5p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Bár sok új beruházást elhalasztottak, az új építésű lakások piacát korai még temetni, főleg azért, mert sok banki hiteltermék kondíciói, illetve egyes állami támogatási elemek is inkább ebbe az irányba viszik a vásárlókat. Mire kell figyelni az adásvétel aláírása előtt?

Ahhoz, hogy új lakásunkat megtaláljuk, első lépésként meg kell határoznunk, hogy milyen környéken, milyen típusú lakásban, milyen életstílust követve szeretnénk élni? Az ideális helyszín kiválasztásakor az alábbiakat érdemes szem előtt tartani:

Az ingatlan környezete:
ha megtetszett egy lakás, ne sajnáljuk az időt, alaposan tájékozódjunk, sétáljuk körbe a környező utcákat, akár több alkalommal is (egyes utcák egészen más képet mutatnak nappal, mint késő este). Járjunk utána a következő kérdéseknek: elérhetőek-e a közelben az alapvető szolgáltatások (üzletek, iskola, óvoda, gyógyszertár, esetleg szórakozási lehetőségek), milyen fejlesztések várhatóak a közeljövőben, mennyire piacképesek a lakások azon a területen, ahová költözni szeretnék? Ne feledjük: egy lakás értékét igen nagy mértékben befolyásolja annak elhelyezkedése – egy nem keresett városrészben vásárolt új lakást később nehéz lesz értékesíteni.

Megközelíthetőség: keressük meg a legközelebbi tömegközlekedési kapcsolatokat, mérjük le, milyen távolságra van jövőbeni lakásunk a megállóhelyektől, és a járatok milyen gyakran közlekednek. Egyes hirdetések „néhány perc sétával” vagy „közel a tömegközlekedéshez” szlogenekkel csábítanak, azonban kiderülhet, hogy a „közel” szó - főleg a külső városrészeken - akár 10-15 perces gyaloglást is jelenthet. Ha rendelkezünk autóval, érdemes szintén több napszakban is ellátogatni a környékre, és például megvizsgálni: mennyi idő szükséges munkahelyünkre való be és hazajutásunkhoz?

Információszerzés már elkészült beruházásokról: érdemes utánanézni az építtető korábbi, már átadott projektjeinek, esetleg azokat is meglátogatni, az ott lakóktól információt kérni - sok olyan dolgot megtudhatunk, ami esetleg nem szerepel a hirdetésekben. Érdemes megtudni, volt-e probléma a korábbi építkezéseken a határidők betartásával. Azok az építettők, akiknek nincs rejtegetni valójuk, maguk is segíteni fognak ebben.

Az épület szolgáltatásai: a 24 órás biztonsági szolgálat, a fitness terem, a szauna, esetleg az uszoda mind-mind vonzó kényelmi szolgáltatás – ne feledjük azonban, hogy ezek üzemeltetési költségét nekünk kell majd megfizetnünk. Gondoljuk át, megéri-e számunkra az aránylag magasabb közös költség vállalása, ki tudjuk-e használni ezeket a lehetőségeket?

Ha már körvonalazódik, mely lakások esetén tartjuk elképzelhetőnek a vásárlást, érdemes az alábbiak szerint eljárni:

Gyűjtsük össze a választott lakáshoz kapcsolódó fontos dokumentumokat: a beruházás leírását, az alaprajzokat, a lakások műszaki leírását, az adásvételi szerződés tervezetét valamint a fizetési kondíciókról szóló információkat. Ezeket érdemes szakértővel átnézetni.

Szakemberrel együtt is érdemes elmenni megnézni a lakást, aki fel tudja mérni, valóban a műszaki leírás szerint épült-e a lakás, és jelezni tudja az esetleges változtatások szükségességét. Gondoljuk át még egyszer: mi felelne meg legjobban saját igényeinknek? Ne essünk abba a hibába, hogy olyan lakást vásárolunk meg, amelyre csak fél szívvel mondtunk igent.

Jövendő lakásunk kiválasztása után érkezünk el az egyik legfontosabb momentumhoz, az ártárgyaláshoz. Legyünk körültekintőek és jól informáltak: megfelelő módon eljárva komoly összegeket takaríthatunk meg. Az új lakást vásárlók alkupozíciója a mostani helyzetben igen kedvező.

A szerződés megkötéséhez mindenképpen kérjük jogi szakember segítségét, munkadíja sokszorosan visszatérülhet, és elkerülhetjük vele az esetlegesen felmerülő kellemetlen helyzeteket. Alaposan tanulmányozzuk át a vonatkozó adójogi szabályokat (illetékfizetés), valamint a kötbérre, és az egyes jogokról való lemondás kérdéseit. (Előfordulhat például, hogy a szerződésben lemondunk arról, hogy beleszólásunk legyen a házhoz kapcsolódó üzlethelyiségek hasznosításába, vagy köteleznek minket egy adott távközlési szolgáltató igénybevételére).

Már az építkezés folyamán érdemes időnként '''kilátogatni a helyszínre''', hogy meggyőződjünk arról, valóban úgy készül-e a lakás, ahogy mi szeretnénk, illetve ekkor még jelezhetjük változtatási igényeinket (ajtók, válaszfalak elhagyása, klímaberendezés beépítése).


A vásárlók többsége nagy izgalommal készül a birtokbaadásra, amely tulajdonképpen a vásárlási folyamat utolsó állomása. Ezen esemény keretében átadják nekünk a lakás összes kulcsait, rögzítik a mérőórák állását (semmiképpen ne feledkezzünk meg erről!), esetleges kifogásainkról, észrevételeinkről jegyzőkönyvet vesznek fel. A birtokbaadásra szintén érdemes szakemberrel együtt menni, és tételesen ellenőrizni, hogy valóban minden úgy készült-e el, ahogy anno megrendeltük. Komolyabb problémák esetén ne vegyük át a lakást, hanem rögzítsük a hibákat, és kérjük azok minél előbbi kijavítását. Előfordulhat, hogy felajánlják egyes hibatípusok pénzzel való megváltását, erről saját belátásunk szerint döntsünk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!