2009. december 1. 15:21

Lakástámogatásokra negyedével kevesebbet tartalmaz a parlament által hétfőn elfogadott jövő évi költségvetés az idei előirányzatnál, a tervezett összeg 147 milliárd 257 millió forint erre a célra.

Sem a törvény, sem a benyújtáskori változathoz fűzött indoklás nem tartalmazza a bő 147 milliárd forint részletezését. Az indoklás mindössze annyit mond, hogy az összeg magában foglalja az idei ősztől újra indított támogatást, vagyis azt, hogy a 35 év alatti fiatalok és a 45 év alatti többgyermekes családok továbbra is kapnak a lakáshiteleikhez támogatást. Emellett a támogatás magába foglalja a korábbi évek kamattámogatásaiból mostanra jutó részt, valamint a még abból az időből járó adókedvezményt is.

Az idei lakástámogatás 205 milliárd 532 millió forint, ez csökken jövőre 147 milliárd 257 millió forintra. A támogatás a Miniszterelnökség fejezetben jelent és jelenik meg.


A Miniszterelnökség fejezet tartalmazza a lakóépületek és környezetük felújítására fordítható összeget. Ez idénre 7,9 milliárd forint volt, ez növekszik jövőre 11 milliárdra. A lakbértámogatás minkét évre 24 millió forint.

A Pénzügyminisztérium fejezet is tartalmaz két tételt, amely kapcsolódik a lakástámogatáshoz. A közszférában dolgozók lakáshiteleiért vállat kezességből eredő fizetési kötelezettségre 350 millió, míg a Fészekrakó programhoz vállalt kezességre 400 millió forintot irányoz elő a jövő évi költségvetés. Az idei előirányzat mindkét soron 400-400 millió forint.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.