<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

A Daimler és a BP példája ragadós.

A Daimler leállította az együttműködést a legnagyobb orosz haszonjármű gyártónak számító Kamazzal - jelentette a német Handelsblattra hivatkozva a TaSzSz orosz hírügynökség. A német óriáscégnek 15 százalékos részesedése van az orosz vállalatban.

Jön még más német cég is a Daimler után (fotó: Daimler)
Jön még más német cég is a Daimler után (fotó: Daimler)

Köztudott, hogy a Kamaz az egyik legnagyobb orosz hadiipari beszállító, a bejelentett uniós szankciók ezt a céget is vastagon érintik. Hivatalos reakció még nincs erre az értesülésre. Szergej Kogogin, a Kamaz vezérigazgatója előzőleg egyeztetett az orosz kormánnyal a cég további működésével kapcsolatban és azt közölte, hiogy mindent megtesznek az üzleti partnerek igényeinek a kielégítése érdekében.

A hét végén a Renault már közölte, hogy leállította moszkvai gyárát azért, mert az orosz invázió nyomán az alkatrész-utánpótlás teljesen bizonytalan lett, a tranzitországokban sokkal szigorúbb lett a szállítmányok ellenőrzése. Eddig a svéd ABB és a francia Schneider Electric cég helyi kirendeltségei is súlyos alkatrészellátási zavarokról számoltak be.

A British Petroleum (BP) kiszáll a Rosznyeftyből – ezt a hét végén jelentették be a brit vállalatnál. A brit energetikai óriáscégnek 2013 óta 19,75 százalékos részesedése van az orosz nagyvállalatban. A BP vezérigazgatója és egy másik igazgató azonnal kilép a Rosznyefty igazgatóságából. A BP azokból a vállalatokból is távozik, amelyekben társtulajdonos az orosz céggel. 

Az olajiparban tevékenykedő norvég Equinor hétfőn adta hírül saját honlapján, hogy megkezdi a kivonulást az orosz piacról. A társaság már 30 éve van jelen Oroszországban, több vegyesvállalatban is érdekelt és Nyugat-Szibériában együttműködött a Rosznyefty céggel.

Maguk az orosz cégek is egyre nagyobb bajban vannak, főleg a rubel szabadesése miatt. Hétfőn az élelmiszerek csomagolóanyagait gyártó vállalatok közölték: egyelőre nem szállítanak az élelmiszer-feldolgozóknak ilyen anyagot, mert annyira bizonytalan a rubel sorsa – írta a Kommerszant orosz gazdasági lap. A gyártókat idéző újság szerint a papír és műanyag csomagolók árát 30 százalékkal máris megemelték és előrefizetést kötöttek ki.

Keddtől 30 százalékkal drágábbak lesznek az építőanyagok is Oroszországban. A gyártók hétfőn leállítottak minden kiszállítást – tette hozzá piaci forrásokra hivatkozva a gazdasági újság. Sem a kisebb, sem a nagyobb barkácsáruház-láncok nem kapnak kedvezményt. A forgalomban máris fennakadások vannak.