Az elmúlt hónapokban kilőtt a vaj ára, egész Európában rekordösszegeket kell fizetni az édességek kulcsfontosságú összetevőjéért – írta a Reuters. Ez rossz hír a pékeknek és a cukrászoknak a nagy év végi bevásárlási szezon előtt, hiszen ezzel az édes finomságok újabb összetevője sorakozott fel a korábban már megdrágult csokoládé és cukor mellé.
A magas árakat három körülmény okozza:
- az erős kereslet a vaj iránt,
- az alacsony raktárkészlet,
- valamint a magasabb profitot kínáló élelmiszerek, például a sajt termelésének növekedése; vajjal Európában szeptember végén tonnánként 8700 dollár felett kereskedtek, ami 83 százalékkal haladta meg az évvel korábbi szintet.
Az árak Ausztráliában és Új-Zélandon is magasabbak voltak, mint a múlt évben, ám ez a különbség nyáron jelent meg. A nagy élelmiszergyártóknak védelmet nyújt, hogy jégkrémeik és más karácsonykor kedvelt édességeik összetevőit hosszú távú szerződések alapján vásárolják meg. Így az idei őszi ártüske nem érinti őket. A kisebb cégek azonban nagyon nehéz helyzetbe kerülhetnek.
A tejtermelés az elmúlt évben a világ minden táján csökkent, miután a legtöbb tejtermelők satuba kerültek a magas takarmányárak és a tej alacsony ára között. Az idei év elején valamelyest magához tért a termelés, ám a növekvő kereslethez képest gyenge maradt. A termelők a magasabb profitot ígérő végtermékek felé fordultak – mondta Michael Harvey, a Rabobank elemzője.
Masszív drágulás mindenhol
A tejtermelés 0,7 százalékkal nőtt 2023 januárja és 2024 júliusa között az EU adatai szerint. Eközben a vaj előállítása 1,6 százalékkal csökkent, a sajté viszont 3,2 százalékkal nőtt. Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma szerint a vaj ára fontonként 3 dollár lesz 2024-ben, ami 15 százalékkal magasabb a tavalyinál. A világ vajpiacának értéke 42 milliárd dollárra nőhet 2024-ben, ami 8 százalékos plusz 2022-höz képest. A Reuters-hírben idézett becslése szerint ezt követően 2029-ig évi 7 százalékos emelkedés várható. Ez persze a termelés mennyiségének növekedéséből is fakadhat. Az új-zélandi ANZ bank szakértői árcsökkenést várnak a piacon, ám hónapokba telhet, mire ez eljut a boltokba, végső soron a vásárlókhoz.
A vajdrágulás Magyaroszágon is látszik, egyebek mellett a KSH inflációs kosarán. Szeptemberben a legalább 80 százalékos zsírtartalmú 100 grammos vaj átlagára 610 forint volt. Ez augusztushoz és tavaly szeptemberhez képest is bő 5 százalékos drágulásnak felel meg.