2010. augusztus 11. 12:24

A várakozásokat 300 millió euróval meghaladó nyereséget ért el a második negyedévben a Magyarországon is érdekelt holland ING csoport.

A társaság szerdán közölt gyorsjelentése szerint az adózott eredmény 1,09 milliárd euróra ugrott az előző évi csupán 79 millióról. Az elemzői várakozások átlaga 709 millió euró volt.

A bevétel 52 százalékkal 15,3 milliárd euróra emelkedett. Az eredmények főként amiatt javultak, hogy a banki üzletág teljesítménye ellensúlyozni tudta a biztosítási ágazat visszaesését.

A banki üzletág adózás előtti eredménye 1,61 milliárd euró volt, az előző évi 186 millió eurós veszteség után. A biztosítási ágazatnál fordított irányú mozgás volt, az egy ével korábbi 242 millió eurós adózás előtti nyereség után 115 milliós veszteséget jelentett a társaság.

A banki részleg teljesítményét nagyban javította, hogy 45 százalékkal - 465 millió euróra - csökkent a rossz hitelek fedezetére elkülönített tartalék. A biztosítási üzletágat főként az amerikai piac visszaesése terhelte meg, csak az Egyesült Államokban 521 millió euró veszteséget szenvedett el a cég.

A társaság közölte, hogy a terveknek megfelelően halad előre a biztosítási részleg leválasztása. Ezt az Európai Bizottság írta elő, miután 2008-ban a holland kormány állami támogatással stabilizálta a világméretű válságban megrendült óriáscéget. Jan Hommen vezérigazgató elmondta, a társaság a biztosítási részleg tőzsdei bevezetését tartaná a leválasztás leginkább megfelelő módjának, de szakmai befektetők is érdeklődnek az ING biztosító iránt.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.