<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A múlt hét második felében tapasztalt jelentős áresés után a hét első kereskedési napján is gyengültek az irányadó amerikai tőzsdeindexek. A befektetők a gazdasági helyzet romlásától tartanak. Rontották a hangulatot a csökkenő nyersanyagárak is.

Veszteséggel zártak a New York-i értéktőzsde vezető mutatói a hétfői kereskedés során, ezt megelőzően immár az előző öt hétben is visszaesést szenvedtek el. A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,5 százalékos, 61 pontos csökkenéssel 12089 ponton zárt. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 1,11 százalékkal 2702 pontra gyengült, míg az S&P 500-as mutató 1,08 százalékkal 1286 pontra süllyedt.

A tengerentúlon hétfőn elsősorban a légitársaságok és a bankok részvényei gyengültek, de rontott a befektetői hangulaton az amerikai gazdaság alakulásával kapcsolatos komoly bizonytalanság is.

A légi vállalatok részvényeinek a lejtmenetét az okozta, hogy a Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség (IATA) megfelezte, 8,6 milliárd dollárról 4 milliárd dollárra csökkentette a légi közlekedési iparág egészének idei évre vonatkozó profitvárakozásait.

A banki papírok gyengülését az a félelem váltotta ki, hogy az amerikai jegybank (Fed) esetleg arra kényszeríti az ágazat cégeit, hogy több készpénzt különítsenek el lehetséges veszteségeik fedezésére. A Bank of America közel négy, a JPMorgan 2,5 százalékkal zárt alacsonyabban.

Az S&P 500-as indexében a legnagyobb mértékben, közel nyolc százalékkal a dohányipari Lorillard Inc. árfolyama csökkent. A cég gyártja a piacon legkeresettebb mentolos cigarettát, a Newportot. A befektetők attól tartanak, hogy betilthatja a mentolos cigaretták kereskedelmét az amerikai élelmiszer- és gyógyszer-ellenőrzési hivatal (FDA).

A tőzsdére továbbra is hatással van az a pénteken ismertetett havi adat, amely szerint az Egyesült Államokban májusban csupán 54 ezer új munkahely jött létre, a szakértők által várt 160 ezres növekedés helyett, miközben a munkanélküliségi ráta 9,1 százalékra emelkedett az áprilisi 9,0 százalékról.

Az indexekben jelentős súllyal szereplő olajipari, illetve bányászati részvényekre negatívan hatott, hogy az olaj és más nyersanyagok ára is lefele vette hétfőn az irányt.

MTI/mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.