3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
mfor.hu

A 2016-os kiábrándító évet maradéktalanul feledtette a 2017-es a Bogányi-féle csodazongorát készítő cégnél.

A Bogányi-féle csodazongora mögött a Zengafons Kft. áll, melyet 2012-ben alapítottak, és Komoróczki István volt NGM-államtitkár vezette. Azóta nem kevés állami és uniós pénzt öltek a projektbe, hiszen az Új Széchenyi-terv keretében 126 millió forint uniós pénzt nyertek a Bogányi-zongora fejlesztésére, a 60 milliós önrészhez pedig a Magyar Nemzeti Banktól kaptak pénzt. Mellettük 40 millióval támogatta a projektet a Szerencsejáték Zrt., 60 millióval pedig az MNB, bár utóbbi a hírek szerint visszakérte a támogatást.

Egészen mostanáig kellett azonban arra várni, hogy valamit hozzon is a konyhára a csodazongora. Míg ugyanis 2016-ban még egy forint árbevétele nem volt a Zengafonsnak, 2017-ben hirtelen 410 millió forint folyt be a kasszába, ami jó eséllyel az állami 10 darabos megrendelés egy része lehet. Tekintve, hogy a korábbi hírek szerint egy darab zongora 76 millió forintba kerül, tavaly 5 darab értékesítéséből jöhetett össze az árbevétel.

Orbán a csodazongora bemutatóján 2015-ben (Fotó: MTI)Orbán a csodazongora bemutatóján 2015-ben (Fotó: MTI)

Az állam egyébként a 10 zongorát 7 magyar és 3 külföldi helyszín között osztaná szét. A külföldi helyszínek között van a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium és a helsinki Sibelius Akadémia.

A magyar helyszínek pedig a következők:

  • Budapest Music Center
  • Müpa
  • Erkel Színház
  • pécsi Kodály Központ
  • debreceni Kölcsey Központ
  • Pesti Vigadó
  • és a Zeneakadémia.

Visszatérve a beszámolóra, az előző évhez képest a számok alapján a kiadásokat is tudták optimalizálni, az anyagjellegű ráfordítások noha 10 millióval 162-re emelkedtek, a személyi jellegűek megfeleződtek és 30,3 millióra apadtak. A változás mindenképpen érdekes annak tükrében, hogy az átlagos dolgozói létszám 5-ről 6 főre nőtt tavaly.

A bevételek és költségek eredőjeként végül üzemi szinten is 252 milliós nyereséget sikerült kimutatni, amit a pénzügyi eredmény pár millióval apasztott és még 11,1 milliós adófizetési kötelezettség is volt. Végeredményben 239,5 millió forint nyereség maradt a cégben, amit nem is vettek ki osztalék formájában, inkább a korábbi hasonló nagyságrendű veszteség fedezésére bent hagytak a társaságban.

A Bogányi-féle csodazongoráról korábban egyébként azt írta az MTI, hogy egy 10 éves fejlesztés eredménye, főbb újdonságai a legjobb zongoramárkákkal vetekedő zengő hangzás, a hangszernek a megszokottnál jóval hosszabb élettartamot biztosító kompozit ötvözet, a zongora mechanikáján végzett jelentős újítások és a modern dizájn. Funkcionális szempontból hangvetőként (hangterelőként) is működik, ami újdonságnak számít a hangszer történetében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.