4p

Beszóltam a Facebookon rovatunkban a magunk mögött hagyott hét legérdekesebb, legtöbb vitát vagy érzelmet kiváltói kommentjeiből szemezgetünk.

Az adatok stimmelnek, Magyarországon valóban jelentősen csökkent a munkanélküliek száma, ez önmagában jó hír. Ám olvasóink is érzik, hogy amennyiben a számok mögé nézünk, nem annyira fényes a magyar munkaerőpiac helyzete. 

Olvasóink többsége nem hisz a KSH adatainak. Fotó: Depositphotos
Olvasóink többsége nem hisz a KSH adatainak. Fotó: Depositphotos

Egyfelől egyes becslések szerint 700.000 magyar munkavállaló nem itthon dolgozik (évről-évre rekordot dönt például az Ausztriában dolgozó magyarok száma). Az is igaz, hogy az elmúlt évtizedben számos multit (legyen az nyugati vagy keleti) csábított ide a kormány. Több lett a munkahely, mára ez annyira igaz, hogy egyes gyárakba külföldről hív be a kormány vendégmunkásokat. 

Árnyalja a képet, hogy ezen időszak alatt a magyar munkaerő-termelékenysége nem növekedett, stagnált. Ami azt jelenti, hogy magyar munkavállaló alacsony hozzáadott értéket termel, amelyért cserébe kevesebb bért is visz haza. Sajnos, ez odáig fajult, hogy régiós szinten Magyarország egyik legfőbb versenyelőnyévé az alacsony bérszínvonal vált. Ezt tetézi, hogy a kormányzat folyamatosan visszavágta a munkavállalói jogokat, kiszolgáltatva a magyar dolgozókat az innen-onnan érkező multinacionális vállalatok igényeinek.

Mit szóltak ezekhez az adatokhoz az olvasóink?

Katalin meglátása:
"Itt a regisztrált szón van a hangsúly. Van, aki oda sem megy, mert minek is! Aki próbálta már, az tudja, hogy nemigen lehet 3 hónap alatt megfelelő munkát találni. A hirdetések kamuk, nem is reagálnak a jelentkezésre. Nyugdíjas vagyok, nem vagyok érdekelt, csak nyitott szemmel és füllel járok!"

János maga is külföldről osztotta meg véleményét:
"Mert már külföldön vagyunk.... JÓREGGELT !"

Márton szerint:
"Igazából értelme sok nincs regisztrálni, max. annyi, hogy addig van TB, meg jövedelem valamennyi. És igazából az állás hirdetések nagy része valótlan. Ezt munkaügyi hivatalban is tapasztalják.Beküldik nekik, hogy hirdessék, kiközvetítenék az embert és kiderül, hogy nincs felvétel. Sok cég hirdet, teszt írás megvan, azt mondják pár nap és vissza jeleznek minden esetben, aztán 2 hónap után sincs semmi válasz. Köszönjük "kedves kormányunk" a sok vendégmunkást... és azt hogy a cégek sokszor már csak nekik hirdetnek."

Róbert ezt írta:
"Szerintem a munkanélküli hivatalt csak azért tartjuk fent, hogy az ott dolgozók ne rontsák a munkanélküliek számának statisztikáját."

Attila:
"Ja úgy könnyű statisztikát magyarázni, hogy 3 hónap munkanélküliség után kiesik a polgár a regisztrált munkanélküliek közül! : "Csak annak a statisztikának hiszek amit magam hamisítottam". By Whinston Churchill."

Zoltán véleménye: 
"Arról kellene cikkezni, hogy mennyi maradt munka nélkül amikor letelt a 3 hónap "regisztrált" munkanélküli ideje!
Mert az ugyan jó hír, hogy egyre kevesebbeknek mondanak fel a munkaadók (még), jól megfontolt anyagi érdekük miatt, de nem mutatja a valós munkát (családjuknak bevételt, kenyérhez jutást) keresők számát!"

István így látja
"Így kell kozmetikázni a munkanélküli számokat. Ez csak statisztikáról szól semmi másról, hiszen tudjuk hogy például Németországban magasabb a munkanélküliség mint Magyarországon a probléma csak akkor lesz érdekes ha kiderül hogy a német több munkanélküli segélyt kap, mint egy magyar aktív dolgozó."

Máté tapasztalata:
"2020-ban amikor meglett a diplomám beballagtam szépen a munkanélküli központba, hogy ugye ez a rendszer. Mondtam, hogy jöttem regisztrálni.
Ügyintéző: Diplomával minek jött ide?
Én: úgy tudtam hogy ezt így kell csinálni.
Ü: hat de itt max pék képzés van
É: akkor mit csináljak?
Ü: hát menjen haza…
Így mondjuk nem volt nehéz dolguk, hogy ne nőjön a munkanélküliek száma ha egyszerűen nem engedtek regisztrálni.
Szóval totál eltudom képzelni, hogy most is ez van."

Kriszta:
"Az ország fele EFO-zik, vagy EFO-ztatva van az meg nem munkaviszony. Be sem kell menni, nem vagy jogosult semmire az EFO után, viszont dolgoztál a tárgyhónapban és így nem vagy munkanélküli."

Mondja el véleményét, írjon olvasói levelet az [email protected] e-mail-címre vagy kommenteljen bátran az Mfor és a Privátbankár Facebook oldalán!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!