5p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

A jövő évi költségvetés bevételi oldalán egy komoly összeg, 150 milliárd forint szerepel, amely frekvencia használati jog értékesítéséből származó bevételek címmel van ellátva. Jövőre valóban több frekvencia használati joga jár le, de vajon honnan tudták a Pénzügyminisztériumban, mekkora összegért váltják meg ezeket a vállalatok?

A mobilszolgáltatás egy stabil jövedelmet biztosító üzletág, a vállalatoknak viszont időnként mélyen a zsebükbe kell nyúlni. Ahhoz ugyanis, hogy a távközlési szolgáltatást biztosítani tudják, frekvencia használati jogot kell szerezniük. Ezeket jellemzően 10-15 évre szokták meghirdetni, és a társaságok licitálhatnak a megszerzendő sávszélességre.

2037-ig szereztek jogot a cégek

A 900 MHz-es és az 1800 MHz-es frekvenciasávok frekvenciahasználati jogosultságai 2022-ben járnak le, így akár meglepőnek is tűnhet, hogy büdzsébe hogyan került mégis pontos összeg, 150,2 milliárd forint várható bevételként.

Ennek hátterében az áll, hogy ezúttal a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nem várta meg a lejárat évét, hanem az árverést jóval korábban, idén januárban megtartották.

Ezt egyébként az NMHH azzal magyarázta, hogy az eljárás előrehozatalát maguk a szolgáltatók vetették fel, így ugyanis időben fel tudnak készülni a jövő tavaszi váltásra. A 2022 áprilisában a 900-1800 MHz-es frekvenciák jogosultságai döntő részében lejárnak. Így fogyasztóvédelmi szempont volt, hogy ha bármilyen változás történik a jogosultságot illetően, akkor legyen idejük felkészülni a szolgáltatóknak, és a felhasználók ne maradjanak szolgáltatás nélkül.

A helyzetet egyébként sikerült az NMHH-nak leegyszerűsíteni, hiszen csupán a frekvenciát birtokló három szolgáltató tehetett ajánlatot, a negyedik nagy piaci szereplőt, a Digit ugyanis előzetesen kizárták az árverésből. Így a pályázaton végül a Magyar Telekom Nyrt., a Telenor Magyarország Zrt. és a Vodafone Magyarország Zrt. licitált az elérhető frekvenciablokkokra.

Az árverésen a Magyar Telekom a 900 MHz-es sávban 16 MHz-et, az 1800 MHz-es sávban 40 MHz-et nyert el. A Telenor a 900 MHz-es sávban 26 MHz-et szerzett, az 1800 MHz-es sávban pedig 40 MHz-re licitált sikerrel.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.