2018. február 27. 08:46
mfor.hu

Óriási összeget számol el értékvesztésként a magyar vállalat az Esmya nevű termék kapcsán.

Tovább eshet a ma reggeli nyitásban a Richter részvénye, miután a vállalat tegnap piaczárás után közölte, hogy az Esmyához kapcsolódó EU piaci, valamint latin‐amerikai immateriális eszközre és üzleti értékre értékvesztést számol el. Ennek értéke előreláthatóan 42 milliárd forint, mely az audit során változhat. Emiatt a februárban már közzétettől az éves auditált üzemi és adózott eredmény várhatóan jelentősen elmarad, számolt be a hírről az Equilor reggeli hírlevelében. Annak ellenére, hogy az értékvesztés visszafordítható számviteli művelet, nem jár készpénzmozgással, valamint a Richter a várható lépésről tájékoztatott is a negyedéves gyorsjelentést követő sajtótájékoztatón, jelentős negatív tőzsdei reakcióra számítunk. Ha a PRAC döntése kedvező lesz májusban, rendkívüli eredményként a most bejelentett összeg nagy része visszaírható lehet.

A közeljövőben megjelentő elemzői reakciók jó példája lehet a Bloombergen ma reggel már megjelent Jefferies elemzés, ahol a korábbi 8 355 forintos célárat 5 695 forintra csökkentették és tartásra minősítették le a részvényt a korábbi vételről. A Jefferies elemzője kivette modelljéből az Esmya világszintű értékesítését, véleménye szerint az amerikai elfogadás most nem valószínű. EPS előrejelzését 20-25 százalékkal csökkentette, miközben az Esmya eladásoknál 60 százalékos csökkenést jelez előre. Arra számít, hogy ha a PRAC döntése kedvezőtlen lesz, további leírások jöhetnek. Az elemzői lépést úgy értékelhetjük, hogy mostantól konzervatívan áll a fejleményekhez, és az óvatosság elvét alkalmazza.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.