4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az orosz energiaügyi miniszter csütörtöki nyilatkozata után egyértelmű, hogy a Surgutneftegas el szeretné adni 21 százalékos Mol-részesedését - mondta az mfor.hu által megkérdezett elemző. A szakember szerint ugyanakkor a magyar költségvetésnek jelenleg nincs felesleges 450 milliárd forintja erre a célra, a befektetők pedig nem biztos, hogy örülnének, ha erre költene a kormány. Mfor.hu-háttér.

Hónapok óta folyik a találgatás azzal kapcsolatban, mihez kezd 21 százalékos Mol-részvénycsomagjával az orosz Surgutneftegas. Sajtóhírek szerint már az év eleje óta tárgyalnak arról, hogy a magyar kormány 1,6 milliárd euróért (közel 450 milliárd forint) megvenné a részesedést. A hírt hivatalosan eddig senki nem erősítette meg, így azt sem tudni, honnan teremtené elő a szükséges pénzt a kormány.

Tavaly március óta megy a huzavona

2009 márciusában sokaknak meglepetést okozott, amikor bejelentették, hogy évek óta tartó felvásárlási harc után az osztrák OMV 1,4 milliárd euróért eladta 21 százalékos Mol-részesedését az orosz Surgutneftegasnak. Az új tulajdonos kilétéről már akkor megkezdődtek a találgatások, orosz sajtóhírek szerint a Surgut 37 százalékos tulajdonosa Vlagyimir Putyin miniszterelnök.

A magyar olajcég kezdettől fogva elutasító volt az oroszok közeledésével kapcsolatban, majd tavaly áprilisban az alapszabályt is módosították, hogy körülbástyázzák magukat egy esetleges ellenséges felvásárlás ellen. A közgyűlésre az orosz tulajdonos képviselőjét be sem engedték.

A hűvös fogadtatás óta folyamatosan téma a magyar és az orosz sajtóban, hogy mihez kezd a Surgut a részvénycsomagjával. Május végén a Népszabadság írt arról, hogy az állam nevében mind az előző, mind az új kormány képviselői folytattak már tárgyalásokat a Surguttal az orosz olajcég birtokában lévő Mol-pakett megvásárlásáról.

Az oroszok 1,6 milliárddal a zsebben távoznának

Múlt hét csütörtökön az orosz energiaügyi miniszer is megszólalt az ügyben: Szergej Smatko szerint a sajtóban említett 1,6 milliárd eurós vételár kedvező lenne. "Ha ez bekövetkezik, akkor csak gratulálni tudok a Surgutnak, mert legalább nem veszteséggel szállnának ki az üzletből" - mondta az orosz politikus.

"Ezután a nyilatkozat után már teljesen egyértelmű, hogy az oroszok el akarják adni a Mol-részesedésüket" - mondta az mfor.hu kérdésére Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője. Szerinte 1,6 milliárd euróval ők jól is járnának, hiszen a vételárhoz képest még egy kis nyereségük is lenne az üzleten.

A Szurgutneftegaz tulajdonában a BÉT honlapja szerint 22 179 488 darab Mol-papír van, ez a 450 milliárdos vételárral számolva 20 289 forintos részvényenkénti árat jelentene, miközben a részvények péntek délután 18 850 forintot értek a tőzsdén. Herczenik Ákos szerint egy ilyen részvénycsomag esetén ez a prémium teljesen rendben lenne, a Raiffeisen célára is 21 000 forint körül van.Honnan lesz rá pénz?

"Elvileg az ESA-szabályok alapján nem növelné az államháztartási hiányt a Mol-részvények megvétele, mivel nyereséges cégbe fektetne az állam, azonban szerintem a magyar költségvetésnek jelenleg nincs arra lehetősége, hogy 1,6 milliárd euróért kötvényt bocsásson ki az állam ilyen célra" - mondta Herczenik Ákos. Szerinte emiatt rövid távon nem biztos, hogy jó lépés lenne az olajcég ötödét állami kézbe venni.

"A piacok, a befektetők nem biztos, hogy jó szemmel néznék, hogy ezt az összeget ilyen célra költi el a magyar kormány a jelenlegi körülmények között" - teszi hozzá a Raiffeisen elemzője. A szakember szerint most már azzal sem védekezhet a kormány, hogy meg kell védeni a magyar olajcéget, hiszen az alapszabálymódosítás következtében lényegében sikerült kizárni az oroszokat.

Az elemző szerint ugyanakkor nem biztos, hogy készpénzzel fizet majd az állam, hiszen az oroszoknak vannak fontos érdekeltségeik a régióban a Déli Áramlat gázvezeték építése kapcsán. A jelenlegi kormány azonban eddig inkább a Nabucco mellett tette le a voksát - teszi hozzá Herczenik.

Korábban olyan pletykákat is lehetett hallani a piacon, hogy az oroszok a horvát INA olajcégben lévő Mol-tulajdonrész fejében hajlandók lennének hátat fordítani, Herczenik Ákos szerint viszont ennek nulla százalék az esélye, mivel ebbe sem a Mol, sem a horvátok nem mennének bele.

Beke Károly

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!