TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Számos filmes produkció készül Magyarországon, immár 100 milliárdos nagyságrendű lett ez a piac. Sokmilliárdos filmeket is forgatnak nálunk, amelyekről legfeljebb csak egy szűk réteg értesül.

Egyre fontosabb célországa lett hazánk a filmes produkcióknak. A magyarországi forgatások okairól a közelmúltban jelent meg az mfor.hu-n hosszabb elemzés. Ebben kiemeltük, hogy az egyik legkomolyabb „mézesmadzagnak” a 25 százalékos adókedvezmény számít. Ez azonban mit sem érne, ha nem lennének Budapesten és a főváros környékén minden igényt kielégítő stúdiók, illetve ne állna rendelkezésre jól képzett magyar szakember gárda.

Utóbbiakkal a producerek több fronton is számolnak, hiszen az adminisztrációban fontos szerepet kapnak, legyen szó a szükséges engedélyek megszerzéséről vagy éppen az adózási kérdések intézéséről. A forgatásokon a legfontosabb résztvevők (színészek, rendező, operatőr, díszlettervező) többnyire külföldről érkeznek, ám információink szerint az ez alatti szinteken (mellékszereplők, kaszkadőrök, világosítók, hangosítók, a díszleteket elkészítő stáb stb.) már többnyire magyarokból áll a stáb. Így egy nagy produkcióban a hazai hozzáadott érték is komoly szeletet hasíthat ki.

Talán nem meglepő módon ez az arány a hollywoodi szuperprodukciók esetén jóval kisebb, mint például egy kevésbé ismert sorozatnál. Pedig időnként az utóbbiak forgatási költségvetése sem elhanyagolható, de a sztárok gázsija miatt az előbbiek értelemszerűen sokkal többe kerülnek.

Verhetetlen a Szárnyas fejvadász

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Filmirodájának közhiteles nyilvántartása ebből a szempontból számos érdekességet mutat. Aki követi a filmes híreket, annak talán nem újdonság, hogy az eddigi legdrágább magyarországi forgatás a Blade Runner filmek tavaly bemutatott darabja, a "Szárnyas fejvadász 2049" volt. A produkciónak csak a közvetlen filmgyártási költsége is százmillió dolláros nagyságrendet emésztett fel: a Filmiroda adatai szerint közel 28,5 milliárd forintba került.

Sok pénzt hozott a Szárnyas fejvadász Sok pénzt hozott a Szárnyas fejvadász

Érdekesség viszont, hogy a második legköltségesebb forgatás már egy sorozat volt. A The Alienist a hazai országos tévéken egyelőre nem látható, az USA-ban az idén mutatták be. Az amerikai TNT csatorna sorozatában egy sorozatgyilkost próbálnak megtalálni, a történet pedig 1896-ban New York City-ben játszódik. Talán meglepő, hogy egy olyan széria, amit vélhetőleg itthon csak a sorozatok fanatikusai ismernek, 22 milliárd forintból készült. A Magyarországon forgatott harmadik legdrágább produkciónak még folynak az utómunkálatai, és várhatóan novemberbe kerül majd a mozikba. A Robin Hood: Origins (Robin Hood - A kezdetek) készültéről a magyar sajtó ugyanakkor beszámolt, annak köszönhetően, hogy szerepel benne napjaink egyik legnépszerűbb színésze, Jamie Foxx.

Van a listán egy nagy kérdőjel

Az adatok alapján a dobogóról épphogy lecsúszó produkcióról finoman fogalmazva szinte csak a költségvetését lehet ismerni. A Filmiroda nyilvántartásában Phoenix munkacímen futó produkciót várhatóan a jövő év végén mutatják majd be a tengerentúli mozikban. Valamikor tavasz folyamán derül majd ki, hogy mit is rejt a munkacím. A forgatások előtt, és azok kezdetén ez nem szokatlan dolog, a fent említett két nagy költségvetésű film is kezdetben fantomcímeken futott: a Szárnyas fejvadászt Queensboro, míg a Robin Hood filmet Riverbed név mögé rejtették. A Phoenix munkacímű produkciót közel 17 milliárdból forgatják majd.

A lista következő darabja a Hercules viszonylag régen, 2013-ban készült. A jórészt Páty mellett felvett, mitikus hősről szóló kosztümös film közvetlen gyártási költsége 15,3 milliárd forint volt. A hatodik, hetedik és nyolcadik helyen viszont ismét sorozatok állnak. Ezek között az első a The Terror című produkció, amely az AMC csatorna idei egyik legnagyobb dobása volt. A Dan Simmons regénye alapján az északi sark környékén játszódó történelmi dráma horror elemeket is tartalmaz, és mind a közönség, mind a szakma pozitívan fogadta. A The Terror igencsak magas színvonalat képvisel a kivitelezés terén, ami talán nem véletlen, hiszen közel 12,9 milliárdos volt a gyártási költsége.

Ettől alig maradt el egy másik történelmi sorozat, a Marco Polo második szériája, amelyre 12,6 milliárdot fordítottak, és a látványvilágra itt sem lehetett panasz. Nem lett ugyanakkor átütő siker a 2016-ban bemutatott Emerald City, amelyet az NBC megrendelésére készítettek. Az Oz a csodák csodája ihletésű széria esetében is érdemes kiemelni, hogy látszik, hogy nem spóroltak a látványvilágon, a 12,6 milliárdos költségvetésből persze futotta rá.

Bruce Willis még top 10-es

Ami a közvetlen filmgyártási költséget illeti, a hazai top 10-be két régebbi film fért még be. A kilencedik Bruce Willis és a Drágán add az életed sorozat legutolsó része (Die Hard 5), amit 12,4 milliárdból forgattak le. A sort a Matt Damon fémjelezte Mentőexpedíció (The Martian) zárja 11,8 milliárd forintos kiadással.

10 milliárd forint felett volt még az idén bemutatott Vörös Veréb (Jennifer Lawrence játszott benne és 11,3 milliárd forintot szántak a filmre) illetve a Tom Hanks-szel készült, két éve bemutatott Inferno. Ettől némileg elmaradt a tavaly nyáron Mila Kunis-szal forgatott A kém aki dobott engem (9 milliárd). Will Smith miatt az idei évben a hazai sajtóban talán a Gemini man kapta a legnagyobb publicitást, ennek magyarországi költségei 7,3 milliárd forintot tettek ki. Szintén 2018-hoz kapcsolódik egy immár visszajáró sorozat, a Last Kingdom, amelynek a harmadik évadát 6 milliárd forintból vették fel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.