2007. július 27. 07:41

Csütörtökön az amerikai piacok két százalék körüli eséseket produkáltak, ami az egész világon megadta a mai kereskedéshez az alaphangulatot. Igaz

Csütörtökön erős veszteséggel, de napi mélypont fölött zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók. A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 1,8 százalék (48,83 pont) csökkenéssel 2599,34 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 13 473,57 ponton zárt 2,3 százalék (311,50 pont) eséssel. Napi legnagyobb vesztesége 412 pont volt - szól a hírügynökségi beszámoló. Tényleg elég rosszul nézett ki az USA, de a legnagyobb zakókhoz képest nem volt tragikus. Ennél már idén is esett nagyobbat.

Azért nem árt észnél lenni, mert erre már Ázsia is kicsit megszeppent, igaz a Kínai Népköztársaság ellenállt az imperialista rohamnak, és inkább csak stagnált a piac, miközben a koreaiak 4%-os, a japánok 2,5%-os esésbe szaladtak bele.

Nálunk a Népszabadság által felröppentett az OMV ajánlatot tesz a Mol-ra pletyka tartja a piacot, fél százalék körüli mínuszban nyitottunk. Szerintünk jelen pillanatban a pletykának sok alapja nem lehet, az OMV-nak nem lehet annyira rossz a menedzsmentje, hogy egy ilyen lépést meghúzzon. Ha mégis, akkor bármire képesek, tessék az osztrák olajat shortolni.

Egyébként, ahogy azt tegnap írtuk senkinek sem tudjuk jó szívvel ajánlani, hogy az ábrán pirossal jelölt vonalig komolyabban vásárolgasson. Inkább üljön a kezére néhány napig, amíg ki nem derül, hogy mi is történik a világban. Mert ha tényleg beborul a piac, az nagyon fog fájni, jobban mint ha egy-két százalékkal fentebb veszünk tiszta körülmények között.

Közben az OMV sokadszor cáfolta a felvásárlási pletykát:
Az osztrák OMV olaj- és gázipari vállalat péntek délelőtt cáfolta a Reuters hírügynökség értesülését, hogy azonnal ajánlatra készülne a Mol Nyrt. egészére. Megerősítették, hogy szeretnének tárgyalni a Mollal a jövőbeli együttműködésről. Egészen bizonyos, hogy nem teszünk ma ajánlatot a Molra, ez kizárható. Nincs semmiféle új hír. Továbbra is nyitottak vagyunk tárgyalásokra - mondta az OMV vezető szóvivője, Bettina Gneisz-Al-Ani péntek délelőtt.

Sajátrészvény vásárlások:
A Mol Nyrt. csütörtökön 250.000 darab Mol részvényt vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén 28.545 forintos átlagárfolyamon.
Az OTP Bank csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén 52.000 darab OTP törzsrészvényt vásárolt darabonként 10.435 forintos átlagáron.

Update 1

Nos először is meg kell, hogy kövessük Káldi Lászlót, a Raiffeisen Bank üzletkötőjét, aki tegnap megelőlegezte a pozitív korrekciót. Végül is bejött neki. A kezdeti pesszimizmus után kicsit felállt az OTP, és a Mol-lal kapcsolatos blöfföt hiába cáfolták, az olajat csak veszik és veszik.

Az index fél százalékos pluszban van, küzd a lélektani 29 ezres szinttel. Ha felette tud maradni, és Amerikában is megnyugodnak a kedélyek, a jövő hét elején kezdődhet újra a sávozás.

Update 2

Húzd meg, ereszd meg. A nap elején lentről kezdtünk, majd a Mol-t iszonyatosan "behergelték", az olajat 29850-ig húzták, így az index is 400 pont pluszba került. Aztán jött a kijózanodás, és ahogy felrohant a részvény ára, úgy jött vissza. Ezzel együtt, az index ismét mínuszba csúszott. A fél 3-kor publikált amerikai adatokra reagálva pedig a Bux ismét északnak vette az irányt.

A PSZÁF közleménye örökbecsű: Nem érkezett bejelentés a PSZÁF-hoz nyilvános ajánlattételről a Mol részvényekre pénteken a hivatali munkaidő végéig. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete erről közleményben tájékoztatta az MTI-t. A közlemény szerint "mai napon, azaz 2007. július 27-én egyes sajtóorgánumokban és hírportálokon megjelent hírekkel ellentétben, a Felügyelet hivatali idejének végéig, - 2007. július 27. 14.00 óráig - nem érkezett a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt-re vonatkozó nyilvános vételi ajánlat megtételére irányuló hivatalos bejelentés, kérelem".

A tengerentúlon a tavalyi év eleje óta a leggyorsabb ütemben gyarapodott a gazdaság a második negyedben, 3,4 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest. Kedvezőek voltak az inflációs adatok is: az élelmiszerek és az energia ára nélkül számolt maginfláció mindössze 1,4 százalék volt éves összehasonlításban, négy év óta a legalacsonyabb. Ezek hatására az európai tőzsdék is kis mínuszba vagy nulla körül szintre álltak be.


Update 3

Hát nem erre számítottuk, de ha mindig az jönne be, milyen unalmas lenne
Noha a zárószakaszban lekötötték a papírokat, a délután folyamán látványosan jól tartottuk magunkat, igaz ebben azért vastagon benne volt az is, hogy a Mol majd 3 százalékot erősödött. Az olajcég nélkül azért ma is komoly mínusz lett volna. Az összes nagyobb részvény ugyanis ma is korrigált. Az OTP 10241 (-0,4%), a MTelekom 945 (-1%), a Richter pedig 36500 (-1,35%) lett.

A small capek igen teljesítettek: a Fotex vagy a Synergon (amely ebben a negyedévben veszteséges lett) 2,5 százalék körül erősödött, a Pannonplast, amely rendkívüli közgyűlés összehívásáról és új stratégiájának meghirdetéséről döntött 3,4 százalékot erősödött. Egyedül a tegnapi nyertes Genesis volt a mínuszosok között, a papír 1,4 százalékot gyengült.

Az index brutális, 85 milliárdos forgalom mellett 29027,4 (+159.02, +0.55%) ponton zárt.

Amerika a kedvező makroadatok ellenére nem meggyőző, és inkább a mínuszos oldalon áll a tegnapi záróhoz képest. Így most kézenfekvő lenne azt mondani, hogy majd jól be fog esni, aztán mi is megynk le 28 ezerig. De ilyen Mol mellett ez azért elég meglepő lenne. Bár mint fent jeleztük, az élet és a tőzsde csupa meglepetés

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.