4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A NAV és a Nébih is ellenőrzi, miközben az Agrárminisztérium uniós progresszív tranzittámogatás bevezetését szorgalmazza. 

Április 14. óta fokozottan ellenőrzi az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a NÉBIH-hel közösen - közölte az adóhatóság. Eszerint egyes ukrán mezőgazdasági termékek csak tranzitszállítmányként haladhatnak át hazánkon az Ukrajnából származó egyes mezőgazdasági termékek fuvarozásával kapcsolatos intézkedésekről szóló Kormányrendelet /130/2023. (IV. 18.)/ alapján.

A NAV Magyarország európai uniós külső vámhatárain és az ország egész területén ellenőrzi az érintett termékek árutovábbítási eljárásait.

Egy hete tart az ellenőrzés. Fotó: Depositphotos
Egy hete tart az ellenőrzés. Fotó: Depositphotos

A folyamatos vámfelügyelet célja, hogy ezek a termékek a magyar piacon ne kerülhessenek forgalomba. Az Ukrajnából az EU más tagállamain (elsősorban Szlovákián és Románián) keresztül érkező szállítmányokat mélységi ellenőrzéssel követi nyomon a NAV. A tranzitszállítmányok hazánkból történő kilépését elektronikus eszközökkel és pénzügyőr járőrök bevonásával is ellenőrzi a hatóság az illegális lerakodások megakadályozására.

Ezen kívül a NAV országos adószakmai ellenőrzési akciósorozattal is vizsgálja a teljes gabonafeldolgozó és -kereskedő szektor Ukrajnából és más forrásból történt beszerzéseit.

Az adóellenőrök, pénzügyőr járőrök és a NÉBIH munkatársai, különösen a búza, kukorica és napraforgó eredetét, behozatalának szabályszerűségét, valamint a feldolgozás után elkészült termék forgalmazásához kötődő adókötelezettségeket veszik górcső alá.

Tranzittámogatást sürgetnek

Eközben uniós progresszív tranzittámogatás bevezetését szorgalmazza hazánk, hogy a Közép-Kelet Európában ragadt és jelentős piaci nehézségeket okozó ukrán gabona eljusson a korábbi hagyományos piacokra. Brüsszelnek lépnie kell az itt rekedt ukrán gabona továbbszállítása, valamint az európai és magyar gazdák érdekében - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki csütörtökön hivatalában fogadta Mikola Szolszkijt, Ukrajna mezőgazdasági és élelmiszerügyi miniszterét.

A tárcavezető arról tájékoztatta partnerét, hogy szerdán az Európai Bizottság képviselőivel egyeztetett a hazánk által ideiglenesen bevezetett ukrán mezőgazdasági termékek importtilalmáról. Ezekből a tételekből Brüsszel négyet: a búzát, a kukoricát, a napraforgómagot és a repcemagot az unió kereskedelmi liberalizációs kedvezmény záradéka alá helyezné. Nagy István a magyar korlátozásokkal kapcsolatban leszögezte, az intézkedés ideiglenes, azokat a magyar gazdák és fogyasztók védelme érdekében vezette be hazánk.

A miniszter kitért arra is, hogy Ukrajna egy jó adottságokkal rendelkező mezőgazdasági ország, megvoltak a klasszikus szállítmányozási útvonalai a tengeren, így olcsón el tudta juttatni az alapanyagot a hagyományos felvevőpiacokra. A háború következtében azonban az orosz agresszió jelentősen megnehezíti a tengeri transzportot, ezért helyeződött át a hangsúly a drágább szárazföldi szállításra. A termékek a költségnövekedés miatt így nem jutnak el a korábbi, hagyományos piacokra. Kifejtette, a Szolidaritási Sávok nem érték el eredeti céljukat, az Ukrajnából importált áru nem haladt tovább a rászoruló piacokra, hanem a szomszédos EU tagállamok piacain beragadva jelentős károkat okozott a gazdálkodóknak. Nagy István ezért az európai szolidaritás jegyében uniós progresszív tranzittámogatás bevezetését szorgalmazza, hogy az ukrán gabona eljusson a korábbi, hagyományos piacaira.

Nagy István kitért arra is, hogy Magyarország nem tiltja az ukrán mezőgazdasági termékek hazánk területén történő átszállítását, azaz a tranzitszállítmányok továbbra is engedélyezettek. Azonban azokat az illetékes hatóságok zárral látják el a határon, elektronikus eszközökkel és járőrök segítségével nyomon követik őket, és az ország egész területén ellenőrizni fogják az érintett termékek árutovábbítási eljárásait. A miniszter fontosnak tartja, hogy ezek a szállítmányok zökkenőmentesen és gyorsan hagyják el hazánkat.

A miniszter leszögezte, folyamatosan vizsgálják azokat az intézkedéseket, melyek megoldást jelenthetnek a mezőgazdasági piaci nehézségekre. A magyar kormány mindig a magyar gazdák mellett áll. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!