<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Rohamosan közelíthet egymáshoz a közmédia költségvetése és a közéleti témákkal (politika, gazdaság) is foglalkozó médiapiaci szereplők összesített büdzséje. Átnéztük a legfontosabb médiavállalatok beszámolóit.

117,7 milliárd forintos költségvetéssel számolhat 2021-ben a közmédiát működtető Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) - szólt a hír pár nappal ezelőtt. Ez minden idők rekordja. A közmédia esetében nem döntő szempont, hogy a működés nyereséges legyen, ellenben a médiapiac más szereplőinél igen, ezért beszámolóik alapján megnéztük, hogy az MTVA 117 milliárd forintjához képest milyen erőforrásokkal rendelkeznek.

A Németh Sándor és a Hit Gyülekezete tulajdonában lévő ATV Zrt. például 2019-ben 2,6 milliárd forint árbevételt ért el, és 313 millió forint veszteséggel zárt. Főleg a műsorgyártásra költöttek többet. A két nagy kereskedelmi csatorna viszont nyereséges. Mint azt lapunk korábban megírta: a TV2 éves nyeresége 1,68 milliárdról 1,74 milliárd forintra nőtt, a vállalat belföldi értékesítés nettó árbevétele 37,5 milliárdról 39,5 milliárdra nőtt, míg az export árbevétele 1,5 milliárdról 1,6 milliárdra. Míg az RTL 39,98 milliárd forint forgalom mellett 2019-ben 1,1 milliárd forint profitot könyvelhetett el.

A közmédia után ugyanakkor már a fideszes kötődésű médiumokat üzemeltető óriáscég, a Mediaworks Zrt. a második legnagyobb szereplő a piacon. 

A cégcsoport a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány – a továbbiakban KESMA - tulajdonában van. A cégcsoport egyes vállalatai által kötött uralmi szerződése alapján az uralkodó tag a Mediaworks Hungary Zrt.

- olvasható a Mediaworks konszolidált beszámolójában. Az uralmi szerződés alapján leányvállalatnak minősül például a Hír Tv, az Origót kiadó New Wawe Media és a Mandiner is. A társaság konszolidált árbevétele tavaly 70,8 milliárd forint volt, de ebből 1,4 milliárd forintos veszteség jött össze.

A többiek messze leszakadva következnek. A Blikk és Kiskegyed vonalat képviselő Ringier Axel Springer Magyarország Kft. 7,4 milliárd forint bevétel mellett 500 millió forint nyereséggel zárt. Ezt a svájci központ ki is vette a cégből osztalék formájában. A Central Médiacsoport része többek között a 24.hu, a Story, a Nők Lapja: itt 11,3 milliárd forint jött össze és 1,1 milliárd forint profit, amit Varga Zoltán tulajdonos szintén kivett a cégből.

Igazán szép a beszámolója a HVG Kiadó Zrt.-nek, hiszen a 3,9 milliárd forintos 2019-es forgalomhoz 279 millió forintos nyereség társult. Itt a tulajdonos a Szerkesztőségi Vagyonkezelő Zrt., ahol Szauer Péter az igazgatósági elnök. Az Index anyagi helyzetéről korábban már részletesen beszámoltunk, amely anyagilag részben függ egy másik cég, a hirdetéseiket (és más, a lapcsaládba tartozó termékeket) kezelő Indamedia Sales Kft.-től. Fő megállapításunk az volt, hogy az index.hu tavaly 61,5 milliós nyereséget ért el, az egy évvel korábbi 43,6 millió után.

Megnéztük még a 444.hu kiadóját: a Magyar Jeti Zrt. először lett nyereséges, hiszen míg például 2018-ban 112 millió forintos mínusz jött össze, ezt 2019-re 2,6 millió forintos pluszra sikerült átváltoztatni, miközben a bevétel 542 millió forint volt. Szintén minimális profittal zárt a Széles Gábor milliárdos üzletember érdekeltségébe tartozó Magyar Hírlap Kiadói Kft.: a 768 millió forintnyi bevétel 680 ezer forint profitra volt elég.

A legnagyobb példányszámú ellenzéki napilapot, a Népszavát is kiadó XXI. század Média Kft. 1,9 milliárd forintos forgalmat tud felmutatni, ami 263 millió forint profithoz elég Leisztinger Tamás tulajdonosnak. Míg a Magyar Narancsot kiadó cég 243 millió forintos forgalomnak örülhetett, de így veszteséggel zártak.

Idén viszont a koronavírus alaposan átírta a pénzügyi terveket a médiában is, hiszen jelentős bevételcsökkenést eredményezett. Például májusban azt jósolta a Magyar Reklámszövetség, hogy a média- és kommunikációs piacon átlagosan 38 százalékos visszaesés lehet 2020-ban. A most felsorolt piaci oldal 2019-ben még nagyobb volt a maga 175-180 milliárd forintos összbevételeivel, mint a 100 milliárd forint körüli közmédia, de a két oldal számai idén és jövőre vélhetőleg rohamosan közeledhetnek majd egymáshoz, hiszen 2021-ben már 117 milliárd forintot kap az MTVA.