2011. november 30. 09:43

A keddi kamatemelés nem nyugtatta meg a piacokat, és a döntés előtti 308-as szintről szerda reggelre 312-ig gyengült a forint az euró ellenében. Az európai helyzet rendezése vagy az IMF megállapodás kellene, hogy stabilabb legyen a forint, áll a Commerzbank napi piaci kommentárjában.

EUR/HUF (310,00 – 314,00): Az MNB Monetáris Tanácsa a fokozatos emelés mellett tette le a voksot azzal, hogy nem emelt az alapkamaton, csupán ötven bázispontot. A fél százalék lehet, hogy elég lesz, de könnyen előfordulhat, hogy nem. Ha nem sikerül a forintnak 300 közelébe visszaerősödnie, és a globális gazdasági környezet sem javul, akkor további szigorítások lesznek. A döntés bejelentésekor még a 308-as szintig erősödni tudott a forint, de utána 310-ig visszagyengült, ma reggel pedig 312,50 felett is jártunk már. Akkor tudna megnyugtatóan stabilizálódni a forint, ha már száradna a tinta az IMF megállapodáson, sőt az sem lenne hátrány, ha nem készenléti hitelkeret megállapodást kötnénk, hanem effektív hitelt nyújtana a valutaalap, hiszen olcsóbban tudnánk az adott futamidő alatt finanszírozni magunkat. A kérdés csupán annyi, hogy mit kér az IMF cserébe. A végtörlesztési program kibővítésének a megállítását, és még komolyabb fiskális szigort (adóemeléseket többek között), sőt gyors strukturális reformokat is kiköthetnek. Sajnos a megállapodás legkorábban január végére, február elejére várható, így addig nagyobb árfolyamkilengésekre kell számítanunk, főleg a gyengülés irányába.
 

EUR/USD (1,3225 – 1,3350): Az EU17-ek pénzügyminiszterei amellett foglaltak állást, hogy az EFSF bővítése úgy lenne kivitelezhető a leggyorsabban, és a legbiztonságosabban, ha az IMF-el szorosan együttműködve születne megállapodás. Kína korábban már jelezte, hogy direkt segítséget nem szívesen nyújtana az eurozónának, de az IMF-en keresztül készségesebb, adakozóbb lenne. Az EFSF és az IMF forrásai együttvéve elegendőek lennének ahhoz, hogy az olaszokat és a spanyolokat is szükség esetén kisegítse. Ez érdemi megnyugvást hozhat a piacokon, de mivel konkrétumok még nincsenek, ezért nincs fellélegzés sem, sőt inkább némi visszaesést tapasztalhatunk a kockázatvállalás terén, mivel az EUR/USD árfolyama 1,33 alá esett, a dollár / forint kurzusa pedig a 235-öt közelíti. A héten az Egyesült Államokban NFP péntek lesz, és ennek az előfutáraként ma közlik az ADP foglalkoztatottsági mutatót, remélhetőleg jó számokat fognak közölni, úgy, mint Németországban (a novemberi munkanélküliség 7 százalékról 6,9 százalékra mérséklődött) és ez visszahozhatja a jobb hangulatot a piacokra.
 

CHF/HUF (252,00 – 255,50): 252-ről 255 fölé ugrott rövid idő alatt a CHF/HUF árfolyama, majd egy kis korrekciót tapasztalhattunk, miután 254 alá visszarendeződött az árfolyam. Az EUR/CHF árfolyamában is látszik, hogy úgynevezett "risk off" hangulat van, mivel 1,23 alatt 1,2250 környékén kereskednek a küszöbárfolyamos devizapárral.
 
mfor.hu 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.