3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az angol olajipari óriás BP eddig nagyjából 8 milliárd dollárt költött a Deepwater Horizon olajfúró torony felrobbanását követő kármentésre - közölte pénteken a vállalat.

A költségek közé tartoznak a szivárgás elállítására, az olaj begyűjtésére, a mentesítő kút kiépítésére, a kút eltömítésére tett sikertelen kísérletekre, benyújtott kárigények kielégítésére és állami költségekre fordított kiadások. "Július 15-e óta nem szivárog olaj a Macondo kútból" - hangsúlyozta a vállalat közleményében.

A Mexikói-öbölben található Deepwater Horizon olajfúró toronynál április 20-án történt robbanás. A kút július 15-i elzárásáig naponta 60000 hordó olaj került a tengerbe, miközben az olajtársaság ezzel kapcsolatos költségei megközelítették a napi 90 millió dollárt. A szivárgás megállításának nehézségei hátráltatatták annak a mentesítő kútnak a megépítését, amelynek elkészültétől a költségek csökkenését várják a BP-nél. A kárelhárító munkálatokban részt vevő hajók némelyikének napi költsége meghaladja az 1 millió dollárt.

A vállalat arra figyelmeztetett, hogy a kongresszus által tervezett "bűntető törvény" veszélyeztetheti a tisztítási munkák eredményességét. Az amerikai alsó ház július 30-án fogadta el azt a törvényt, amely megvonja a Mexikói-öbölben a kitermelési jogokat valamennyi olyan társaságtól, amelynek tengeri, vagy belföldi üzemeiben 10-nél több emberéletet követelő baleset történt. A Deepwater Horizon felrobbanáskor 11 ember halt meg.

"Ha nem tudjuk folytatni a kitermelést ezeken az olajmezőkön, az súlyos hatással lehet a pénzügyi helyzetünkre" - mondta David Nagel a BP amerikai vezére. "Ez megnehezítené bizonyos projekteinknek a finanszírozását" - tette hozzá. A BP költségeinek fedezésére a tervek szerint 30 milliárd dollárnyi tőkéhez kíván hozzájutni, ami nem tűnik egyszerű feladatnak. Eddig 10 milliárd dollárt sikerült összegyűjteni eszközeladások révén.

A kármentési munkálatokban összesen 28400 ember, 4050 hajó és több tucat légi jármű vesz részt mind a mai napig. Eddig mintegy 826 ezer hordó olajjal szennyezett folyadékot gyűjtöttek be, s 411 irányított égetést hajtottak végre, ami 265 ezer hordónyi olajtól tisztította meg a nyílt tengert.

Az olajtársaság hamarosan nyilvánosságra hozza annak a belső vizsgálatnak az eredményeit, amely a fúrótorony felrobbanásának, majd elsüllyedésének körülményeit vizsgálja. A cég biztonsági és operációs vezetője, Mark Bly által vezetett kutatás eredménye már a jövő hét elején megjelenhet. A BP állításai szerint a vizsgálóbizottság a cégtől függetlenül végzi dolgát, és inkább az igazság kiderítésére törekszik, mintsem a vállalat érdekeit védje a várható jogi következményekkel szemben. Több egyesült államokbeli politikus már most túl felületesnek értékeli a vizsgálóbizottság munkáját. Kiszivárgott információk szerint a BP a vállalati ranglétra alsóbb szintjein lévő vezetőit fogja hibáztatni. Ez összecseng azzal a kommunikációval, amit egy 2005-ös, 15 áldozatot követelő, texasi finomító robbanás után alkalmazott a cég, amikor csak munkásokat bocsátottak el, arra hivatkozva, hogy nem tartották be a vállalat működési szabályait. Egy későbbi, az amerikai vegyipari biztonsági tanács által végzett vizsgálat több vállalati hibára is rámutatott, többek között a BP által alkalmazott kiadáscsökkentő intézkedések felelőtlen mivoltára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!