3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

400 ezer amerikai lakáshitelest mentene meg a csődtől a Kongresszus által elfogadott törvény, melyet George Bush elnöknek még jóvá kell hagynia. A törvényhozás döntött a Fannie Mae és a Freddie Mac megmentéséről is. A kedvező hírek hatására erősödik a dollár.

A harmincas évek nagy világgzdasági válsága óta nem volt példa hasonló mértékű ingatlanválságra Amerikában, mint az elmúlt hónapokban. Az Egyesült Államok mindent megtesz azért, hogy enyhítse a válság következményeit. Ennek tudható be, hogy a Kongresszus elfogadta a két legnagyobb jelzáloghitelező, a Fannie Mae és a Freddie Mac állami megmentéséről szóló törvényjavaslatot. Emellett az elfogadott törvény 400 ezer amerikai lakáshitelest mentene meg a csődtől.

A két legnagyobb amerikai jelzálogintézet néhány hete került likviditási válságba, miután a befektetők negatív pletykák hatására 1,3 milliárd dollárt vontak ki. A Fannie Mae és a Freddie Mac összesen 5200 milliárd dollárnyi vagyont kezel, ez az amerikai jelzáloghitel-állomány mintegy fele.

A Kongresszus által elfogadott másik fontos javaslat 400 ezer amerikai lakáshitelest mentene meg a csődtől. A törvény lényege, hogy azok, akik nem tudják fizetni hitelüket, kedvező állami kölcsönnel átstrukturálhatják, így jobban járnak, mintha elveszítenék lakásukat, ráadásul a várakozások szerint az amerikai ingatlanszektor válsága is enyhül majd. George Bush elnök szóvivője közölte: az elnök alá fogja írni a törvényt.

A kedvező híreknek köszönhetően erősödött a dollár a hétvégén, az euróval szemben majdnem háromhetes csúcson volt az amerikai fizetőeszköz. A törvények elfogadása után 1,5721 dollárt ért egy euró. A japán jennel szemben egy hónapja nem volt ilyen erős a dollár, 108,07 jent ért egy dollár.

Az amerikai fizetőeszköz erősödéséhez hozzájárult, hogy a múlt hét végén majdnem héthetes mélypontra esett az olaj ára, a szakemberek továbbra is a kereslet visszaesésével indokolják a zuhanást az árban. A legtöbben azon a véleményen vannak, hogy a gazdaság lassulása és az infláció emelkedése vezetett ahhoz, hogy csökkent a kereslet Amerikában az olaj iránt. Mivel az Egyesült Államok a világ legnagyobb olajimportőre, ezért egy keresletcsökkenés jelentősen visszavetheti az árakat, amint a mellékelt példa mutatja.

Tovább erősíti a pozitív hangulatot a tengerentúlon, hogy az elemzők optimistán tekintenek a csütörtökön megjelenő második negyedéves GDP-becslés elé. Az első negyedévben éves szinten 1 százalékkal nőtt az amerikai gazdaság, ez a második negyedévben 2,1 százalékra gyorsulhatott, de ebben nagy szerepe van az egyszeri adóvisszatérítéseknek, tehát ez még nem jelenti feltétlenül a gazdaság élénkülését.

A hét végén munkanélküliségi adatok is megjelennek Amerikában, a becslések szerint 5,5 százalék körül marad a munkanélküliség mértéke hasonlóan júniushoz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!