2019. február 26. 13:00
mfor.hu

Sokan tartanak attól, hogyha külföldi adósuk nem fizet, akkor nem sok esélyük van visszaszerezni a pénzüket. Pedig a helyzet korántsem olyan kétségbeejtő, hiszen van rá lehetőség, hogy európai fizetési meghagyás útján érvényesítsék a követelésüket.

Az Európai Unió hatalmas piac, jó lehetőségeket kínál a határon átnyúló vagy éppen online nyújtott szolgáltatások vagy áruk értékesítésére. Sok magyar vállalkozóban van azonban félsz, hogyha külföldi vállalkozással állnak üzleti kapcsolatban, akkor a követeléseiket sokkal nehezebben tudják érvényesíteni. A helyzet azonban nem sokkal bonyolultabb, mint amikor egy magyar illetőségű adóssal szemben szeretné valaki behajtani a kintlévőségét.

Az európai fizetési meghagyás révén ugyanis lehetőség van arra, hogy a hazai gyakorlatban is gyakran használt eljáráshoz hasonló módon érvényesítse valaki a neki járó összeget. Európai fizetési meghagyás kibocsátását bárki – magánszemélyek, cégek, egyesületek stb. – kérheti, ha adósa egy másik uniós tagállamban (Dániát kivéve) rendelkezik lakóhellyel, tartózkodási hellyel vagy székhellyel. Mint azt dr. Rák Viktor a Magyar Országos Közjegyzői Kamara jogi irodavezetője elmondta, az európai fizetési meghagyás lényegében olyan, mint a magyar eljárás, ugyanúgy kérelemre indul, azzal az eltéréssel, hogy azt kizárólag papír alapon lehet benyújtani, elektronikusan nem. A kérelem bármelyik közjegyzői irodában beadható az erre rendszeresített formanyomtatványon, amely az Európai Igazságügyi Portál honlapján valamennyi uniós nyelven elérhető. Ha a kérelem megfelel az előírásoknak, akkor a közjegyző – vagy ha más európai uniós tagállamban került sor az eljárás kezdeményezésére, akkor ezen tagállam illetékes hatósága – kibocsátja azt.

Az európai FHM révén hatékony eljárás van a pénz visszaszerzésére Az európai FHM révén hatékony eljárás van a pénz visszaszerzésére

A díja is megegyezik a magyar eljáráséval

A legfontosabb különbséget az jelenti, hogy a magyar fizetési meghagyásos eljárásban alkalmazott 15 nappal szemben, itt 30 nap áll a kötelezett (az adós) rendelkezésére, hogy ellentmondással éljen. Amennyiben ezt megteszi, akkor csakúgy, mint a magyar fizetési meghagyásos eljárás esetén, perré alakul az eljárás. Ha az EUFMH kezdeményezője magyar, akkor az ügyet a hazai bíróságon tárgyalják majd. Ha a kötelezett nem mond ellent, akkor az európai fizetési meghagyást végrehajthatóvá nyilvánítja a közjegyző, szintén egy formanyomtatvány kiállításával.

Dr. Rák Viktor két esetre hívta fel a figyelmet, amikor az eljárás nem indítható meg a jogosult választása szerinti tagállamban. Az egyik, hogy magyar cégek külföldi fogyasztóval szemben nem indíthatnak európai fizetési meghagyást magyar közjegyzőnél. Ha be akarják hajtani a tartozást, akkor a fogyasztó lakóhelye szerinti uniós tagállam bíróságához kell fordulniuk. A másik kivétel a bérleti jogviszony, ilyenkor nem indítható meg az eljárás bárhol, csak a bérlemény szerinti tagállamban.

A díjakat tekintve sincs eltérés az európai és a magyar fizetési meghagyás között. Az eljárási díj mértéke az érvényesített követelés összegének 3 százaléka, de legalább 5000 forint, legfeljebb pedig 300 000 forint. Az európai fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelem előterjesztésének díját a közjegyző részére kell megfizetni.

Végrehajtást lehet kérni, ha nem fizet a külhoni adós

Végrehajthatóvá nyilvánított európai fizetési meghagyás alapján a végrehajtás elrendelése annak a tagállamnak (kivéve Dániát) az illetékes hatóságától vagy bíróságától kérhető, ahol a kötelezettnek (adósnak) végrehajtás alá vonható vagyona van. Dr. Rák Viktor megjegyezte, hogy a végrehajtásra mindig ennek az államnak a joga alkalmazandó.

Ha a magyar közjegyző által végrehajthatónak nyilvánított európai fizetési meghagyás a kezünkben van, azt már nem kell külön elismertetni a kinti hatóságokkal, mert a külföldi hatóság ez alapján minden egyéb cselekmény nélkül, az adott uniós ország szabályai szerint megindítja a végrehajtást. Ugyanakkor mivel az egyes országokban a végrehajtás szabályai eltérnek, érdemes ehhez egy nemzetközi jogi irodát, vagy egy helyi jogi képviselőt megbízni, aki az érdekeinket képviselni tudja.

A cikk a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) szakmai közreműködésével készült.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.