3p

Tudni szeretné, mi vár Önre 2025-ben?
Mit okoz, hogy ingatlancélra is elkölthetőek a nyugdíjmegtakarítások?
Hogyan érinti ez a piacokat, merre mennek az ingatlanárak és az épitőipari árak?
Pogátsa Zoltán, Farkas András, Nagygyörgy Tibor
és sok más kíváló szakértő ezúttal élőben osztja meg nézeteit!

Találkozzunk személyesen!

2024. november 21. 16:00 Budapest

Részletek és jelentkezés itt

Milyen fázisok és lépések jellemzik a whiskykészítés folyamatát? Mi minden történik onnantól kezdve, hogy a learatott gabonából végül egy páratlanul finom ital kerülhet a poharunkba, mint például a minőségi whisky?

A bejegyzés ennek a varázslatos folyamatnak a kulisszatitkait fogja bemutatni, megvilágítva ezáltal a whiskykészítés leginkább lényeges elemeit és tényezőit. 

Malátázás

A whiskykészítés gyakorlatilag már ott kezdetét veszi, amikor a gabona még a földeken van. A napfény melegének hatására a gabonaszemek egyre nagyobbra nőnek, amíg le nem aratják őket.

Természetesen a whisky minősége lényeges dolog, így az alapanyagul szolgáló gabonának kifogástalan minőségűnek kell lennie. Ha ugyanis a gabona nem jó, annak negatív hatása lehet a whisky zamatára is.

Aratást követően a gabona három napon át friss, tiszta forrásvízben ázik. Ezután következik egy lyukacsos felület használata, a malátázó. Malátázásnál a szemeket többször is átforgatják annak érdekében, hogy ne tapadjanak össze. Ezzel együtt arra is lényeges odafigyelni, hogy a szemek csírázását sikerüljön elkerülni.

Hogyha a készülő párlatnál a füstös íz elkerülése a cél, akkor száraz gőz alkalmazása történik. Ha pedig inkább erősebb, intenzívebb aromák elérése a cél, akkor tőzeg égetése zajlik a dolog elősegítése végett. 

Erjesztés

A maláta nagy kád forró vízbe kerül, mégpedig abból a megfontolásból, hogy a gabonában megtalálható cukrok kioldódjanak. A folyamat következő lépéseként a szemeket vagy megőrlik, vagy pedig összeroppantják. 

Amikor ez sikeresen megtörtént, akkor következhet az erjesztés folyamata. Az erjesztés szakaszában a cukros oldat speciális erjesztőkádakba kerül, majd pedig élesztőt is adnak hozzá. Innentől kezdve hetvenkét óra leforgása alatt mintegy 8 százalékos alkoholtartalmú cefre jön létre.

Létrejön tehát egy megfelelő alap, amit ettől a pillanattól gyakorlatilag egyenesen lehet küldeni a lepárlóba.

Lepárlás

Itt már egészen sokfelé ágazhat az iDrinks weboldalán elérhető whiskyfajták készítésének gyakorlata. Általánosnak tekinthető metódus nem létezik, az egyes lepárlók akár merőben eltérő gyakorlatot is követhetnek lepárlás címszóval.

Persze a választott eljárás igenis lényeges a későbbi produktumra nézve, hiszen az üstök, vagy a többszörös lepárlás gyakorlata egyaránt nagy befolyással lehetnek az ízekre. Egyébként maguk a lepárlóüstök mindig rézből készülnek, de a formájukat és fűtési technikát tekintve lehetnek eltérések.

Érlelés

A lepárlás után az ital hordókba kerül, majd indulhat az érlelés. Ez a fázis szintén sokféle változót tartogat. Rendkívül sokat számít, hogy milyen hordókban, mennyi ideig, illetve milyen plusz fortélyokat bevetve zajlik maga az érlelés folyamata.

Pontosan abban rejlik a whiskykészítés hamisítatlan szépsége, hogy a számtalan, különböző eljárás produktuma egészen sokféle párlatokat eredményezhet.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!