2007. augusztus 7. 07:26

Amerikában az ideges kezdés után nap végére ledolgozták a piacok a pénteki zuhanást. Ma mindenki a Fed döntésére vár.

Őszintén szólva nehéz megmagyarázni a heves amerikai reakciókat. Miközben a kommentárok felhívják a figyelmet, hogy a jelzálogpiaci veszély nem múlt el, sőt a kiterjedése fenyegető, addig tegnap ez mindössze a nap elején volt téma. Utánna már mindinki vígan vásárolt azzal a jelszóval, hogy ma este a Fed bamondja a tutit, és egycsapásra megváltozik minden. Persze jönnek ilyenkor a bargain-hunterek, akik a sokat esett papírokba belenyúlnak, és a gazdasági konjunktúrától független cégek részvényei is keresettek voltak. Ezzel szemben a problémák hatására immár nem az inflációról beszélnek a szakértők (pedig az elmúlt egy évben ez volt a téma), hanem a gazdasági növekedésről, ami néhány pesszimistább elemző szerint akár recesszióba is átcsaphat. Néhányan a jelenlegi jegybankelnök Bernake hozzáértését is megkérdőjelezik, felemlegetve, hogy Greenspan közel 20 éve alatt csupán egy-két ressziós negyedéve volt az amerikai gazdaságban.

Hogy aztán a Fed valóban tud-e gyógyírt a gazdaságra vagy sem, az kérdéses. Már csak azért is, mert 18 elsődleges amerikai állampapírforgalmazóból (a Dow Jones felmérése szerint) 17 számított arra a múlt héten, hogy a Fed kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) szinten, 5,25 százalékon tartja az irányadó kamatot a legközelebbi, augusztus 7-iki ülésén. A megkérdezettek közül csak a Cantor Fitzgerald vár kamatváltozást kedden, úgy vélte, hogy a jegybank 25 bázispontú csökkentést hajt végre. Az elmúlt napok történései után azonban óriási a nyomás, hogy a Fed beavatkozzon, így könnyen elképzelhető, hogy mégis lesz kamatvágás.

Erre utoljára 2003. június 25-én volt példa, akkor negyed százalékponttal 1,00 százalékra, 1958 óta a legalacsonyabbra szintre csökkent az alapkamat és egészen 2004 júniusig ott maradt. 2004 júniusa és 2006 júniusa között a Fed 17 alkalommal emelt kamatot, rendre negyed százalékponttal. 2006 augusztusában szakadt meg a kamatemelési sorozat, a célkamat akkor 5,25 százalék maradt, ami azóta sem változott.

És mi újság itthon?

A piac a nap végi pesszimizmusából megnyugodva 1 százalék felett pluszban kezdett, de a forgalom igen mérsékelt, egyedül az OTP-nél jelentek meg komolyabb vevők, ennek köszönhetően +1,5%-ban van. A többi nagyobb részvény is emelkedik, a Mol 0,75, a Richter 1, a Mtelekom pedig 0,64% pluszt mutat.

Az index a korábban hagyott gap-nek így nem ment neki, emellett ott volt egy 50 napos MA és a bollinger szalag is, ezek együtt szépen megfogták. Visszapattantunk róla, ám a veszély még közel sem múlt el, bár tény egy 500 pont körüli felfele korrekció benne van a piacba, hacsak az USA-ban másképp nem gondolják.

Ami a sajátrészvény ügyleteket illeti:
- 2007. augusztus 6-án 100.000 darab MOL részvényt vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén az OTP Bank Nyrt., mint befektetési szolgáltató közreműködésével 27.488 Ft/db átlagárfolyamon.
- Az OTP 2007. augusztus 6-án, a Budapesti Értéktőzsdén 25.000 darab OTP törzsrészvényt vásárolt 9.999,-forint/darab átlagáron az OTP Bank, mint befektetési szolgáltató igénybevételével.

Update 1

Nagyon akartak már venni, és némi reggeli gondolkodás után felszakadt egy nagy sóhaj, belecsaptak a lecsóba

Mi az első vonalig vártuk az ugrást, de a fiúk viccelnek, így aztán ha nem vágják innen vissza nap végére az indexet, akkor a 28800-as szintbe verheti bele a fejét ma vagy holnap.

