Szokj hozzá az élelmiszerek címkéinek elolvasásához!
Az EU-ban minden csomagolt élelmiszerre vonatkozik az allergének feltüntetéséről szóló törvény, így ha egy gyártó a termék összetevőjeként glutént tartalmazó gabonát - búzát, rozst, árpát, zabot, tönkölyt vagy kamutot - használt, akkor azt fel kell tüntetnie a csomagoláson.
Keress helyettesítőket a kedvenc gluténtartalmú élelmiszereidhez!
A tészta, a kenyér vagy akár az olyan édességek, mint például a keksz is glutént tartalmaznak, de ez nem jelenti azt, hogy örökre száműznöd kell őket az étrendedből. Ehelyett vásárold meg őket gluténmentes verzióban. A hagyományos zsemlemorzsát lecserélheted például polenta morzsára, a tradicionális tészta helyett pedig választhatsz gluténmentes hajdina vagy rizstésztát. Sőt, akár saját kezűleg is elkészítheted őket, méghozzá az Éléskamra finoman reform lisztkeverékeinek a segítségével, amelyek könnyedén beilleszthetők a paleo és a vegán étrendbe is.
Ne feledd, hogy nagyon sok élelmiszer természetesen gluténmentes!
A friss gyümölcsök és zöldségek, a húsok, a szárnyasok, a halak, a sajtok és a tojás természetesen gluténmentesek. Ezért ezeket az élelmiszereket nyugodtan veheted az étkezésed alapjául.
Élvezd a természetesen gluténmentes gabonaféléket!
A gluténmentes étrend nem jelent feltétlenül egyet azzal, hogy minden gabonaféle lekerül az étlapról. A quinoa, a teff, az amaránt, a polenta, a hajdina, a kukorica, a köles és a tápióka csak néhány példa a természetesen gluténmentes gabonafélék közül, amelyeket nyugodtan fogyaszthatsz. Arról viszont mindenképpen meg kell bizonyosodnod, hogy a fogyasztani kívánt élelmiszer nem szennyezett-e gluténnal.
Ügyelj a keresztszennyeződésre!
A cöliákiában szenvedőknek még egy kis glutén is elég lehet ahhoz, hogy tüneteket okozzon. Ezért mindenképpen ügyelj arra, hogy minimalizáld a gluténtartalmú élelmiszerekkel való keresztszennyeződés kockázatát! Mielőtt tehát belekezdenél a diétába, érdemes lehet kitakarítanod a konyhádat. Ebbe pedig beletartozik az is, hogy megszabadulsz a már nem fogyasztható élelmiszerektől és a megbontott fűszerektől is, mivel valószínűleg keresztszennyeződtek. Emellett tanácsos lehet még külön vajat és lekvárt használnod, illetve néhány pirító tasakot is beszerezned.
Végezetül ne feledd, a gluténmentes ételek is ugyanolyan finomak lehetnek!
Akár gluténallergiás vagy, akár a búzafélék fogyasztását szeretnéd csökkenteni, biztos lehetsz benne, hogy kis gyakorlással ugyanolyan finom ételeket varázsolhatsz az asztalra, mint korábban. Ha inspirációra lenne szükséged, akkor a fentebb említett webáruház blogjában számtalan receptet találhatsz, amelyek ékes bizonyítékai annak, hogy a gluténmentes főzés és sütés könnyen megvalósítható.