3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter apósának érdekeltségénél merülhetett fel probléma.

Rogán Antal apósa, Obrusánszki Zsolt még 2021 elején került a sajtó fókuszába, amikor kiderült, hogy új érdekeltsége több mint 2 milliárd forintnyi támogatáshoz jutott egy uniós finanszírozású programnak köszönhetően. A sztori lényege, hogy 2020-ban egy olyan cégbe vásárolta be magát Obrusánszki, amely nem sokkal korábban több mint 2 milliárd forint uniós támogatást nyert el. Ez a Ductus Kft., amely mezőgazdasági szaktanácsadásra kapta meg a pénzt kicsit több mint 1 évvel azelőtt, hogy Rogán Antal elvette volna Obrusánszki Barbarát.

Ám hiába a jelentős összegű támogatás, hiába a cégkivonatba bejegyzett zálogjog, ami hitelfelvételre utal, valami probléma adódhatott idén nyáron a cégnél. 

Július 7-én ugyanis a NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának Végrehajtási Osztálya elindította a végrehajtási eljárást a társaság ellen, mely így napra már két hónapja folyamatban van. A cégbírósági dokumentumok között sem találtunk arra utaló jelet, hogy a NAV jelezte volna az eljárás lezárását. 

Vajon mit szól ehhez Rogán Antal? Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vajon mit szól ehhez Rogán Antal? Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Ductus Kft.-ben Obrusánszki egyébként harmadmagával szerepel a tulajdonosok között. A 2011-ben létrehozott társaság az elmúlt években meglehetősen hektikusan teljesített pénzügyileg. 2021-ben kiemelkedő éve volt a realizált 170,4 millió forintos bevétellel, hiszen előtte még a 40 milliót sem érte el az éves forgalom. Ez azonban nem jelentette azt 2021-ben, hogy a profit is kimagasló lett volna: az 1,8 milliós nyereség teljesen belesimul az elmúlt években kimutatott 1-2 milliós sávba. Tavaly egyébként 46,7 millió forintot számoltak el árbevételként, ebből 1,6 milliós profit maradt. Tőkeproblémái nincsenek a cégnek, a tartozásai viszont magas szinteken ragadtak: 2020-ban a korábbi 34 millióról 138 millióra ugrott a kötelezettségek állománya. 

Obrusánszki Zsoltnak egyébként van még egy érdekeltsége, a KMBB Épületfelújító Közkereseti Társaság, mely az elmúlt években már igazi alvócégként működött, hiszen nem volt árbevétele, mellette egy minimális költséget számolt el.

Rogán Antal apósa tavaly nyáron rövid kitérőt tett a filmipar felé is. Mint arról lapunk elsőként beszámolt, többedmagával az év áprilisában 20 százalékos tulajdonrészt szerzett az eredetileg Cornelius Piper Productions Kft.-ben, amit egyből át is neveztek Közép Európai Filmiroda Kft.-re. Korábbi tulajdonostársai - akik egyébként szakmabeliek voltak, Obrusánszkival ellentétben továbbra is a cég tulajdonosai. 

(Székely Sarolta szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!