<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		
mfor.hu

A 2016-os kiábrándító évet maradéktalanul feledtette a 2017-es a Bogányi-féle csodazongorát készítő cégnél.

A Bogányi-féle csodazongora mögött a Zengafons Kft. áll, melyet 2012-ben alapítottak, és Komoróczki István volt NGM-államtitkár vezette. Azóta nem kevés állami és uniós pénzt öltek a projektbe, hiszen az Új Széchenyi-terv keretében 126 millió forint uniós pénzt nyertek a Bogányi-zongora fejlesztésére, a 60 milliós önrészhez pedig a Magyar Nemzeti Banktól kaptak pénzt. Mellettük 40 millióval támogatta a projektet a Szerencsejáték Zrt., 60 millióval pedig az MNB, bár utóbbi a hírek szerint visszakérte a támogatást.

Egészen mostanáig kellett azonban arra várni, hogy valamit hozzon is a konyhára a csodazongora. Míg ugyanis 2016-ban még egy forint árbevétele nem volt a Zengafonsnak, 2017-ben hirtelen 410 millió forint folyt be a kasszába, ami jó eséllyel az állami 10 darabos megrendelés egy része lehet. Tekintve, hogy a korábbi hírek szerint egy darab zongora 76 millió forintba kerül, tavaly 5 darab értékesítéséből jöhetett össze az árbevétel.

Orbán a csodazongora bemutatóján 2015-ben (Fotó: MTI)Orbán a csodazongora bemutatóján 2015-ben (Fotó: MTI)

Az állam egyébként a 10 zongorát 7 magyar és 3 külföldi helyszín között osztaná szét. A külföldi helyszínek között van a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium és a helsinki Sibelius Akadémia.

A magyar helyszínek pedig a következők:

  • Budapest Music Center
  • Müpa
  • Erkel Színház
  • pécsi Kodály Központ
  • debreceni Kölcsey Központ
  • Pesti Vigadó
  • és a Zeneakadémia.

Visszatérve a beszámolóra, az előző évhez képest a számok alapján a kiadásokat is tudták optimalizálni, az anyagjellegű ráfordítások noha 10 millióval 162-re emelkedtek, a személyi jellegűek megfeleződtek és 30,3 millióra apadtak. A változás mindenképpen érdekes annak tükrében, hogy az átlagos dolgozói létszám 5-ről 6 főre nőtt tavaly.

A bevételek és költségek eredőjeként végül üzemi szinten is 252 milliós nyereséget sikerült kimutatni, amit a pénzügyi eredmény pár millióval apasztott és még 11,1 milliós adófizetési kötelezettség is volt. Végeredményben 239,5 millió forint nyereség maradt a cégben, amit nem is vettek ki osztalék formájában, inkább a korábbi hasonló nagyságrendű veszteség fedezésére bent hagytak a társaságban.

A Bogányi-féle csodazongoráról korábban egyébként azt írta az MTI, hogy egy 10 éves fejlesztés eredménye, főbb újdonságai a legjobb zongoramárkákkal vetekedő zengő hangzás, a hangszernek a megszokottnál jóval hosszabb élettartamot biztosító kompozit ötvözet, a zongora mechanikáján végzett jelentős újítások és a modern dizájn. Funkcionális szempontból hangvetőként (hangterelőként) is működik, ami újdonságnak számít a hangszer történetében.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.