2007. augusztus 23. 11:54

A [[http://blog.mfor.hu/lakasmustra/154.html GKI negyedéves prognózisához hasonlóan pozitívabb]], de még mindig pesszimista képet fest az Ecostat INGATLANBarométer 2007 első negyedévéhez képest. Az elemzőcég szerint 2007 a fordulat éve lesz a lakáspiacon.

A GKI negyedéves prognózisához hasonlóan pozitívabb, de még mindig pesszimista képet fest az Ecostat INGATLANBarométere 2007 első negyedévéhez képest. Igaz, a 4,7 százalékos index növekedést a kereskedelmi és az ipari-logisztikai létesítmények piacán jelenlevő ingatlan-beruházó és forgalmazó vállalkozások optimizmusa fűti. Eközben a lakáspiacon stagnálással, illetve kismértékű csökkenéssel számol az Ingatlanbarométer, bár az inflációt meghaladó áremelkedés mellett.


A lakáspiacon megfigyelhető pesszimizmusnak ellentmond a KSH első félévi legfrissebb jelentése, amely szerint a használatba vett lakások száma 2 százalékkal nőtt az elmúlt év azonos időszakához mérten. Továbbá több mint 21 ezer új lakásra adtak ki építési engedélyt, amely 7 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti értéket. (Erre az ellentmondásra hívta fel a figyelmet Illy Péter is a GKI-AL Holding fővárosi ingatlanpiaci indexének elemzése során.)

Az Ecostat szerint a rendelkezésre álló információk, kapcsolódó adatok alapján, egyelőre nem dönthető el egyértelműen, hogy ezek a KSH számok egyszeri tényezők hatása-e, vagy esetleg a trendforduló kezdete. Az elemzőcég a korábbi tapasztalatok, az új lakások építésére kiadott engedélyek másfél éves adatsora, valamint az építőipari rendelések volumene és összetétele alapján azt valószínűsíti, hogy a megépített és használatba vett új lakások száma tartósan csak a jövő év elejétől fog növekedni. Vagyis a lakásépítés idén éri el a mélypontját, a visszaesés mértéke kisebb lesz a tavalyinál.

A lakáspiaci pesszimizmust jelzi, hogy a lakáshitelek felvételének üteme visszaesett, a hitelállomány a tavalyi 6,2 százalékos gyarapodásához képest idén már csak 3,3 százalékkal nőtt az első negyedévben.

Az elmúlt egy évben a lakosság mintegy 6 százaléka vásárolt lakásingatlant. A távhő díj év eleji drasztikus emelkedésekor a közhangulat alapján a lakótelepi lakások tömeges eladására lehetet számítani. Ugyanakkor az elmúlt fél évben ez a vélekedés nem igazolódott, nem mutatkozott látványos kínálatbővülés a panelpiacon. Igaz, ennek oka lehet az is, hogy nem volt hosszú és hideg a tél, ami jelentősen tovább növelte volna a fűtési költséget. A használt lakás forgalmon belül 15-18 százalék közötti a panelek aránya.

A kivitelezők várakozásai szerint az új lakások ára éves átlagban 5-7 százalékkal emelkedik, a legkeresettebb, nagyméretű és jó felszereltségű lakások akár 10 százalékkal is drágulhatnak. (A GKI az új építésű lakásoknál a következő 12 hónapban 4,6 százalékos árnövekedést vár.) A használt lakóépületek esetében az Ecostat 5,4-5,7 százalékos növekedéssel számol. (A GKI a következő 12 hónapban 0,5 százalékos növekedést vár).

Az ingatlanpiac szereplőinek árváltozási prognózisa és az infláció mértékének alakulása

Összességében az Ecostat azzal számol, hogy 2007-ben az ingatlanok és lakások piaci forgalma lassul, az árak az átlagos inflációt közelítő mértékben emelkednek. A vállalkozók lakásépítési kedve és lehetősége fokozatosan javul. Ugyanakkor még mindig sok az értékesítésre váró lakás. A jelenlegi feltételek és körülmények mellett 2007-ben körülbelül 32-33 ezer új lakás átadásával kalkulál az elemzőcég.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.