2007. szeptember 3. 06:15

Bernanke és Bush megnyugatatta a piacokat pénteken, ami a főbb indexek záróárain meg is látszott. Ma az amerikaiak a munkát ünneplik, így igen unalmas kereskedés várható Európában.

Bernanke és Bush megnyugatatta a piacokat pénteken, ami a főbb indexek záróárain meg is látszott. Igaz Bernanke nagyon árnyaltan beszélt a hitelválságról, egyrészt emlékeztetve a piaci szereplőket, hogy a FED felelőssége nem a hibás döntéseket hozó befeketetők megmentése, ugyanakkor beszéde végén jelezte, a FED lépni fog, ha lépni kell. Bush ennél sokkal határozottabb, már, már a magyar politikusokat is megszégyenítő módon, tett ígéretet komrányzati segítségre a bajba jutott amerikaiak számára. (Talán a márciusi közgazdasági szemlében volt egy tanulmány arról, hogy minél hiteltelenebb egy politikus, illeve politikai elit, annál jellemzőbb rá a populista igéretek ).

Pénteken végülis a Dow 119 (0,9%), az S&P 16,35 (1,12%), míg a Nasdaq 31 pontot (1,21%) emelkedett, a részvények jelentős része nyereséget ért el az NYSE-n. A hetet így a blue chip részvények minimáls veszteséggel zárták, míg a Nasdaq, köszönhetően a technológiai szektor emelkedésének, pluszban zárt. Ma az amerikaiak a munkát ünneplik, így igen unalmas kereskedés várható Európában (hacsak a Felix hurrikán nem kavar egy nagyot).

Ázsiában a piacok vegyes képet mutatnak. Míg a Hang Seng (0,9%) és a Nikkei (0,24%) mínuszos, addig Sanghaj majd 2 százalékos emelkedésben (5316 pont) van. A több piac szelíd nyereséget könyvelhet el.

Pozitív nemzetközi hangulatban kedvező kezdés elé néz a Budapesti Értéktőzsde. Az MTI-nek nyilatkozó Dobár Péter, a CIB Bank elemzője szerint az OTP-re irányulhat a figyelem, és folytatódhat a papír drágulása arra a bejelentésre, hogy egy amerikai nagytulajdonos 15 százalékig növelheti részesedését a magyar pénzintézetben. A Molnál ugyanakkor Dobár Péter nem lát okot a további emelkedésre. Véleménye szerint a papír árfolyamából lassan kiárazódik a felvásárlási prémium, miután az OMV ez irányú szándéka egyre esélytelenebbnek látszik. A Magyar Telekomtól az elemző jó szereplést vár, és várakozása szerint a gyógyszergyártók papírjai is mérsékelten emelkedhetnek, annak ellenére, hogy ezeknek a társaságoknak nem kedvez a forint erősödése.

A Mol pénteken 290.000 darab Mol részvényt vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén 26.768 forintos átlagáron. A tranzakciót követően a társaság 8.827.642 darab A sorozatú valamint 578 darab C sorozatú részvényt birtokol. A törvényi korlátozás miatt a társaság 10 százaléknyi saját kibocsátású részvényt birtokolhat, ezt a korlátot a Mol 10,933 millió darabnál érné el.

Update 1

A tőzsde állítólag attól (is) szép, hogy kiszámíthatlan. Miután egyre többen mondták azt, hogy elindulhatunk felfelé, a tőzsde megmakacsolta magát, és csak nem akar menni.
Sőt! A pénteki emelkedést gyorsan eladta, és az első fél órát követően 300 pontos mínuszt mutat a Bux. A vezető részvények közül a nap favoritjának kikiáltott OTP egy százalékot esett, míg a Mol másfél százalékos mínuszban van. A két részvény kiemelkedik, igaz a többi papír sem szárnyal.

