2007. szeptember 11. 06:41

Bár a pénteki nagy esés után hétfőn pozitív tartományban kezdtek az amerikai indexek, végülis csak a DOW tudta nyereséggel zárni a napot. Ma kereskedelmi mérleg adatokat publikálnak az USA-ban, illetve ma van 11.09 évfordulója.

Bár a pénteki nagy esés után hétfőn pozitív tartományban kezdtek az amerikai indexek, végülis csak a DOW tudta nyereséggel zárni a napot, 14,47 pontot (0,11%) emelkedve. A Nasdaq annak ellenére csökkent, igaz csak minimális mértékben, hogy az Intel növelte bevételi terveit, illetve az Apple vasárnap értékesítette az egymilliomodik ipodot.

Az S&P index tegnap, egy jól tradelhető nap után a pénteki értékét állította be. Ha a piacokon forgó összes részvény teljesítményét nézzük, akkor inkább bearish nap volt, a részvények 65 (NYSE), illetve 57 százaléka (Nasdaq) csökkent. A piacot az emelkedő olajáron keresztül az energetikai cégek segítették, míg a pénzügyi szektort felkavaró jelzálogpiaci problémák, illetve azok 'átterjedése' sújtotta.

Az amerikai események krónikájához tartozik, hogy a regionális Fed igazgatók nyilatkoztak tegnap, és jó zsaru - rossz zsarut játszva zavarták össze az embereket.
(San Francisco Fed President Janet Yellen said that while market turmoil has the potential to hurt the economy, rate policy should not be used to shield investors from losses. Dallas Fed President Richard Fisher said the economy appears to be "weathering the storm," and Atlanta Fed President Dennis Lockhart said investors should consider Friday's unemployment report in the context of a mostly strong batch of retail sales reports.)

Ma kereskedelmi mérleg adatokat publikálnak az USA-ban, illetve ma van 11.09 évfordulója.

Ázsia, úgy tűnik, ma korrigálja tegnapi vesztésegeit, közép-európai idő szerint 8 órakor a Nikkei 112 (0,71%), a Seoul Composite 11,5 (0,63%), a Hang Seng 90 (0,34%) pontos nyereséggel áll. A korrigálás Kínában fordított előjellel történik, talán a rekord mértéket elért kínai inflációnak köszönhetően a Shanghai Composite 36 pontos (0,69%) mínuszban van (tegnap közel 2 százalékot emelkedett nap végére).

Nálunk a nemzetközi helyzet alapján felfele korrekció várható, ám egy gyenge inflációs adat mindent áthúzhat.

Update 1

A BUX 52,68 pontos, 0,2 százalékos emelkedéssel, 26.403,74 ponton nyitott kedden. Az OTP Bank százezer darab saját részvényt vásárolt 8.898 forintos értékpapíronkénti átlagáron, a bank tulajdonában így már 1.568.238 OTP-törzsrészvény van.

Update 2

Délre egészen combos lett az erősödés. A Bux a 26650 körli szintig kapaszkodott fel, amely 300 pontos erősödést jelez. Az index követi a nemzetközi hangoulatot, az európai piacokon is 1-1,5 százalékos pluszok vannak.

Könnyen lehet, hogy a 20 napos MA-t áttörve fel tud kúszni a 27 ezer pontos szintig, bár egyelőre csak az OTP tudta összeszedni magát, a Mol továbbra is viszonylag gyenge.

A délutáni amerikai adatig valószínűleg inkább felfele fog kúszni a piac, aztán az ottani eredmények és a Wall Street nyitása adhat újabb lendületet, vagy vethet minket vissza.

Update 3

A délutáni amerikai adat (külker hiány - US. trade gap) a várnak megfelelően alakult, ami az elmúlt időszak gyenge adati után már-már jó hírnek tekinthető.
Úgyhogy most lehet figyelni Bernanke beszédét, hátha az majd ad valami irányt. Viszonylagos optimizmus ellenére kockázatot jelent, hogy a piacok beáraztak egy kamatcsökkentés (elég megnézni a kötvényhozamokat), így a Fed elnök mostani megnyilatkozása elég kétélű.

Bernanke a globális egyensúlytalanságról tart majd előadást a Bundesbank rendezvényén; bár kérdéseket nem lehet majd feltenni, a befektetők most fokozottan figyelnek minden szavára a Fed szeptember 18-iki ülése előtt.

