós személyi jellegű egyéb kifizetésben részesültek, utóbbiak 2,7 milliósban.

A kecskeméti Mercedes tárgyi eszközei összértéke 921 millió euróról 1,1 milliárd euróra nőtt - a műszaki berendezések, gépek és járművek értéke közel megduplázódott, 222 millió eurósról 418 millió eurósra.

Itt fejlesztenek, ott elavulnak

A nem aktivált beruházások értéke a az előző évhez képest 35 millió euróval nőve 186 millió eurót tett ki. A befejezetlen beruházások között szerepel 160 millió eurós, a gyárbővítéshez kapcsolódó beruházás, egy szortírozó- és anyagellátó berendezés 4,6 millió euró értékben, illetve az 1,8 millió eurós MFA2-es gyártósor. Az év során elkészült beruházások összesen 342 millió euró értékűek: az új karosszériaüzem gyártósora 235 millió eurós kiadást jelentett, a Mercedes-Benz Akadémia Oktatási Centrum pedig mely 11 millió eurós értéket képvisel. 11 millió euróba került az új karosszériaüzem anyagellátási és hulladékgazdálkodási rendszere.

A tárgyévben 122 millió eurós értékcsökkenést számoltak el, 25 millióval többet, mint tavalyelőtt. A jelentős növekedést az okozta, hogy a cég több, a karosszéria-üzemben használt tárgyi eszközének a hasznos élettartamát megváltoztatta, mert a kérdéses berendezéseket csak olyan modellekhez lehetett használni, melyek gyártása idén március elsejével megszűnt - a berendezések értelemszerűen eddig voltak használhatók.

Követelések, tartozások

Eléggé megugrott a cég követeléseinek összege is, tavalyelőtt 102 millió euróval tartoztak a kecskeméti Mercedesnek, tavaly már 152 millióval. Ebből az anyavállalat Daimler AG 3,6 millióról 24 millióra növelte a tartozását a kecskeméti egységgel szemben. Mindeközben jelentősen nőtt az áruszállításban és szolgáltatásban tevékenykedő vevők tartozása is, akik 732 ezer euró helyett már összesen 2,6 millió euróval lógnak a kecskemétieknek (az egyéb követelések összege pedig egy év alatt 96 millió euróról 125 millió euróra nőtt).

Persze nem csak a kecskeméti Mercedesnek tartoznak, a kecskeméti Mercedes is tartozik másoknak, most többel, mint egy évvel korábban. A két évvel ezelőtti 747 millió euró helyett tavaly már 856 millió eurós volt a törlesztendő összeg, melyen belül a vevők felé fennálló tartozás 176 millió euróról 247 millió euróra nőtt. 

A vállalat éven belül esedékes kötelezettségeinek állománya 506 millió euró. A cég az anyavállalatával, a Daimler AG-val szembeni hiteltartozása 75 millió euróról egy év alatt 200 millióra emelkedett. A hosszú lejáratú kötelezettségek mérlegben szereplő értéke 350 millió euró, mely hitelállomány teljes egészében külső pénzintézetekkel szembeni tartozás. 

A cég bankbetéteinek összege tavaly 151 millió euróról 97 millióra csökkent. Az eszközök összértéke viszont 1,25 milliárd euróról 1,46 milliárdra nőtt.

Nem került veszélybe a magyarországi bővítés

Szerda délután az autógyár is kiadott egy közleményt, amelyben azt írták: nincs veszélyben az a korábban kitűzött cél, hogy bővítsék a Mercedes-Benz kecskeméti gyárát.

A Mercedes-Benz-gyár közleménye szerint a magyarországi telephelyen számtalan fejlesztés zajlik a bővítés mellett is. A gyár teljes kapacitással működik, és a termelési programja már a jövő évre is telített, hiszen az itt gyártott kompakt autók kereslete továbbra is növekszik.

Mint írták, a piaci igények, a technológiai trendek és az iparágat érintő szabályozások mind befolyásolják azt, hogy az autóipari gyárak milyen irányba fejlesztenek, így a Daimler AG is rendszeresen felülvizsgálja termék portfólióját és igyekszik kiegyensúlyozott kapacitás-kihasználtságot elérni nemzetközi gyártási láncában.

A kecskeméti gyár fontos eleme ennek a termelési láncnak. A Daimler csak jó tapasztalatokkal rendelkezik Magyarországon és hosszú távon épít kecskeméti beruházására - olvasható a közleményben. (MTI)