2018. február 27. 08:46
mfor.hu

Óriási összeget számol el értékvesztésként a magyar vállalat az Esmya nevű termék kapcsán.

Tovább eshet a ma reggeli nyitásban a Richter részvénye, miután a vállalat tegnap piaczárás után közölte, hogy az Esmyához kapcsolódó EU piaci, valamint latin‐amerikai immateriális eszközre és üzleti értékre értékvesztést számol el. Ennek értéke előreláthatóan 42 milliárd forint, mely az audit során változhat. Emiatt a februárban már közzétettől az éves auditált üzemi és adózott eredmény várhatóan jelentősen elmarad, számolt be a hírről az Equilor reggeli hírlevelében. Annak ellenére, hogy az értékvesztés visszafordítható számviteli művelet, nem jár készpénzmozgással, valamint a Richter a várható lépésről tájékoztatott is a negyedéves gyorsjelentést követő sajtótájékoztatón, jelentős negatív tőzsdei reakcióra számítunk. Ha a PRAC döntése kedvező lesz májusban, rendkívüli eredményként a most bejelentett összeg nagy része visszaírható lehet.

A közeljövőben megjelentő elemzői reakciók jó példája lehet a Bloombergen ma reggel már megjelent Jefferies elemzés, ahol a korábbi 8 355 forintos célárat 5 695 forintra csökkentették és tartásra minősítették le a részvényt a korábbi vételről. A Jefferies elemzője kivette modelljéből az Esmya világszintű értékesítését, véleménye szerint az amerikai elfogadás most nem valószínű. EPS előrejelzését 20-25 százalékkal csökkentette, miközben az Esmya eladásoknál 60 százalékos csökkenést jelez előre. Arra számít, hogy ha a PRAC döntése kedvezőtlen lesz, további leírások jöhetnek. Az elemzői lépést úgy értékelhetjük, hogy mostantól konzervatívan áll a fejleményekhez, és az óvatosság elvét alkalmazza.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!