Miután ma az amerikiak ünnepelnek, és komoly impulzus Európából sem várható, ezért ezen a mínusz egy százalék körüli szinten könnyen leragadhatunk. Más kérdés, hogy a várható gyér forgalom miatt egy komolyabb megbízás alaposan el tudja ma mozdítani a tőzsdét, mind pozitív, mind negatív irányba.

Az OTP bejelentette, hogy 2007. augusztus 31-én, a Budapesti Értéktőzsdén 100.000 darab OTP törzsrészvényt vásárolt 9.364,-forint/darab átlagáron. Így a Bank saját tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 1.375.190 darabra változott.

Update 2

A BUX-index a plusz 3,47 pontos nyitás után csökkenésnek indult, délelőtt fél tizenkettőkor 27.149,07 ponton állt (-0,93 százalék). A részvénypiac forgalma a délelőtt folyamán 7,1 milliárd forint volt, az összes vezető részvény gyengült a pénteki záráshoz képest. A Mol árfolyama 500 forinttal 26.300-ra, az OTP részvényeinek ára 55 forinttal 9.395 forintra csökkent, a Magyar Telekom 2 forinttal 936-ra gyengült, a Richter papírjainak árfolyama pedig 250 forinttal 36.750-re csökkent.

Európa egészét tekintve kicsivel pozitívabb hangulattal találkozhatunk. Az angol index 0,58 százalékkal, a lengyel és cseh 0,27 illetve 0,22 százalékkal erősödött, a németeknél pedig 0,35 százaléknyit kúszott felfelé a DAX. A franciáknál tapasztalhatunk csökkenést, de ott is csak 0,12 százalékosat.

Update 3

A délután folyamán tovább esett a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a plusz 3,47 pontos nyitás után. A BUX délután fél háromkor 27.025,01 ponton állt, ami a pénteki záró értékhez képest 379,16 pontos, 1,38 százalékos csökkenés, a hétfői nyitásnál 382,63 ponttal alacsonyabb.

A részvénypiaci forgalom összesen 10,3 milliárd forintot tett ki kora délutánig, a vezető részvények pedig tovább romlottak. Az OTP részvényeinek ára kerek 100 forinttal 9.350-re csökkent, a Richter értékpapírjai 400 forintot veszítettek értékükből, s így 36.600 forinton forogtak. A Mol árfolyama 680 forinttal, 26.120 forintra zuhant, a Magyar Telekomé viszont mindössze 3 forinttal - 935-re - csökkent.

Update 4

Két lépcső és egy napvégi felhúzás jellemezte a mai kereskedést. Amúgy inkább unalom. A 18 milliárd körüli forgalomban nem rágtuk le a körmünket, reméljük a holnapi amerikai visszatéréssel lesz egy kis forgalom is.

A piac 27074.90 (-329.26, -1.20%) ponton zárt, amivel áthúzta az előzetes várakozásokat. A pénteki globális optimizmus és a pozitív európai nyitás miatt többen nálunk is emelkedést vártak, a Mol esése azonban megakadályozta ezt. A múlt hét végére letisztult kép alapján - CEZ tulajdonszerzés, OMV kigolyózás - néhány elemző úgy látja, hogy a cég által tett lépések nem a részvényesi érdekeket, hanem a vezetőség pozíciójának bebetonozását szolgálta. Emellett akik az OMV felvásárlás miatt zsákolták a papírt is kénytelenek voltak kistoppolni, így a nyáron szárnyaló részvény lassan visszatérhet az induló helyzetbe, hogy aztán a társaság Q3-as beszámolójában durva pénzügyi veszteség rontsa a gazdálkodást.

A Mol 2,24%-ot esett (26200), az OTP 0,78-at (9376), a Richter 1,35 százalékkal ér kevesebbet (36500). A pénteki szinten zárt a MTelekom.
A kicsik vegyesen mozogtak, az FHB, a Genesis és a Rába felfele, míg a Fotex, a Pplast vagy a Synergon lefele ment.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.