2019. május 7. 06:23

Cikkünk miatt az LMP határozati javaslatban követeli az atomerőmű beruházás felfüggesztését.

Tegnapi cikkünk - "Miközben ön a Trónok harcát nézte, Varga Mihály megállapodott a paksi hitelszerződés módosításáról" - nyomán határozati javaslatot nyújtott be a parlamenthez a Lehet Más a Politika képviselőcsoportja, melyben kezdeményezik a paksi atomerőmű beruházás azonnali leállítását.

A Paksi Atomerőmű A Paksi Atomerőmű

A párt közleménye szerint azonnal fel kell mondani a paksi szerződést, mivel a lapunk által megszellőztetett új megállapodással a szerződésekben is rögzítve lett, hogy csúszik az atomerőmű beruházása.

"A kormány az elmúlt hetekben több írásbeli kérdésünkre is csak mellébeszélt és sunnyogott. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a kormány kiárusítsa a magyar emberek jövőjét. Azzal, hogy Varga Mihály miniszterelnök-helyettes aláírásával deklaráltan csúszik a paksi beruházás, meg kell állapítanunk, hogy  a projektszerződés megbukott, hiszen már minden érv megbukott, amely azt megalapozta. Nem állunk meg: további írásbeli kérdések és közérdekű adatigénylések keretében fogjuk tisztázni miben sunnyogott még a kormány" - áll a közleményben

Az LMP szerint nem tehetnek engedményeket a biztonság kérdéskörében, ha atomenergiáról van szó. Ezért nyújtják be azt a határozati javaslatot, amely a paksi szerződés haladéktalan felmondását indítványozza. "A biztonságos atomenergia Csernobil után 33 évvel is csupán illúzió, az atomerőművek kiszámíthatatlan és vállalhatatlan veszélyforrást jelentenek. Magyarország jövőjét nem az atom, hanem a takarékos energiahasználatra és a megújuló energiaforrásokra alapuló zöldgazdaság jelenti: minden olyan lépéssel, amelyet nem ebbe az irányba teszünk meg, a környezeti értékeinket, az egészséget, a fenntartható fejlődést és az ország függetlenségét kockáztatjuk" - szerepel az állásfoglalásukban.

A határozati javaslat címe már egyértelművé teszi az ellenzéki képviselők álláspontját: „Magyarország Kormánya és az Oroszországi Föderáció Kormánya közötti nukleáris energia békés célú felhasználása terén folytatandó együttműködésről szóló Egyezményre való hivatkozással a Kormány által Magyarország nemzeti értékeit sértő módon, a Paksi Erőmű új 5–6. blokkjának létesítésével összefüggésben megkötött szerződések felmondásának szükségességéről”. Érvelésük az Alaptörvényben foglaltakhoz kapcsolódik, mely szerint mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez, továbbá Magyarország elismeri és érvényesíti mindenki jogát az egészséges környezethez. Arra is hivatkoznak, hogy a kormány a központi költségvetést törvényesen és célszerűen, a közpénzek eredményes kezelésével és az átláthatóság biztosításával köteles végrehajtani.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a szerződésben foglaltak nem felelnek meg az Alaptörvénynek és a vonatkozó jogszabályoknak, amelyek a nemzeti vagyon esetében az országhatáron belül kizárólag a magyar nyelv és jog  használatát illetve a magyar joghatóság rendelkezését jelölik ki irányadóként. Problémásnak látják továbbá, hogy bár az uniós elvárásoknak megfelelően kettévált Paks I. és Paks II tulajdonosi rendszere, épp ebből kifolyólag Paks II-nek nem lehetne ráhatása a PaksI-hez tartozó, leszerelendő blokkok ügyére.

Ezeken túl energia- és nemzetbiztonsági kérdéseket is felvet a határozat, amely idén szeptember elsejéig adna határidőt a kormánynak, hogy egy beszámoló jelentést készítsen a parlament számára, melyben bemutatja a szerződés felfüggesztésének, illetve felmondásának részletes feltételeit.

Mfor-vélemény: Természetesen a parlamenti erőviszonyok ismeretében nincs esély arra, hogy ezt a határozati javaslatot megszavazza az Országgyűlés. A téma mindenesetre élesebben kerülhet ismét a viták kereszttüzébe, mivel a projekt csúszásának be nem kalkulált hozadékai lehetnek a kivitelezésben és bár a megállapodás felülvizsgálata erre nem tért ki, de a pénzügyi feltételekben is. 

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!