70 milliárdot már kiszórtak a vizes vb-re és hol van még a vége...


Eleinte még csak 23 milliárd forintos költségkeretről szóltak a hírek, azóta viszont már a 100 milliárdot súrolja az idei vizes világbajnokság költsége. Ebből január végéig valamivel több mint 70 milliárd forintot már el is költöttek a közbeszerzési hirdetmények alapján.

Amikor 2015 márciusában a 2021-es vizes vb-re készülő Magyarország váratlanul elvállalta a 2017-es vb rendezését a lemondó Mexikó helyett, akkor Gyárfás Tamás még 23 milliárd forintos rendezés költségről beszélt. Ebben építkezések és a Dagály uszoda átalakítása is benne volt. Mára azonban a költségvetési előirányzatok alapján a 100 milliárdot súrolja ez az összeg.

Ennek döntő részét pedig már el is költötték a szervezők, a közbeszerzési hirdetmények összesítése alapján ugyanis 70,2 milliárd forint ment el eddig az uszodák rekonstrukciójára, infrastruktúra-fejlesztésre, valamint olyan egyéb szolgáltatásokra, mint például környezeti értékelés, jegyelőállítás vagy a mobilapplikációs igények felmérése.

Igaz, az általunk elvégzett összesítés során eredményül kapott 70,2 milliárd forint a következő hónapokban új tételek nélkül is könnyen növekedhet. Erre jó példa a Dagály uszoda, melynek munkálataira első körben 38,3 milliárd forintért szerződött az ajánlatkérő, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő. Az összeg először 38,5, majd végül 43,6 milliárd forintra ugrott. A munkálatokat az erősen kormányközeli vállalkozó, Garancsi István cége, a Market Zrt. végzi el. Megalapozottan jelenthetjük ki, hogy a fociklub és kaszinótulajdonos hasítja a legnagyobb szeletet a vizes vb tortájából, hiszen az eddig elköltött pénz 62 százaléka (!!!) vándorolt a cége kasszájába azzal, hogy elhappolta a vb talán legnagyobb beruházását.

A Dagály költségéhez képest már csak morzsáknak lehet nevezni a többi "nagyobb" projektet. A szinkronúszás és felkészülési létesítmények tervezése és kivitelezése 4,9 milliárdos projekt, melyet a kisvárdai stadiont a mezőkövesdi sportszállót is építő Penta Industry kebelezhet be. A Margitsziget csatornázási és az egyéb hozzá kapcsolódó munkákat a SADE-Magyarország és a Penta Általános Építőipari Kft. végzi el közel 5 milliárd forintért. Vagyis optimális esetben is ennek felét viheti haza külön-külön a két cég. Utóbbi egyébként ezt még 2,1 milliárddal megfejeli, hiszen a Margit híd és a Dráva utca közötti szakaszt egyedül ők fogják rendbe rakni és itt gyalogos sétányt is kialakítanak majd. Így ha összesítenénk a közbeszerzéseket, akkor a Market után a Penta Általános Építő lehet a kisebbik nyertes több mint 4 milliárd forint értékű munkával, plusz a Penta Industry közel 5 milliárdja is "csoporton belülre" érkezik.

Nagyra hízott a Dagály

Noha eleinte épp csak 8 milliárdból tervezték felújítani az uszodát, mára a közbeszerzés szerint 43,3 milliárdra nőtt a költség. És ha ehhez még hozzávesszük a környezetébe tervezett létesítményeket és a világbajnokság miatt szükséges egyéb beruházásokat, akkor 45,3 milliárdos költségről beszélhetük. Ennél többet egyetlen más "helyszínre" sem költenek a szervezők.

Összesítésünk szerint a Dagály után a Margitsziget viszi el a legtöbb pénzt, az odaítélt közbeszerzések alapján 6,4 milliárdot, mögötte alig lemaradva 6,2 milliárddal találjuk az egyéb építményeket, mint például a szinkronúszás és felkészülési helyszínek, a Hajós Alfréd, Széchy Tamás uszoda vagy az óriás ugrótorony munkálatait. Utakra, hatástanulmányokra, felmérésekre, mérnöki munkálatokra 4,3 milliárdot költöttek el, a Balatoni beruházások 4,2, a Császár-Komjádi uszoda pedig közel 3 milliárdot vitt el már.

Székely Sarolta
mfor.huTudja?

Vizes-vb költségszámláló*


* a közbeszerzési hirdetmények alapján ennyit már biztosan elköltöttünk a 25 milliárdosra tervezett rendezvényre

.
hirdetés
Promóció

Így kereshet pénzt profikkal
Érdemes a befektetési döntéseket magunknak meghozni, vagy bízzunk inkább szakemberekben?

Élményfaktor a digitális fizetésben
Lakást vegyünk vagy aranyat?

Nulla kamatot adnak a bankok? Akkor most mit kezdjen a pénzével?

-----------------------------------------------------------------------------

Most sokat spórolhat a céges tankoláson, mutatjuk hogyan!
Ha személyre szabott, prémium szolgáltatásokat szeretne valaki, nem a "megszokott" nagy olajvállalat kútjait érdemes választani.

-----------------------------------------------------------------------------

Mire épülnek a digitális fizetési modellek? Mi köze az élménynek a profithoz? Mit adhatunk a felhasználóknak?

Élményfaktor a digitális fizetésben

.
hirdetés
elrejt
 
.