<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Hogy mi mindenből lehet műsor!  Csak itt nem VV Rolcsi meg VV Viki életét figyelhetik meg, akik szeretik ezt a kukucskálós műfajt, hanem VV Kendermagosét vagy VV Tarajosét. Az utóbbi napokban bejárta a hír a sajtót, hogy egy hevesi pár, Botos Regina és Rácz Kornél elindított egy műsort a YouTube-on jószágaik mindennapjairól. Sőt, ha akarjuk, több száz kilométerről, etethetjük őket…

Netflix helyett Henflix

Kit érdekel, hogy egy messzi falu udvarában hogyan kapirgálnak, vagy éppen elülnek-e a tyúkok, kukorékolnak-e a kakasok? Nos, kiderült, ezreket – élő műsorban figyelhető meg az állatok megszületése, gondozása. A Henflix – ezt a nevet választotta Regina, amikor úgy döntöttek, hogy élőben közvetítik az állatok életét. Nem egyedi ez a világon, több közösségi médiában létezik ilyen műsor, de nem mindenütt tyúkok a főszereplők.

E furcsa valósághow érdeme, hogy nem avatkozik be a szerkesztő a kamera előtt mozgó élőlények cselekedeteibe, nem biztatja trágár durvaságra a szereplőket, mint az emberek esetében – hanem hagyja, hogy megfigyelhessük, amint születnek, táplálkoznak, növekednek.

Egy idő után kialakul, melyiknek milyen a természete, csöndes vagy sokat kárál, melyik kakas jár igen peckesen. Azaz egy idő után kiderül, ki lesz a kedvenc, a sztár.

Etetheti is őket

Természetesen csak annak jut ilyen eszébe, aki vonzódik az állatokhoz. Amikor Botos Reginát, az egyik tulajdonost faggattam e furcsa vállalkozásról, megemlíti, hogy a norvégoktól kapták az ihletet. Ők készítettek először „slow tv”-t, vagyis olyan műsort előbb egy vonatútról, majd hajóútról, ahol hagyták történni az eseményeket, szépen, lassan – és fontos állomás a projekt életében az is, hogy megismerkedtek a Madárles.hu-t üzemeltető Perger Balázzsal, aki sok mindenben segített.

Az ő ötletére vezették be, hogy a nézők pénzt küldhetnek az állatok etetésére – és magának a projektnek a támogatására. A tesztüzem után kiderült, hogy ez jó ötlet volt, a nézők lelkesen támogatják őket ilyen módon is…

A nyuszik később lépnek színre

Jelenleg hány állat élvezi a reflektorfényt? 

Hozzávetőleg 70 tyúkunk van (lehetetlen őket pontosan megszámolni,) 3 gyöngytyúk (2 tojó és egy kakas), két galamb (sajnos a számuk rohamosan csökkent, mert Bundás, a komondor nem annyira észleli a különbséget az égi veszély – héja, ölyv – és a galambok röpdösése között, 5 anyanyúl és egy baknyúl. A galambokat és a nyulakat ritkán látni, a nyuszikat néha berakjuk estére az ólba, de a tervek között szerepel, hogy lesz egy kifutó nekik, ha már lesznek kisnyulak, így többet fognak szerepelni.

Élőben követhető, támogatással pedig etethető is a baromfi. Fotó: YouTube
Élőben követhető, támogatással pedig etethető is a baromfi. Fotó: YouTube

Etetőkód, chatfolyam meg a szoftver

Hogyan működik messziről az etetés?

A folyamatot online lehet elindítani. Ez úgy néz ki, hogy a honlapunkon lehet támogatásért cserébe csomagot választani, s ezért PayPalon keresztül fizethetnek a nézők. Ha megtörtént a fizetés, kapnak egy e-mailt az etetőkóddal, s természetesen leírjuk a használat módját.

Ezt követően az illető a YouTube élő közvetítésnél lévő chatfolyamba tudja beírni a szükséges kódot, s aktiválás után egy újabb parancs kiadásával bármikor megetetheti a tyúkokat. Ilyenkor a rendszerrel összekapcsolt etető egy percen belül elindul, s kiszórja a magot. Az egésznek a lelke tehát a szoftver.

