3p

A globális klímaváltozás egyik súlyos következménye a zöldségek tápértékének csökkenése, amivel régóta tisztában vannak a tudósok. Válaszuk is van a jelenségre, ám nem igazán megnyugtató.

A Texasi Egyetem kutatói már 2004-ben felhívták a figyelmet arra a riasztó jelenségre, hogy csökken a zöldségek tápértéke. A szakemberek 43 élelmiszernél, főként zöldségeknél mutatták ki, hogy jelentősen mérséklődött a bennük hordozott értékes anyagok mennyisége a 20. század közepe és vége között. Egyebek mellett kiderült, hogy a zöldbab kalciumtartalma 65 milligrammról 37 milligrammra csökkent. A spárgában lévő A-vitamin majdnem a felére esett vissza, a brokkoli kevesebb vasat tartalmazott.

A tápértékcsökkenés a húsz évvel ezelőtti vizsgálat óta tovább folytatódott. Egy 2018-as tanulmány szerint a levegő magasabb szén-dioxid-tartalma okozta több csapadék a világ egyes részein felhígítja a termőtalaj tápanyagtartalmát, ami leszorítja az élelmiszerek fehérje-, vas- és cinktartalmát.

Bajban a serpenyők főszereplői
Bajban a serpenyők főszereplői
Fotó: Pixabay

Válaszul a tudósok kitalálták a biodúsítás (biofortification) módszerét. Ez többféle lehetőséges foglal magában. Az egyik, hogy genetikailag módosítják a növényeket, hogy azok intenzívebben szívják fel a talajból az értékes összetevőket. A másik a mezőgazdasági biodúsítás, amelyben a műtrágyák és más kiegészítők segítségével javítják a talajok minőségét. Emellett növénynemesítéssel is igyekeznek kiválasztani a jobb képességű fajtákat.

A biodúsítás más mint az egyszerű élelmiszer-dúsítási beavatkozások. Azokban ugyanis táplálékkiegészítőkkel utólag javítják az élelmiszerek tápanyagtartalmát. Bár a technológia az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és más nemzetközi szervezetek támogatását is élvezi, egyes szakértők szerint nem igazán jó megoldás.

Például Benjamin Cohen, az amerikai Lafayette College környezetvédelemmel foglalkozó professzora a Gaurdian összeállítása szerint abban látja a gyengeségét, hogy az ilyen első vonalbeli technológiákat csak a tőkeerős mezőgazdasági szervezetek tudják megfizetni. Ezek kutatása helyett arra kellene fordítani a pénzt, hogy megerősítsék a kisgazdaságokat, javítsák azok termelési hatékonyságát.

A biodúsítás mindig csak egy vagy néhány tápértékhiányt szüntet meg egy-egy növénynél, miközben ez a
gond egyszerre számos tápanyagot érint – hozott példát egy másik problémára Donald Davis, aki részt vett a 20 évvel ezelőtti eredeti kutatásban. A harmadik probléma, hogy a biodúsított vetőmagok utánpótlása esetleges és csak a kormányok támogatásainak köszönhetően megfizethetők az átlagos farmereknek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!