3p

A Daimler és a BP példája ragadós.

A Daimler leállította az együttműködést a legnagyobb orosz haszonjármű gyártónak számító Kamazzal - jelentette a német Handelsblattra hivatkozva a TaSzSz orosz hírügynökség. A német óriáscégnek 15 százalékos részesedése van az orosz vállalatban.

Jön még más német cég is a Daimler után (fotó: Daimler)
Jön még más német cég is a Daimler után (fotó: Daimler)

Köztudott, hogy a Kamaz az egyik legnagyobb orosz hadiipari beszállító, a bejelentett uniós szankciók ezt a céget is vastagon érintik. Hivatalos reakció még nincs erre az értesülésre. Szergej Kogogin, a Kamaz vezérigazgatója előzőleg egyeztetett az orosz kormánnyal a cég további működésével kapcsolatban és azt közölte, hiogy mindent megtesznek az üzleti partnerek igényeinek a kielégítése érdekében.

A hét végén a Renault már közölte, hogy leállította moszkvai gyárát azért, mert az orosz invázió nyomán az alkatrész-utánpótlás teljesen bizonytalan lett, a tranzitországokban sokkal szigorúbb lett a szállítmányok ellenőrzése. Eddig a svéd ABB és a francia Schneider Electric cég helyi kirendeltségei is súlyos alkatrészellátási zavarokról számoltak be.

A British Petroleum (BP) kiszáll a Rosznyeftyből – ezt a hét végén jelentették be a brit vállalatnál. A brit energetikai óriáscégnek 2013 óta 19,75 százalékos részesedése van az orosz nagyvállalatban. A BP vezérigazgatója és egy másik igazgató azonnal kilép a Rosznyefty igazgatóságából. A BP azokból a vállalatokból is távozik, amelyekben társtulajdonos az orosz céggel. 

Az olajiparban tevékenykedő norvég Equinor hétfőn adta hírül saját honlapján, hogy megkezdi a kivonulást az orosz piacról. A társaság már 30 éve van jelen Oroszországban, több vegyesvállalatban is érdekelt és Nyugat-Szibériában együttműködött a Rosznyefty céggel.

Maguk az orosz cégek is egyre nagyobb bajban vannak, főleg a rubel szabadesése miatt. Hétfőn az élelmiszerek csomagolóanyagait gyártó vállalatok közölték: egyelőre nem szállítanak az élelmiszer-feldolgozóknak ilyen anyagot, mert annyira bizonytalan a rubel sorsa – írta a Kommerszant orosz gazdasági lap. A gyártókat idéző újság szerint a papír és műanyag csomagolók árát 30 százalékkal máris megemelték és előrefizetést kötöttek ki.

Keddtől 30 százalékkal drágábbak lesznek az építőanyagok is Oroszországban. A gyártók hétfőn leállítottak minden kiszállítást – tette hozzá piaci forrásokra hivatkozva a gazdasági újság. Sem a kisebb, sem a nagyobb barkácsáruház-láncok nem kapnak kedvezményt. A forgalomban máris fennakadások vannak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!