2p

Az OTP Bank – kiberbiztonsági megfontolásból - május nyolcadikától automatikusan 1 millió forintos napi átutalási limitet állít be az internet- és mobilbankból indított átutalásokra.

A limitet azon ügyfeleknél állítják be, akik digitális szerződéssel rendelkeznek, tehát rendelkeznek OTP InternetBankkal vagy MobilBankkal – közölte ügyfeleivel a bank, amit az Economx ismertet. Akik nem használják ezeket a platformokat, ők továbbra is a bankfiókokban tudják módosítani a napi maximumot.

Biztonsági beállításainkat mindig tartsuk naprakészen!
Biztonsági beállításainkat mindig tartsuk naprakészen!
Fotó: Depositphotos

A szolgáltatás az ön biztonságát szolgálja, és a beállított limitet bármikor módosíthatja, vagy ideiglenesen akár fel is függesztheti az OTP MobilBankban – teszi hozzá a pénzintézet.

Megtört a 2022 eleje óta tartható meredek növekedés a banki átutalásos csalások számában és azok értékében, a bankkártyás visszaélések száma azonban tovább növekedett még a tavalyi év utolsó negyedévében is. A tavalyi negyedik negyedévben a pénzforgalmi szolgáltatóknál (a legfőbb szereplők, a bankok) az átutalással kapcsolatos kibercsalások:

  • volumene 36 százalékkal (9 162 milliárdól 5 769 milliárd forintra);
  • esetszáma pedig 34 százalékkal (5 762 daraból 3 737 darabra) esett vissza.

A két évvel ezelőtti bázishoz képest azonban még mindig jóval magasabb a kibervisszaélések száma a pénzügyi szektorban. A tavalyi évben 18 296 sikeres visszaélés valósult meg az elektronikus pénzforgalomban, a kísérletek számánál még ennél is ijesztőbb az adat: 60 509-szer próbálkoztak a csalók a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint. Az áldozatokat éves összesítésben 23,2 milliárd forinttal károsították meg tavaly.

A bűnözők a nagyobb átutalásokra utaznak

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség (MBSZ) főtitkára a jegybank korábbi sajtótájékoztatóján is felhívta a figyelmet a napi limit beállításának fontosságára, 2023-ban ugyanis a csalások 85 százaléka 1 millió forint feletti összeg volt, ha lett volna limitük, akkor nem tudtak volna ennyi pénz ellopni tőlük. A bankok és a Magyar Bankszövetség (MBSZ) is arra bátorítja az ügyfeleket, hogy állítsanak be napi limitet – teszi hozzá a Telex.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!