2017. október 5. 14:04

A világ tőzsdéi egyirányú utcává váltak, az árfolyamok immár hosszú hónapok óta kizárólag felfele mennek, egyes szakértők szerint az erősen túlvett piacokon óhatatlanul korrekció jön.

Azt egyelőre senki sem tudja megjósolni, hogy mikor fordul a piacokon a trend, de az utóbbi napokban több tekintélyes szakértő is óvatosságra intett. Az amerikai részvénypiac árazásával kapcsolatban például a Nobel-díjas közgazdász, Robert Shiller jelezte, hogy számos mutató alapján túlértékeltek a papírok. Így például a róla elnevezett Shiller P/E ráta szerint. Ez az elmúlt 10 évben 16,8-as átlagos értéket mutatott, míg jelenleg 30-on áll a mutató.

A túlértékeltség ellenére a Nobel-díjas közgazdász is csupán annak a véleményének adott hangot, hogy érdemes körültekintően befektetni. Azt azonban lehetetlen megjósolni, hogy mikor válthatnak esésbe a részvényárak. Ezzel szemben a befektetők óvatossága úgy tűnik elillant, a részvényeket vásárlók már-már öntelten számolgatják az utóbbi időszak profitját, és azt hangoztatják, hogy semmi oka a piacoknak a visszaesésre.

Ha a 7-re végződő évszámú évek rossz szelleme nem is kellene, hogy visszatérjen (1987-ben volt minden idők legnagyobb egynapos százalékos esése, 1997-ben az ázsiai válság néven emlegetett problémák miatt roppantak meg a tőzsdék, míg 2007-ben az egy évvel későbbi hitelválság előszelét tapasztalhatták meg a befektetők), a korrekció nélküli emelkedést még az optimisták is veszélyesnek tartják.

Egy éve említésre méltó korrekció nélkül emelkedik az S&P 500-as index

Az éberség azonban már-már eltűnt, amit jelez a piaci kilengéseket „mérő” mutató a volatilitás index (VIX) is. Az index minimálisan mozog, és történelmi mélypontja közelében áll. Ennek – és a részvénypiacok töretlen szárnyalásának – oka, hogy a központi bankok által piacra nyomott likviditás számolatlanul ömlik a tőzsdékre, és a kamatok történelmi mélységben állnak. A fordulat minden bizonnyal akkor érkezik, amikor a legkevésbé számítanak rá a befektetők. Ez persze sokakat megdöbbent akkor, a minden hájjal megkent befektetők viszont vélhetőleg a világ legismertebb tőzsdeguruját, Warren Buffettet idézik majd. Az ő egyik híres aforizmája szerint ugyanis a az emelkedő, bika piac olyan mint a szex: közvetlenül a vége előtt tűnik a legjobbnak.

mfor.hu