Update 2

A fél 3-as adat némileg a várakozások alatt: Productivity up 1.8% in second quarter, Reuters reports; slightly below forecasts.
A Buxnál az egyébként is elbizonytalanodó vevők helyett megjelentek az eladók, és a délelőtt folyamán még 600 pontos pluszban is lévő index már csak 250 pont körüli erősödést mutat. Mi lesz ha mínuszban nyit USA - elengedik a részvények kezét, és mi is átbucskázunk mínuszba? Na ez azért vicces lenne
Persze ha a napon belül óriási volatilitást mutató Mol tényleg olyan gyenge eredményt hoz ki, mint amit valószínűsítenek az elemzők, akkor most igen komoly diszkonttal forog, amiből ha lead, az az indexen is meg kell, hogy mutatkozzon.

Update 3

Nem merném állítani, hogy értem a piac logikáját
Amerikában tegnap beindultak a vételek, azzal a jelszóval, hogy a Fed úgyis kihúzza a piacot a sz...-ból. A Fed azonban azt mondja, hogy az előző adatok alapján egészen jó volt a gazdaági növekedés, úgyhogy őt ez annyira nem érdekli, szerinte továbbra is az inflációra kell figyelni. Egy jegybanknak egyébként is ez a dolga, a GDP miatt fájjon a kormányzat feje.
Lényeg a lényeg, hogy ma viszonylag kicsi az esélye a kamatvágásnak. Ebben az esetben azonban borítékolható, hogy a drága hitelek miatt akinek pénzre van szüksége az vagy kamatprémiumot fizet, vagy szépen nem vesz fel hitelt. Néhány kötvénykibocsátást az elmúlt napokban már lefújtak, ha viszont ez tömegessé válik, az a gazdaságot lassíthatja.

Ráadásul az elmúlt időszakban a tőzsdét fűtő egyesülések, illetve főként a private equity-k által generált felvásárlási ügyletek repedezhetnek. Amíg olcsó volt a hitel, addig pörgött az üzlet, felhajtva az árakat, de mi lesz a jövőben?? Ilyen és hasonló kérdéseket feszeget a Fortune írása, amit javaslok mindenkinek elolvasni.

A dolog másik olvasata, hogy ha mégsincs akkora baj, és a múlt heti történésekben csak túlreagálták a dolgokat, akkor az elemzői kommentárok szerint miért olyan fontos a mai Fed ülés. Ha nem változik a kamat, a kommentárok alapján fognak venni vagy eladni? Na mindegy fél 9-kor már okosabbak leszünk

A Bét-en a nap végi rángatózás az amerikai indexre válaszolt. Az igazi móka azonban szerintünk holnap lesz. Ha a tengerentúlon valamiért a nap végét megveszik, akkor ma dél körüli zsákolás jöhet holnap, ha viszont megint apátiába esnek és adnak, akkor egy 4-500 pontos esés nálunk is benne van.

Ha nagyon tudományosan akarjuk megközelíteni a mai pesti kereskedést, elmondható, hogy a kevésbé konjunktúraérzékeny, illetve a kedvező gyorsjelentést produkáló cégek iránt volt érdeklődés
A nap nyertese egyértelműen a Richter (37700, +2,57%) lett, de a szektortárs Egis is (22300; +1,62%) erősödni tudott. A Mol 1 százalékot lépett fel (27690), az OTP pedig 0,7-et (9999). Vegődött a MTelekom, a piachoz képest gyengén teljesített, de fél százalékot így is erősödött (940).

A forgalom 23 milliárdos volt, ami komoly kivárást jelez, a Bux végül 28308.32 (+287.07, +1.02%) ponton zárt.

Update Fed

Bernake nem hitt a bajban, maradt az 5,25 százalékos alapkamat. A tőzsde annyira nem örült neki, az addig közel 50 pontos plusz néhány percen belül hasonló mértékű mínusz lett.
Azok tehát akik abban bíztak, hogy a Fed-re nehezedő nyomás eredményes lesz, keserűen csalódtak. Az amerikai jegybank nem hisz a könnyeknek, nem akar olcsó pénzt tolni a piacra, ezzel is növelve az ott lévő mennyiséget. Így viszont a korábban fejtegetettek miatt az infláció ellen eredményesen tevékenykednek, ám a Fed-et Greenspan alatt jellemző aktív gazdaságpolitikai szerepvállalás változni látszik.

Fél 9-kor, az index 80 pontos mínuszt mutat, ám ha odaát tényleg behergelik magukat, és a tegnapi vételeket szépen kiszórják, akkor megint komoly mínusz lehet a vége, ami természetesen számunkra sem jelez sok jót.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.