<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Vasárnap a Bajnai-kormány második ülését követően a miniszterelnök ismertette a válságkezelő programját. Elismételte a korábban megfogalmazott gondolatot, mely szerint a mostani helyzet minden magyar családtól áldozatokat követel, és lesznek fájdalmas lépések. A program komoly költségcsökkentéseket tartalmaz, miközben a vállalkozások számára segítséget jelent, hogy csökkenni fog a munkaadói járulék.

Kik lesznek a vesztesek? Kik nyerhetnek?

Az egyik legfontosabb intézkedés, hogy a közszférában 2 évig rögzíteni fogják a bruttó jövedelmeket, mely a miniszterelnök szerint nem mindenkit fog azonos mértékben érinteni. Ráadásul a tervezett adóváltozások miatt a foglalkoztatottak jövedelme növekedni fog.

A közszféra második féléves kereset kiegészítését felülvizsgálni a második félévre. Nem tartható fenn a 13. havi pénz (2010-től nem lesz), ha többletjövedelem keletkezik, akkor ebből részesedhet a közszféra. A Bajnai kormány célja, hogy együtt sírunk, együtt nevetünk ország jöjjön létre, mindenkit ösztönözzenek arra, hogy hozzájáruljon az ország fejlődéséhez.

Önkormányzatok világában is javítani kell a helyzetet, racionálisabb, hatékonyabb rendszert kívánnak kialakítani, mondta Bajnai Gordon. Emellett a közösségi közlekedés terén is megtakarításokat terveznek, illetve ezt szeretnék átgondoltabbá, magasabb színvonalúvá tenni. A fenti két terület támogatását az adórendszerrel párhuzamosan változtatják meg. Két év alatt 100 milliárdos megtakarítás az önkormányzatoknál, áttekintve a funkciókat és az adóbevételeiket. Közösségi közlekedés több módon kapnak támogatást a társaságok és az egyének, ezt szintén a következő időszakban áttekintve alakíthatják át.

Magyarországnak a nyugdíjrendszert is át kell alakítani. 2012-től indulhat a nyugdíjrendszerben a korhatár emelése, mondta el Bajnai Gordon. A 2009-re tervezett nyugdíjkorrekciót néhány hónapra eltolják (2010-re), míg a 2010-es elmarad. Ezekről még a kormány egyeztet az idősügyi tanáccsal. A 13. havi nyugdíj felét, ami még nem lett kifizetve, az ország jelenlegi helyzetében nem tudják kifizetni. Teljesen megszűnik továbbá a 13. havi nyugdíj 2010-től. A korábban nyugdíjba menőket (a törvényi 62 év helyett ma kb. 57 év a nyugállományba vonulás) arra szeretnék ösztönözni, hogy minél tovább a munkahelyükön maradjanak.

A kormány azt szeretné, hogy érje meg dolgozni, és munka nélkül kevesebb juttatás járjon, hívta fel céljaikra a figyelmet a miniszterelnök. Ennek keretében a táppénz összegét 10 százalékkal csökkentik. A tervek szerint a családi pótlék összegét két évre befagyasztják, de az nem szűnik meg. A gyes és gyed időtartamát fokozatosan két évre fogják csökkenteni. Erre időt adnak felkészülni, valószínűleg a jövőre születő gyerekektől fog érvénybe lépni. Magyarországon több bölcsődei, óvodai férőhelyet kívánnak létrehozni, hogy a kisgyermekes anyukák visszatérhessenek a munkaerő piacra.

A lakástámogatási rendszer július 1-től felfüggesztik, az élő támogatásokhoz nem nyúlnak. A rászorultak számára biztosítani kívánnak ilyen rendszert. Egyeztetés után a rászorultság elvét érvényesítve bevezetni. Gázár-támogatási rendszer megszüntetését a következő két évben tervezi a kormány.

Az áfát 25 százalékra emelik, de a válságra való tekintettel némely élelmiszerek és a távhő áfáját csökkentik. Így létrejön egy új, 18 százalékos középső áfakulcs, ebbe a miniszterelnök szavai szerint a napi szükségleti dolgok tartoznak majd.

Egyéb, kisebb megtakarítással járó intézkedések lesznek más területeken is, így például a közösségi média sem fog annyi pénzt kapni, mint korábban. Az agrártámogatások rendszere is módosul a kormányfő bejelentése szerint.

A pozitív változások

A kormány már az idei évben 5 százalékkal csökkentik a munkáltatói járulékokat, a minimálbér kétszereséig. A szja alsó sávjának határát elkezdik eltolni fel a jelenlegi 1,7 millióról 1,9 millió forintra. Magánszemélyek különadóját 2010. december 31-ig megtartaná a Bajnai-kormány.

2010-től további változások várhatók. Az adóváltoztatások iránya látható. 2010-ben az 5 százalékos járulékcsökkentés minden foglalkoztatottra vonatkozzon. Régóta kérés, hogy szüntessék meg a tételes EHO-t, mivel az alacsony jövedelműeknél ez nagyon magas teher, így jobban megéri alacsony képzettségűeket foglalkoztatni.

Új módszert, összbruttósítást kívánnak alkalmazni 2010-től. az adóalapot a bruttó bér plusz járulékok tennék ki. Csökkennének 2010-ben az szja-kulcsok: 15-17, illetve 33-35 százalékra, az alsó sávhatár pedig 4-5 millió forint lenne. 2010-ben vezetnék be az általános értékalapú ingatlandót.

Szigorítani szeretnék az adóelkerülés retorzióját. Jövőre az "adóparadicsomba menekített jövedelmet és vagyont" bevonnák az adóalapba. Korlátozni szeretnék az adómentességeket és kivételeket. Radikálisan egyszerűsítené a Bajnai kormány az adórendszert.

Szükség lesz az aktivitás ösztönzésének erősítésére. A cél nem az, hogy a rendszerből pénzt vegyenek ki a gyes és gyed esetén, hanem hogy a gyermekes anyákat ösztönözzék a munkaerőpiaci visszatérésre, mondta el Bajnai Gordon.

Menedzsment Fórum