<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Hamarosan indul a tőzsdei társaságok közgyűlési szezonja. A tőzsdén jegyzett cégeknek április végéig kell megtartaniuk az előző évet lezáró éves közgyűlésüket, amelyen döntenek az eredmény felhasználásáról, az esetleges osztalék mértékéről.

Tavaly mindössze kilenc cég fizetett osztalékot, köztük a hagyományosan osztalékfizető áramszolgáltatók, a gyógyszergyártók, valamint a Magyar Telekom és a Zwack. A legnagyobb vállalatok közül viszont nem adott osztalékot tavaly a részvényeseinek a Mol és az OTP.

A gyógyszergyártók és a Magyar Telekom részvényesei az idén is  biztosan számíthatnak osztalékra.

Az Egis Gyógyszergyár már döntött az előző évekkel megegyező, részvényenként 120 forint osztalék kifizetéséről, a naptári évtől eltérő üzleti év miatt ugyanis a társaság már januárban megtartotta az éves közgyűlését. A Richter minden bizonnyal az idén sem változtat osztalékpolitikáján, amely szerint az előző évi  nyereség 25 százalékát osztja szét a részvényesek között. Az Equilor Befektetési Zrt. számításai szerint a Richter 690 forintos osztalékot fizethet az idén a tavalyi 590 forint után.

A Magyar Telekom már bejelentette, hogy igazgatósága a tavalyival megegyező, 74 forintos osztalékot javasol majd a közgyűlésen.

Az Állami Nyomda is közölte a nyereségfelosztásra vonatkozó javaslatát, e szerint nem tervez osztalékfizetést az idén, míg tavaly részvényenként 54,55 forintot kaptak a tulajdonosok.


Az Equilor szerint a Moltól 180 forint osztalékot várnak az idén a piaci elemzők, annak ellenére, hogy tavaly nem fizetett osztalékot a társaság. Az Émász esetében 2.000 forint körüli kifizetés várható, míg az Elmű osztalékára egyelőre nincs megfogalmazva várakozás. A Zwack részvényesei várhatóan az idén is legalább 1.000 forintra számíthatnak, de mivel a cég pénzügyi éve március 31-ig tart, az éves  közgyűlés csak nyáron ül össze.

A kisebb cégek közül a tőzsdén tavaly debütált Kulcs-Soft már korábban jelezte, hogy a teljes tavalyi nyereségét osztalékként kívánja kifizetni, elemzői becslések szerint 15 forint körüli osztalékra számíthatnak a részvényesek. Az Equilor szerint a Forrás Nyrt. várhatóan ismét a megszokott 50 forintot fizeti ki az osztalékelsőbbségi részvényekre. Az összesen három magánszemély tulajdonában lévő TC Befektetési Nyrt. az idén is magas osztalékot fizet, részvényenként 27.210 forintot a tavalyi 24.000 forint után.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.