TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az angol olajipari óriás BP eddig nagyjából 8 milliárd dollárt költött a Deepwater Horizon olajfúró torony felrobbanását követő kármentésre - közölte pénteken a vállalat.

A költségek közé tartoznak a szivárgás elállítására, az olaj begyűjtésére, a mentesítő kút kiépítésére, a kút eltömítésére tett sikertelen kísérletekre, benyújtott kárigények kielégítésére és állami költségekre fordított kiadások. "Július 15-e óta nem szivárog olaj a Macondo kútból" - hangsúlyozta a vállalat közleményében.

A Mexikói-öbölben található Deepwater Horizon olajfúró toronynál április 20-án történt robbanás. A kút július 15-i elzárásáig naponta 60000 hordó olaj került a tengerbe, miközben az olajtársaság ezzel kapcsolatos költségei megközelítették a napi 90 millió dollárt. A szivárgás megállításának nehézségei hátráltatatták annak a mentesítő kútnak a megépítését, amelynek elkészültétől a költségek csökkenését várják a BP-nél. A kárelhárító munkálatokban részt vevő hajók némelyikének napi költsége meghaladja az 1 millió dollárt.

A vállalat arra figyelmeztetett, hogy a kongresszus által tervezett "bűntető törvény" veszélyeztetheti a tisztítási munkák eredményességét. Az amerikai alsó ház július 30-án fogadta el azt a törvényt, amely megvonja a Mexikói-öbölben a kitermelési jogokat valamennyi olyan társaságtól, amelynek tengeri, vagy belföldi üzemeiben 10-nél több emberéletet követelő baleset történt. A Deepwater Horizon felrobbanáskor 11 ember halt meg.

"Ha nem tudjuk folytatni a kitermelést ezeken az olajmezőkön, az súlyos hatással lehet a pénzügyi helyzetünkre" - mondta David Nagel a BP amerikai vezére. "Ez megnehezítené bizonyos projekteinknek a finanszírozását" - tette hozzá. A BP költségeinek fedezésére a tervek szerint 30 milliárd dollárnyi tőkéhez kíván hozzájutni, ami nem tűnik egyszerű feladatnak. Eddig 10 milliárd dollárt sikerült összegyűjteni eszközeladások révén.

A kármentési munkálatokban összesen 28400 ember, 4050 hajó és több tucat légi jármű vesz részt mind a mai napig. Eddig mintegy 826 ezer hordó olajjal szennyezett folyadékot gyűjtöttek be, s 411 irányított égetést hajtottak végre, ami 265 ezer hordónyi olajtól tisztította meg a nyílt tengert.

Az olajtársaság hamarosan nyilvánosságra hozza annak a belső vizsgálatnak az eredményeit, amely a fúrótorony felrobbanásának, majd elsüllyedésének körülményeit vizsgálja. A cég biztonsági és operációs vezetője, Mark Bly által vezetett kutatás eredménye már a jövő hét elején megjelenhet. A BP állításai szerint a vizsgálóbizottság a cégtől függetlenül végzi dolgát, és inkább az igazság kiderítésére törekszik, mintsem a vállalat érdekeit védje a várható jogi következményekkel szemben. Több egyesült államokbeli politikus már most túl felületesnek értékeli a vizsgálóbizottság munkáját. Kiszivárgott információk szerint a BP a vállalati ranglétra alsóbb szintjein lévő vezetőit fogja hibáztatni. Ez összecseng azzal a kommunikációval, amit egy 2005-ös, 15 áldozatot követelő, texasi finomító robbanás után alkalmazott a cég, amikor csak munkásokat bocsátottak el, arra hivatkozva, hogy nem tartották be a vállalat működési szabályait. Egy későbbi, az amerikai vegyipari biztonsági tanács által végzett vizsgálat több vállalati hibára is rámutatott, többek között a BP által alkalmazott kiadáscsökkentő intézkedések felelőtlen mivoltára.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.