TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. október 11. 09:44
mfor.hu

A globális lassulás miatt érezhető a bizonytalanság a gazdasági porondon a kereskedelmi háború újabb és újabb eseményei, a Brexit körüli kiszámíthatatlanság, az Egyesült Államok és az eurózóna kamatpolitikája, valamint Németország visszafogott teljesítménye miatt.

Egyértelműen látszik a legfrissebb számokból, például az exportadatokból, a bizalmi indexekből, hogy lassulóban van a világgazdaság. A makrogazdasági helyzet pedig alapvetően meghatározza a pénz- és tőkepiacok mozgását, ezért az elmúlt hetekben bizonytalanság jellemzi a piacokat. „Ráadásul az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború aktuális állásáról és a Brexitről szóló hírek szintén hozzátesznek a kiszámíthatatlansághoz” – mondta Hajósi Péter, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója az elmúlt hetek eseményeiről.

„Úgy látjuk, hogy a monetáris, azaz jegybanki, valamint a fiskális, vagyis költségvetési oldalon is lehetne lépni. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fednek az eddigi kamatcsökkentések után is maradt mozgástere a gazdaság élénkítéséhez. Az Európai Központi Bankra ez már kevésbé igaz, hiszen mélyponton van a kamatszint. Utóbbinál különböző kötvényvásárlásokkal lehetne ösztönzést adni” – fogalmazott a szakember.

 Németország nagyot léphetne

A fiskális oldalon pedig Németország tudna igazán nagyot lépni, ha lazítana a költségvetési fegyelmen és növelné a kiadásokat, akár infrastrukturális beruházásokra fordított forrásokkal. A szakember hozzátette: „A németek azonban nem igazán szeretnek túlköltekezni, náluk hagyományosan már az is problémás, ha nincs pluszban a mérleg. Emiatt lenne meglepetés, ha a németek a költségvetési lazítás felé lépnének, de ez mindenképpen segítené a mostani bizonytalan környezet stabilizálását. Németország ráadásul közel van Magyarországhoz. Egyelőre a magyar makroadatok kedvezőek, de – a jövő évi lassabb növekedést látva – az említett német fiskális lazítás itthon is pozitív eredményt hozna.”

Tehát vannak lehetőségek a bizonytalanság kezelésére. Hajósi Péter szerint a következő hónapokban továbbra is volatilisek, rendkívül hírérzékenyek maradnak a piacok. Ez azt jelenti, hogy könnyen lehetnek 3-5 százalékos vagy akár nagyobb esések is a részvényindexeknél, amelyek után a piacok ismét megnyugodnak, ahogy tették ezt már többször is az idén.

A szakember kiemelte: „Jelentős lejtmenetre azonban nem számítunk. Aki a spórolt pénzének keres helyet, annak érdemes rendszeresen kisebb összegekkel belépnie a részvénypiacra. Bár a részvényeknél van rizikó, de a kockázatvállalás hosszú távon továbbra is kifizetődő”

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.