2010. augusztus 11. 12:24

A várakozásokat 300 millió euróval meghaladó nyereséget ért el a második negyedévben a Magyarországon is érdekelt holland ING csoport.

A társaság szerdán közölt gyorsjelentése szerint az adózott eredmény 1,09 milliárd euróra ugrott az előző évi csupán 79 millióról. Az elemzői várakozások átlaga 709 millió euró volt.

A bevétel 52 százalékkal 15,3 milliárd euróra emelkedett. Az eredmények főként amiatt javultak, hogy a banki üzletág teljesítménye ellensúlyozni tudta a biztosítási ágazat visszaesését.

A banki üzletág adózás előtti eredménye 1,61 milliárd euró volt, az előző évi 186 millió eurós veszteség után. A biztosítási ágazatnál fordított irányú mozgás volt, az egy ével korábbi 242 millió eurós adózás előtti nyereség után 115 milliós veszteséget jelentett a társaság.

A banki részleg teljesítményét nagyban javította, hogy 45 százalékkal - 465 millió euróra - csökkent a rossz hitelek fedezetére elkülönített tartalék. A biztosítási üzletágat főként az amerikai piac visszaesése terhelte meg, csak az Egyesült Államokban 521 millió euró veszteséget szenvedett el a cég.

A társaság közölte, hogy a terveknek megfelelően halad előre a biztosítási részleg leválasztása. Ezt az Európai Bizottság írta elő, miután 2008-ban a holland kormány állami támogatással stabilizálta a világméretű válságban megrendült óriáscéget. Jan Hommen vezérigazgató elmondta, a társaság a biztosítási részleg tőzsdei bevezetését tartaná a leválasztás leginkább megfelelő módjának, de szakmai befektetők is érdeklődnek az ING biztosító iránt.

MTI/Menedzsment Fórum

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!