Bár szerintem a dolog igazi lelke az állatok szeretete… Csakhogy mi lesz a kedvencek sorsa – akinek tudom a nevét, annak nehezen vágom el a nyakát… Márpedig itt már nevük is van a kedvenceknek: Arabella, a tyúkanyó, Bozót, a nyúl, a komondor Bundás, Goldi, a seriffnek mondott kakas, Csipet és Laura meg gyöngytyúkok.

Semjén, a kis szorgos patkány

A tyúkokat nem szoktuk levágni, csak a kakasokat. Őket ugye egyébként is ritkítani kell, hiszen a sok kakas nem szerencsés, sokat „veszekednének”, s a kotkodácsolók sem bírnák a nagy igénybevételt. Mi nagyon szeretjük az állatokat, de nálunk a tyúkok haszonállatok, a tojásért és a húsukért tartjuk őket. Azt gondolom, jó életük van itt. A vágást is úgy oldjuk meg, hogy minél kevésbé legyen traumatikus számukra, ha lehet ilyet mondani.

A csatorna neve persze mindenkit rögtön a Netflixre emlékeztet, de a tyúkflix nem lett volna elég nemzetközi, ezért a hen – tyúk – angol szóval helyettesítették. A kamerákat – bár megtehetnék – nem mozgatják, így előfordulhat, hogy a hatalmas udvaron éppen nem történik semmi, és egy állat sem látható, de a nézők – többnyire – akkor sem kapcsolnak el. Viszont amikor megjelenik a jókora udvaron egy tyúk, sokan kommenteket írnak, akkor meg pláne, ha nyuszit is láthatnak majd. Egyébként a patkányok rejtőzködő élete különösen érdekes, hiszen azokról tudjuk a legkevesebbet. Pedig ők is igen szorgosak, főleg Semjén – bár ő a nagy rajongótábor ellenére végül kikapcsolódott a műsorból.

A vágás nincs közvetítve

Különösen sokan fognak a Henflixre kapcsolni, ha kikelnek a kiscsirkék, és azt is szeretik nézni, amikor egymást csepülik a kakasok.

Mi lesz a vágással? Hiszen egyértelmű, hogy a tyúkokat egy idő után le kell vágni, márpedig lehet, hogy éppen az volt valakinek a kedvence. Nos, a vágást sosem mutatják élőben, sokan felháborodnának rajta, pedig ez is része a tyúktartásnak – mindenesetre a nézőket megkímélik ettől.

Aztán, ahogy streamingműsoroknál lenni szokott, hirtelen több ezer feliratkozójuk, lelkes hívük lett, akik, ha éppen nem öldöklős akciófilmet vagy rossz álomnak tűnő sci-fit akarnak nézni, akkor betekintenek a Heves megyei kisközség baromfiudvarának kevésbé mozgalmas világába. Ez főleg azoknak érdekes, akik gyerekkorukban sem jártak a nagyinál falun. 

Slow food után slow tv

Üzlet ez persze a javából, meg nagyszerű marketingfogás. De mennyire éri meg? 

Ahogy azt Rácz Kornél, a másik tulajdonos több helyütt megjegyezte, „mezőgazdasággal foglalkozni nem nagyon éri meg kicsiben, A kis háztáji vállalkozások ritkán hoznak nagy nyereséget, a takarmány ára nő, és ki vannak téve az időjárásnak is. Az iparilag előállított hússal, tojással nem lehet versenyezni.” De nekik nem is ez elsősorban a céljuk, ez egy kis háztáji gazdaság, a fő cél, hogy akárcsak ők, mások is élvezhessék a tyúkok és egyéb háztájiak mindennapi életét.

A Henflix hátterét családtagok segítségével) a helyi Bárányfelhő-Bodorító Egyesület adja. De honnan jött az ötlet?

Regina a TED-en látott egy előadást, emlékei szerint norvégok készítették, annyi történt csak végig, hogy egy vonatutat közvetítettek, vágás nélkül, élőben, Az efféle műsorokat nevezik slow tv-nek.