2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Keveslik a béremelést, nem csengetnek tovább.

Egymás után mondanak fel a magyar postások, tiltakoznak amiatt, hogy csak átlagosan 10 százalék körüli fizetésemelést igértek nekik, ami bőven elmarad az inflációtól - derül ki a hvg.hu cikkéből.

Rengeteg kis postát fognak bezárni. Fotó: posta.hu
Rengeteg kis postát fognak bezárni. Fotó: posta.hu

Ez a „keresetfejlesztés megfelel a társaság jelenlegi teherviselő-képességének” – utalt a Posta arra, hogy magasabb fizetésemelést képtelen volna kigazdálkodni.

A portzál visszaidézi, hogy mivel 2021-ben nem írták alá a hároméves bérmegállapodást, a Posta vezetősége kizárta a Postások Független Érdekvédelmi Szövetségét (POFÉSZ) és a Kézbesítők Szakszervezetét (KÉSZ) az idei bértárgyalásokról.A POFÉSZ és KÉSZ a tényleges inflációt követő, de legalább 20 százalékos emelést tartana elfogadhatónak, hiszen a postások már eddig is a legkevesebbet keresték a közfeladatot ellátó állami tulajdonban lévő társaságok munkavállalói közül - áll a lapban.

Az alacsony béremelés azért is problémás, mert a garantált bérminimum januári 14 százalékos emelése komoly bértorlódást okozott. A legkisebb kereset emelése mintegy 12 200 embert érintett a Postánál, a kézbesítők és a postafióki dolgozók mintegy 80 százalékát. Sokan így a mostani „béremelésből” is részben kimaradnak, illetve a ledolgozott évek után kapott lojalitási juttatást kapják, hiszen a fizetésük a garantált bérminimum emelése miatt máris nagyobb mértékben nőtt, mint amit a Posta hajlandó volt megadni.

Ugyan az új menedzsment leállította a novemberben bejelentett csoportos leépítést, annak puszta bejelentése öngerjesztő folyamatot indított be. Mivel nem tudni, hogy a legutóbb bejelentett 1200 fős csoportos létszámleépítés pontosan mely területeket mennyiben érintene, pontosan kiket rúgna ki a Posta, sokan a bizonytalan helyzetben inkább más állás után néznek. Ezt a folyamatot fokozza az alacsony bérek miatti elégedetlenség is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!