Update 4

Amerika egyelőre azt hozza amit vártak tőle, fél százalékos pluszban áll a nyitás után mind a Dow, mind a Nasdaq.
Ennek köszönhetően némi bizonytalankodás után a magyar piac ismét napi csúcsra tört. A recept sokat nem változott, OTP és Telekom nagy plusz, Mol pici emelkedés, Ricsi enyhe csökkenés.

Amerika ma nagyon menne, ha Bernie nem ijeszt rájuk, akkor szerintünk ugrani fognak egyet fel, amire mi is reggel pluszban nyithatunk, aztán a 27 ezer pontos szintbe könnyen beverheti a fejét a Bux, ott talán ismét lehet indítani a shortokat

Update 5

Az amerikai piacok szárnyalnak, ennek megfelelően a Bux is szép magasan, napi maximumon, 26845.94 (+494.88, +1.88%) ponton fejezte be a kereskedést. A részvény forgalom átlagosnak mondható 30 milliárd feletti volt, az OTP-nél ugyanakkor kifejezetten komoly érdeklődés tapasztalható az elmúlt napokban (a tegnapi brókerhibától eltekintve is):

Ahogy fordult a piac, az egészen biztatónak néz ki, ha az elmúlt hetekben nem lett volna ennyi hirtelen irányváltás hajlanánk rá, hogy esetleg még valami emelkedést is kilátásba helyezzünk

Persze az USA segíthet, de ez már csak öt óra után derül ki, akkor kezdi ugyanis beszédét a Fed elnöke.

Ami az egyes részévnyeket illeti, a végére a Molt is felhúzták (25490, +190 Ft), ám a két nyertes - ahogy napközben is - az OTP (9159, + 348 Ft) és a MTelekom (975 , +29 Ft) lett. Az Egis fel (22450, +240), míg a Richter lefele (37200, -195 Ft) ment.
A napok óta szárnyaló Pplast az OTP-től elmaradva "csak" 3,4 százalékot ugrott, a záróérték 7800 forint. (mint a 90-es években, lassan 5 számjegyű lesz ).
A többi kisebb papír nem mutatott nagyon extrém elmozdulást.

Így aztán lehet várni a beszédet és figyelni a Dowt. Borítékolható, hogy ha nagyon belehúznak, akkor holnap mi is ugrunk még fentebb, ha viszont lelohasztják a tengerentúli befektetőket, akkor nálunk is jöhet egy fejreállás.

Update 6

Még csak szóvirágokra sem pazarolta energiáját a Fed elnöke. Nagy várakozás övezte keddi berlini felszólalásában nem tért ki sem az amerikai jelzálogpiaci válságra és annak következményeire, sem pedig a kamatok jövőbeni alakítására Ben Bernanke. Ehelyett beszédének fókuszában az amerikai kereskedelmi hiánnyal kapcsolatos gondolatok álltak.

Bernanke szerint - aki a német Bundesbank konferenciáján szólalt fel - az Egyesült Államoknak és a világ más országainak együtt kell működniük a gazdasági stabilitás érdekében. Mint mondta, a globális egyensúlytalanság akkor következik be, ha egyes országok - például Kína - nagy kereskedelmi többletet, míg mások - így az Egyesült Államok - óriási hiányt halmoznak fel. A kedden nyilvánosságra hozott havi külkereskedelmi mérlegadatok szerint júliusban ismét nőtt az amerikai kereskedelmi hiány az előző hónaphoz képest, 59,25 milliárd dollárra.

Bernanke beszéde után gyengült a dollár az euróhoz képest, ezt elemzők annak tulajdonítják, hogy az Európai Központi Bank elnökének a nap folyamán korábban elhangzott beszéde jobban támogatta az eurót, mint Bernanke - a befektetőkben némi hiányérzetet és csalódást keltő - szavai a dollárt.

Ami az említett Trichet beszédet illeti, az ECB elnöke nyilvánvalóvá tette, hogy a kamatemelés ebben a helyzetben jelenleg nincs napirenden. Ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy a kockázatok piaci újraértékelése az elmúlt hetekben a bizonytalanság növekedéséhez vezetett, ezért az EKB kormányzótanácsa újabb információk begyűjtését és az új adatok körültekintő vizsgálatát tartja megfelelőnek, mielőtt további pénzügyi következtetésekre jutna.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.