2019. október 11. 09:44
mfor.hu

A globális lassulás miatt érezhető a bizonytalanság a gazdasági porondon a kereskedelmi háború újabb és újabb eseményei, a Brexit körüli kiszámíthatatlanság, az Egyesült Államok és az eurózóna kamatpolitikája, valamint Németország visszafogott teljesítménye miatt.

Egyértelműen látszik a legfrissebb számokból, például az exportadatokból, a bizalmi indexekből, hogy lassulóban van a világgazdaság. A makrogazdasági helyzet pedig alapvetően meghatározza a pénz- és tőkepiacok mozgását, ezért az elmúlt hetekben bizonytalanság jellemzi a piacokat. „Ráadásul az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború aktuális állásáról és a Brexitről szóló hírek szintén hozzátesznek a kiszámíthatatlansághoz” – mondta Hajósi Péter, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója az elmúlt hetek eseményeiről.

„Úgy látjuk, hogy a monetáris, azaz jegybanki, valamint a fiskális, vagyis költségvetési oldalon is lehetne lépni. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fednek az eddigi kamatcsökkentések után is maradt mozgástere a gazdaság élénkítéséhez. Az Európai Központi Bankra ez már kevésbé igaz, hiszen mélyponton van a kamatszint. Utóbbinál különböző kötvényvásárlásokkal lehetne ösztönzést adni” – fogalmazott a szakember.

 Németország nagyot léphetne

A fiskális oldalon pedig Németország tudna igazán nagyot lépni, ha lazítana a költségvetési fegyelmen és növelné a kiadásokat, akár infrastrukturális beruházásokra fordított forrásokkal. A szakember hozzátette: „A németek azonban nem igazán szeretnek túlköltekezni, náluk hagyományosan már az is problémás, ha nincs pluszban a mérleg. Emiatt lenne meglepetés, ha a németek a költségvetési lazítás felé lépnének, de ez mindenképpen segítené a mostani bizonytalan környezet stabilizálását. Németország ráadásul közel van Magyarországhoz. Egyelőre a magyar makroadatok kedvezőek, de – a jövő évi lassabb növekedést látva – az említett német fiskális lazítás itthon is pozitív eredményt hozna.”

Tehát vannak lehetőségek a bizonytalanság kezelésére. Hajósi Péter szerint a következő hónapokban továbbra is volatilisek, rendkívül hírérzékenyek maradnak a piacok. Ez azt jelenti, hogy könnyen lehetnek 3-5 százalékos vagy akár nagyobb esések is a részvényindexeknél, amelyek után a piacok ismét megnyugodnak, ahogy tették ezt már többször is az idén.

A szakember kiemelte: „Jelentős lejtmenetre azonban nem számítunk. Aki a spórolt pénzének keres helyet, annak érdemes rendszeresen kisebb összegekkel belépnie a részvénypiacra. Bár a részvényeknél van rizikó, de a kockázatvállalás hosszú távon továbbra is kifizetődő”

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.