2018. szeptember 18. 15:22
mfor.hu

Megvenni drága, de fenntartani olcsóbb, mint a dízelt, és káros anyag helyett csak gőzt és vizet bocsát ki.

Németország hétfőn a világon elsőként forgalomba állította a hidrogénmeghajtású vonatot, írja a Guardian. Az Alstom által gyártott két Coradia iLint típusú szerelvény gördült a sínekre, és kezdte meg 100 kilométeres útját az Alsó-szászországi Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde és Buxtehude között.

Egy Alstom Coradia iLint. (fotó: Alstom) Egy Alstom Coradia iLint. (fotó: Alstom)

A hidrogénmeghajtású vonatokban üzemanyagcellák dolgoznak, melyek a hidrogén és az oxigén kombinációjával állítják elő az elektromos áramot. Ez a folyamat csak gőz és víz kibocsátásával jár, tehát káros anyagot nem termelnek. A megtermelt többletenergiát lítiumos akkumulátorokban tárolják a vonat fedélzetén. A Coradia iLint vonatok 1000 kilométert tudnak futni egyetlen hidrogéntartállyal.

Megvenni drágább, fenntartani viszont olcsóbb, mint a dízelvonatokat, mondta el az új szerzeményekről Stefan Schrank, az Alstom projektvezetője.

Az Alstom a tervek szerint 2021-ig további 14 zéróemissziós hidrogénmeghajtású vonatot szállít le Alsó-szászországnak, de már több német tartomány is érdeklődött a szerelvények iránt. Németország mellett Nagy-Britannia, Hollandia, Dánia, Norvégia, Olaszország és Kanada is tervbe vette a hidrogénvonatok sínre állítását, Franciaország pedig már határidőt is szabott magának: ott 2022-től célozzák bevezetni a környezetkímélő vonatokat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.