<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A Valton-SEC Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. az állami tulajdonú Müpa rendezvényeinél segédkezik. 

Újabb jelentős közbeszerzést nyert a kormány kedvenc biztonsági cége, a Valton-SEC Zrt. A társaság kizárólagos joga az állami tulajdonú budapesti Müpa Nonprofit Kft. szervezésében vagy közreműködésével - a Müpa épületében, vagy külső helyszínen - megvalósuló rendezvények jegyszedői, ültetői, hostess és rendezvénybiztosító, kiemelt hostess (VIP vendégek kísérése), valamint ruhatári, ad-hoc irodai adminisztratív szolgáltatások ellátása, a szolgáltatási keretszerződésben meghatározott specifikáció szerint. Ezért a munkáért nettó 330 millió forintot kap - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből.

Jövőre is nagyon sok rendezvényt terveznek a Müpában (fotó: Müpa)Jövőre is nagyon sok rendezvényt terveznek a Müpában (fotó: Müpa)

A szolgáltatónak a tevékenységet a Müpa programjaihoz igazodva, és igényeit szem előtt tartva, vele folyamatosan egyeztetve kell ellátnia. Előírás a segédszemélyzet számára az egyeztetett formaruha, igazodni kell a Müpa vagy - a Müpán kívüli rendezvény esetén - az adott helyszín és az érintett rendezvény adottságaihoz és előírásaihoz.

Mit is kell konkrétan tenni ezért a sokszáz millió forintért? Jöjjenek a feladatok: beléptetés és közönségirányítás, jegyszedés, ültetés, nézőtéri felügyelet, hostess szolgálat, ruhatár üzemeltetés, VIP vendégek kísérése, és egyéb ad-hoc jellegű adminisztratív feladatok, közreműködés irodai munkákban. A cég feladata továbbá a fentiekhez kapcsolódó teljes körű adminisztráció és koordináció ellátása is. Itt aktarendezés, iratjegyzékek készítése, borítékolás, szóróanyagok összekészítése, telefonon ügyintézés is lehetséges. Külön kitértek a kiírásban, hogy a VIP vendégeket és a külföldi művészeket csak felsőfokú idegennyelv tudással rendelkezők kísérhetik. 

A Valtonnak arra kell készülnie, hogy évente várhatóan 700 db rendezvényhez lesz, ehhez kell megszerveznie a hostesseket és az egyéb kiszolgáló személyzetet. A Müpa évi 20 alkalmat jelölt meg, amikor VIP-szolgáltatást is kell nyújtani. Ruhatári szolgáltatást átlagosan 1500 rendezvényhez kapcsolódóan vesz igénybe.

A Covid 19 járványidőszakot megelőző három év (2019-2018-2017) adatait vizsgálva az éves átlagos rendezvényszám - kizárólag a Müpa alábbi termeiben a következőképpen alakult:

  • Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem: átlagosan 230 rendezvény / év
  • Fesztivál Színház: átlagosan 270 rendezvény / év
  • Üvegterem: átlagosan 200 rendezvény / év

A Valtonnak nem volt versenytársa, csak ő adott be ajánlatot. Ebben nyilván közrejátszott az, hogy a kiírás szerint a jelentkezőnek az elmúlt három évben legalább 900 kulturális eseményen kellett hostesseket szervezni és 450 rendezvényen ruhatári szolgáltatást ellátni. Az értékelésnél a személyzet óradíját vették figyelembe a legnagyobb súllyal, 54 százalékos volt ez az arány.

A Valton csillaga egyre szebben ragyogott az elmúlt években, bevétele és nyeresége is hegymenetben volt. Tavaly azonban - nyilván a járvány következtében - sok rendezvény elmaradt, így kissé apadt az immár zrt-vé lett korábbi kft. bevétele és persze a nyeresége is. Ám ez vélhetően csak átmeneti jelenség a cégnél, s ha számára kedvezően alakulnak a jövő évi választások, akkor biztosak lehetnek a szép folytatásban is. A 2020-as beszámoló szerint a tulajdonosok 400 millió forintos osztalékot kaptak, az adózott eredmény 630 millió forint volt.

Korábban egyébként ez a cég nyerte el - sok más megbízás mellett - a Puskás Aréna őrzésének jogát évi 14,4 millió forintért. Két másik, kormányközeli céggel (ESG Holding, Novum Guard Kft.) együtt 13 állami intézményre is vigyázhatnak összesen 1,6 milliárd forintért. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.