Mérhetetlen igazságValamennyien hajlamosak vagyunk bedőlni a számoknak. Az internetes "számmisztika" tudósai ezt kihasználva gyakran nyomnak le a torkunkon emészthetetlen adatokat.

Valamennyien hajlamosak vagyunk bedőlni a számoknak. Az internetes "számmisztika" tudósai ezt kihasználva gyakran nyomnak le a torkunkon emészthetetlen adatokat.


Az ismert napilap másfél éve on-line áruházi szolgáltatást indított. A szakmai közvéleményt meglepte az átgondolatlan vállalkozás. Ennél csak az volt sokkolóbb, mikor a lap saját oldalain megjelentetett hirdetésben kürtölte világgá, hogy szűk egy hét alatt egymilliónál is több látogatójuk volt. Hogy a hír komolyságát bizonyítsák, az áruházat üzemeltető számítógép forgalmi statisztikájának egy részletével illusztrálták a mondanivalójukat. Az ábráról a hozzáértők azonnal láthatták, hogy nem a látogatók, hanem a találatok (hits) száma haladta meg az egy milliót, ami nagyjából akkora különbség, mint a klasszikus viccben az "osztogatás" és a "fosztogatás" közötti eltérés. Nehéz eldönteni, hogy mi is a rosszabb, ha szándékos félrevezetés, vagy "csak" a mérhetetlen tudatlanság volt a téves információ háttere?

A számok hajszolása mögött az a naiv elképzelés áll, hogy a digitális technika lényegéből fakadóan, automatikusan lehetővé teszi az objektív mérést. Bár az információt szállító bitek és byte-ok kétségkívül megszámlálhatók, az így nyert adattömeg értelmezése már nem ilyen egyszerű. Elgondolkoztató tény, hogy a szakma által leginkább elfogadott számadatokat a "középkori", teszt-internetezőket, a televíziós nézettségmérésben megszokott nézői paneleket alkalmazó amerikai Media Metrix, a NetRatings és hasonló eszközökkel dolgozó társai produkálják.

Akkor is könnyen jégre futunk, ha eltekintünk az egymástól lényegesen eltérő mérési eljárások összevetésétől és csupán két site azonos módszerrel mért forgalmi adatait vizsgáljuk. Egy, az elmúlt hetekben elhangzott bejelentés szerint "nyitóoldali látogatottsága (session) szerint a Startlap már a második helyezett a magyarországi portálok között, megelőzve az Indexet". Az egyébként igen ügyesen szerkesztett, joggal népszerű Startlap önálló tartalommal nem bíró linkgyűjtemény (nem portál), míg az Index a folyamatosan frissülő hírportál. Igaz, hogy a Telefonkönyv és Faludy György Vitorlán Kekovába című kötete egyaránt betűket tartalmaz, pusztán példányszámuk alapján nehéz volna őket összehasonlítani.

.

Olvasta már?hirdetés
hirdetés
elrejt
 
.