5p

Az előző évinél kétszer akkora árbevétel mellett több mint négyszer nagyobb nyereséggel zárta a 2022-es évet Vida József bizalmi vagyonkezelő cége.

Május 31-éig kell azoknak a cégeknek közzétenniük és letétbe helyezniük az előző éves pénzügyi beszámolójukat és az adózott eredményük felhasználásáról szóló határozatukat, akik üzleti éve december 31-én zárul. Ám minden évben szép számmal akadnak olyan társaságok, akik késlekednek, annak ellenére, hogy ennek törvényi szankciója bírság, felszámolás és eltiltás is lehet, a csúszás időtartamától függően. 

Harmincnapos mulasztás esetén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) még csak felszólítja az adott céget, hogy pótolja a mulasztását, ha ez nem történik meg, akkor újabb 30 napig van erre lehetősége, de akkor már 200 ezer forint mulasztási bírságot is le kell rónia. Ha még ez sem lesz eléggé elrettentő, akkor a NAV törli a cég adószámát, egyúttal kezdeményezi a cégbíróságnál a társaság törlését.

Eddig már biztosan nem jut el az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt., amelynek 2022-es általános üzleti évet záró beszámolója negyvennapos késéssel, hétfőn jelent meg az Igazságügyi Minisztérium erre rendszeresített honlapján.

Ebből kiderül, hogy a társaság könnyedén kiköhögheti a 200 ezres mulasztási bírságot, lévén, hogy a tavalyi évét közel 22,6 millió forintos adózott nyereséggel zárta. Több mint négyszer annyival, mint a 2021-es évét. Ami nem tekinthető meglepőnek, miután a nettó árbevétele is megugrott, annak 101 milliós értéke több mint a duplája a tavalyelőttinek.

Szükség is volt erre, hiszen 2022-ben az Abraham Goldmann anyagjellegű ráfordításai másfélszer akkorára rúgtak, mint 2021-ben, és a személyi jellegű ráfordításai is meglódultak. Igaz, azok csak 27 százalékkal – a csaknem 17,5 milliós összeg az egy szem szellemi munkavállaló zsebébe vándorolt, aki nem más, mint a cég egyedüli tulajdonosa, azaz Vida József. 

Jól fial Vida József bizalmi vagyonkezelője. Fotó: Mfor
Jól fial Vida József bizalmi vagyonkezelője. Fotó: Mfor

Míg az Abraham Goldmannt Vida alapította 2017 februárjában, később hárman is beszálltak mellé: a Mészáros Csoportnak dolgozó Gál Miklós, aztán az ő kisebbségi tulajdonában lévő Arthur Bergmann Jogi, Adó- és Pénzügyi Tanácsadó Kft., valamint az Adam Goldenberg Kft., amely gazdájaként a nadapi illetőségű Nagy Szilvia szerepel. A négy tulajdonos testvériesen, 25-25 százalékos arányban osztozott meg az Abraham Goldmann 70 millió forintos jegyzett tőkéjén.

Az eredeti felállás állt vissza ez év márciusában, akkortól ugyanis már ismét csak Vida az egyedüli részvényes. Akinek neve több mint két évtizedes bankárkodás után a takarékszövetkezeti integráció befejezésének levezénylése kapcsán vált széles körben is ismertté. 2021 végén távozott a Takarékbank elnök-vezérigazgatói, illetve a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank idén május 1-jén bekövetkezett egyesülését előkészítő Magyar Bankholding vezérigazgatói posztjáról, de azért a Takarék Jelzálogbank Nyrt. igazgatósági elnöki tisztségén keresztül még kötődik a bankszakmához. S a Mészáros Lőrinchez fűződő baráti viszonya is töretlen, ennek is betudható, hogy Vida a felcsúti milliárdos nagyvállalkozó cégbirodalma központi eleme, a Budapesti Értéktőzsdén szereplő Opus Global Nyrt. igazgatóságának az elnöke.

Az Abraham Goldmann 2019 áprilisában került országos fókuszba, midőn Vida bejelentette, hogy megbízottjai útján előrehaladott tárgyalásokat folytat az Andy Vajna három hónappal korábbi halála miatt gazdátlanná vált TV2 Média Csoport Zrt. megvásárlásáról. Ez az ügylet aztán meg is valósult, így, ha közvetve, több áttételen keresztül is, de ma Vida a legnagyobb tulajdonosa a 14 csatornából álló médiaportfoliót igazgató TV2 Médiacsoport Zrt.-nek, mely értéke 36 milliárd forintra tehető, igaz, ezzel szemben jelentős, közel 30 milliárdos hitelállomány áll.

Visszatérve az Abraham Goldmannra, a kamatemelkedések hatása alól értelemszerűen ő sem tudta kivonni magát, pénzügyi műveleteinek már tavalyelőtt is negatív eredménye tavaly még nagyobb, csaknem háromszoros mínuszt mutatott. Saját tőkéje 2022 végén 119 millióra rúgott, amivel szemben 775 milliós kötelezettsége állt fenn, ennek a döntő, 626 milliós része hosszú lejáratú, azaz csak legalább egy év múlva teljesítendő.

Az Abraham Goldmann közel 22,6 milliós adózott nyeresége tovább hizlalja a már azelőtt is testesnek tekinthető, 22,5 milliós eredménytartalékát, miután a társaság egyedüli tulajdonosaként Vida úgy dönthetett, a múlt évi profitból egy fillért sem vesz ki osztalékként, azt egy az egyben a cégben hagyja. A feltételes módot az indokolja, hogy a Vida által aláírt, július 1-jén kelt alapítói határozatban mindössze annyi szerepel, a társaság 2022-es eredményét elfogadja – noha általában a tulajdonosok azt is közzé szokták tenni, hogy mit terveznek a nyereséggel.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!