<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A keddi kamatemelés nem nyugtatta meg a piacokat, és a döntés előtti 308-as szintről szerda reggelre 312-ig gyengült a forint az euró ellenében. Az európai helyzet rendezése vagy az IMF megállapodás kellene, hogy stabilabb legyen a forint, áll a Commerzbank napi piaci kommentárjában.

EUR/HUF (310,00 – 314,00): Az MNB Monetáris Tanácsa a fokozatos emelés mellett tette le a voksot azzal, hogy nem emelt az alapkamaton, csupán ötven bázispontot. A fél százalék lehet, hogy elég lesz, de könnyen előfordulhat, hogy nem. Ha nem sikerül a forintnak 300 közelébe visszaerősödnie, és a globális gazdasági környezet sem javul, akkor további szigorítások lesznek. A döntés bejelentésekor még a 308-as szintig erősödni tudott a forint, de utána 310-ig visszagyengült, ma reggel pedig 312,50 felett is jártunk már. Akkor tudna megnyugtatóan stabilizálódni a forint, ha már száradna a tinta az IMF megállapodáson, sőt az sem lenne hátrány, ha nem készenléti hitelkeret megállapodást kötnénk, hanem effektív hitelt nyújtana a valutaalap, hiszen olcsóbban tudnánk az adott futamidő alatt finanszírozni magunkat. A kérdés csupán annyi, hogy mit kér az IMF cserébe. A végtörlesztési program kibővítésének a megállítását, és még komolyabb fiskális szigort (adóemeléseket többek között), sőt gyors strukturális reformokat is kiköthetnek. Sajnos a megállapodás legkorábban január végére, február elejére várható, így addig nagyobb árfolyamkilengésekre kell számítanunk, főleg a gyengülés irányába.
 

EUR/USD (1,3225 – 1,3350): Az EU17-ek pénzügyminiszterei amellett foglaltak állást, hogy az EFSF bővítése úgy lenne kivitelezhető a leggyorsabban, és a legbiztonságosabban, ha az IMF-el szorosan együttműködve születne megállapodás. Kína korábban már jelezte, hogy direkt segítséget nem szívesen nyújtana az eurozónának, de az IMF-en keresztül készségesebb, adakozóbb lenne. Az EFSF és az IMF forrásai együttvéve elegendőek lennének ahhoz, hogy az olaszokat és a spanyolokat is szükség esetén kisegítse. Ez érdemi megnyugvást hozhat a piacokon, de mivel konkrétumok még nincsenek, ezért nincs fellélegzés sem, sőt inkább némi visszaesést tapasztalhatunk a kockázatvállalás terén, mivel az EUR/USD árfolyama 1,33 alá esett, a dollár / forint kurzusa pedig a 235-öt közelíti. A héten az Egyesült Államokban NFP péntek lesz, és ennek az előfutáraként ma közlik az ADP foglalkoztatottsági mutatót, remélhetőleg jó számokat fognak közölni, úgy, mint Németországban (a novemberi munkanélküliség 7 százalékról 6,9 százalékra mérséklődött) és ez visszahozhatja a jobb hangulatot a piacokra.
 

CHF/HUF (252,00 – 255,50): 252-ről 255 fölé ugrott rövid idő alatt a CHF/HUF árfolyama, majd egy kis korrekciót tapasztalhattunk, miután 254 alá visszarendeződött az árfolyam. Az EUR/CHF árfolyamában is látszik, hogy úgynevezett "risk off" hangulat van, mivel 1,23 alatt 1,2250 környékén kereskednek a küszöbárfolyamos devizapárral.
 
mfor.hu 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.