3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Főleg Angliában. Az egyik olvasónk levele alapján mindjárt látják, hogy miért.

Aranyélet című rovatunkban vasárnap esténként olvasói leveleket adunk közre. Jóról is, rosszról is. Szerkesztőségünk a levelek tartalmával nem feltétlenül ért egyet, azokat jogunkban áll megszerkeszteni, miközben a stílusuktól és a tartalmuktól függően nem vagyunk kötelesek mindegyiket közölni. Várjuk írásaikat az  e-mail-címre!

Belenéznek a szánkba. De mennyiért?
Belenéznek a szánkba. De mennyiért?
Fotó: Depositphotos

Vannak létfontosságú dolgok az emberek életében. Ilyen az, hogy miként tudja valaki megőrizni a fogait. Egy hiányos fogazatú ember vélhetően hátránnyal indul egy állásinterjún. A kedvező mosoly mindent megérhet, de ehhez pénz kell. Erre jön most egy példa.

„Kedves Szerkesztőség!

Szeretném megosztani levelemet a nyilvánossággal az angliai fogászattal kapcsolatban. Több éve élek Southamptonban. A párom lánya 13 éve él Angliában. Párommal több mint 3 éve élünk itt.

Angliában nincs állami (NHS) fogászat, csak magánfogászati rendelők működnek. Így tudtam eddig. Írtam emailt az NHS-nek, kiderült, hogy van NHS fogászat, csak nem az egész országban, és olykor utazni kell, állítják. Azt viszont nem írták, hogy hová mehetek és mennyibe kerülnek a kezelések vagy egy fogsor készíttetése. Amit egyébként nem engedhetek meg magamnak, mint sokan mások. Angliából is sok angol állampolgár megy Magyarországra vagy Törökországba fogsort készíttetni, mert lényegesen olcsóbb.

Négy fogam van a felső állkapcsomban, 45 éves vagyok. Magyarországon van állami fogorvos, az ott élő magyarok mehetnek. A fizetésemből Magyarországon is el tudom készíttetni a fogsoromat, ha otthon vagyok egy magyar fogászati magánklinikán. Megjegyzem, hogy Magyarországon a magán fogászat is olcsóbb, mint itt Angliában. Múltkor olvastam a neten, hogy Angliában sokan inkább kihúzatják a fogukat, mert nincs pénzük magánrendelésekre járni.

Mosogatok 2 helyen, szállodában és étteremben, de az órabérem mindkét munkára csak 10,42 font, ami a minimális órabér. Télen minden évben csökkentett munkaidővel dolgozom mindkét helyen. A munkáltatók ezt megtehetik az alkalmazottakkal. Rossz fogaim gyulladást okozhatnak a szervezetemben, de az angol Egészségügyi Minisztériumot továbbra sem érdekli a fogászati téma. Sem a dolgozók, sem az egészségük.

Szájsebészet Magyarországon is elérhető, Angliában nem. Mit tegyek, ha nincs pénzem egy fogpótlásra, ami az én esetemben 2300 font lenne. Ezt még kimondani is sok a mosogatók számára.

Jól tudom, hogy Magyarországon az állami fogorvosoknál ingyenes a foghúzás. A magyarországi szájsebészek ingyen húznak fogat. Angliában a rossz fogú embereknek kegyetlen sorsa van. Angliában még regisztrációs díjat is kérnek magán fogászatok, ami 170 font minimum. Ingyen senki szájába nem néznek itt kinn.

Kérem nevem ne jelenjen meg, még rövidítve sem.” 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!