2010. július 27. 10:14

A Magyarországon is érdekelt izraeli központú Teva Pharmaceutical Industries gyógyszergyártó társaság 32 százalékkal növelte nyereségét a második negyedévben.

A generikus - szabadalmi oltalommal nem védett - gyógyszerek gyártásában első számú társaság keddi gyorsjelentése szerint az adózás utáni profit 981 millió dollár, részvényenként 1,08 dollár volt az április-júniusi időszakban, az egy évvel korábbi 742 millió után, meghaladva a részvényenként 1,04 dolláros profitot valószínűsítő elemzői konszenzust is.

A bevétel éves szinten 12 százalékkal 3,8 milliárd dollárra nőtt, az Észak-Amerikában elért 17 százalékos, és az Európában elért 10 százalékos növekedés révén.

Atársaság saját fejlesztésű scleoris-multiplex (SM) gyógyszere a  Copaxone forgalma 13 százalékkal 773 millió dollárra nőtt és továbbra is a legkelendőbb  SM elleni készítmény a világon.

A társaság májusban közzétett éves előrejelzése szerint a profit az idén részvényenként 4,40-4,60 dollár között lehet, 16 milliárd dolláros bevétel mellett. Elemzők 4,53 dolláros részvényenkénti nyereséggel és 15,96 milliárdos bevétellel számolnak.

Az 1901-ben alapított izraeli társaság csaknem 50 országban mintegy 25 ezer embert foglalkoztat. Európai gyártási és kutatásfejlesztési központja Magyarország. Legutóbb fejlesztésével a világ egyik legnagyobb gyógyszergyári csomagolóegységét hozta létre Debrecenben. A 20 milliárd forintos beruházás júliusban készült el. A létesítmény avató ünnepségén  Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter hangsúlyozta: a Teva különösen jó partnere a magyar kormánynak, mert itt fejleszt, itt végez beruházásokat, és nyeresége egy részét is itt hasznosítja.

MTI/Menedzsment Fórum