<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		
		


		
		

Viszonylag rövid határidővel írt ki újabb tendert az orosz fővállalkozó Pakson, a cégek augusztus 18-ig jelentkezhetnek. Mindeközben az Országos Atomenergiai Hivatal zöld utat adott két újabb felvonulási épületnek is.

Tegnap arról írtunk, hogy különböző biztonsági szolgáltatásokra, és munkagépes tehermozgatás biztosítására pályáztatott az ASZE Mérnöki Vállalat Rt. A mostani kiírás egészen más jellegű, ugyanis a cég ezúttal olyan mágneses információs táblákat vásárolna az építkezéshez, amelyeken bemutatnák a felhasznált anyagokat.

A tenderben összesen kilenc tábla szerepel, amelyekért darabonként legfeljebb bruttó 442 239 forintot fizetne ki az ASZE. A teljes kiírás maximális értéke közel 3,13 millió forint, vagyis nagyjából 715 ezer rubel.

Hasonló beszerzési köröket nem először futnak az oroszok, elég csak arra gondolni, hogy korábban vettek már felhőalapú projektmenedzsment-szoftvertbiztonsági rendszert, valamint irodai eszközöket is.

Mi történt mostanában Pakson?

Július végén megkapta az építési engedélyt a betonkeverő üzem vezénylőépülete és a betonvizsgáló laboratórium kivitelezésére a Paks II. Zrt. az Országos Atomenergia Hivataltól – derült ki a beruházás honlapjáról.

A betonvizsgáló laboratórium látványterve (Forrás: paks2.hu)A betonvizsgáló laboratórium látványterve (Forrás: paks2.hu)

Az elkészült épületek a betonkeverő üzem részét fogják képezni, a vezénylőben a közvetlen kapcsolattartási és szervezési feladatok mellett például a teherautók mérésével is foglalkoznak majd, míg a laboratórium a beton és más építőanyagok minőségellenőrzését végzi.

A koronavírus érintette a beruházást is

A koronavírus-járvány miatti védekezés szintén érintette a paksi beruházást, hiszen idén az eredetileg tervezettnél valamennyivel kevesebb jut majd a beruházásra. Az azonban látszik, hogy a kormány nem feledkezett el a beruházásról – a jövő évi költségvetési tervezetben a Gazdaságvédelmi Alapban szerepel Paks II. Atomerőmű tőkeemelése, amelyre 115,9 milliárd forintot fog az ország fordítani.  Eredetileg egyébként 2020-ban és jövőre is 77 milliárd forintot terveztek fizetni a két új blokk építéséért, de ezt a koronavírus-járványra hivatkozva idén 37 milliárddal csökkentette a kormány.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Sikeres teszt a referenciablokkban

A Roszatom szerkesztőségünknek küldött mai közleményében arról számolt be, hogy a Paks II oroszországi referenciablokkjának számító, Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés 2. blokkjának indítás előtti szakértői vizsgálata sikeres volt. Az Atomerőmű-üzemeltetők Világszövetsége (WANO) ellenőrzésének célja, hogy kellően felkészült-e a blokk a biztonságos indításhoz és a későbbi üzemeléshez. A WANO szakértői ellenőrzéseit négyévente egyszer végzik el a már üzemelő atomerőművek, illetve az indítás előtt álló blokkok esetében.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.