2007. augusztus 24. 06:52

Aneglo Mozilo, a bajba jutott Countrywide Financial vezére szerint az amerikai hitel, illetve ingatlanpiaci válság recesszióba taszítja az amerikai gazdaságot. A kínai Shanghai Composite töretlenül (törhetetlen kínaiak? [smiley=124/]) menetel felfele.

A DOW 2,9, az S&P 4,1, míg a Nasdaq 3,8 százalékot emelkedett egy hét alatt, így nem volt meglepő, hogy tegnap kicsit megtorpant. Csütörtökön a Dow, illetve az S&P közel változatlanul zárt, míg a Nasdaq 0,4 százalékot esett. Az emelkedő és a csökkenő részvények száma közel azonos volt.

A tegnapi napot a Bank of America bejelentése indította, mely szerint 2 milliárd dollár értékben invesztál a bajba került Countrywide Financialba, mivel szerintünk a cég részvényei alulértékeltek eszközállományához képest. A nap másik fontos híre szintén a Countrywidehoz, illetve CEO-jához kapcsolódik. Aneglo Mozilo a CNBC riportjában kijelentette, szerinte a hitel, illetve ingatlanpiaci válság recesszióba taszítja az amerikai gazdaságot. Ráadásul FED egyik illetékese azt nyilatkozta, a FED elsődleges feladat az infláció féken tartása, így a piac elbizonytalanodott a szeptemberre már 'boritékolt' kamatvágással kapcsolatban.

Pozitív fejlemény, hogy a BNP Paribas - a legnagyobb tőzsdén jegyzett francia bank - csütörtöki bejelentése szerint a jövő héten újra megnyitja az amerikai jelzálogpiaci válság kapcsán korábban felfüggesztett alapjait.

A jelzálogpiaci válsággal kapcsolatban az egész világra kiterjedő láncreakciót Bear Stearns mellett a BNP Paribas indította el augusztus 9-én, befagyasztva a visszafizetéseket három, jelzálogkötvényekbe fektető alapjából, arra hivatkozva, hogy azok aktuális tőkeértéke kiszámíthatatlan, mivel beszűkült a likviditás. Az alapok becsült összértéke a felfüggesztést megelőzően, augusztus 7-én mintegy 1,593 milliárd euró volt, szemben a tíz nappal korábbi 2,075 milliárd euróval.

Mindenestre reggelre az ázsiai piacok indexei pirosban virítanak. Kivéve a kínai Shanghai Compositet, amely miután tegnap életében először átlépte az 5000-es tartományt, ma is 1 százalékkal erősödött. Ráadásul úgy érte el ezt az erősödést, hogy a Bank of China hivatalosan is megerősítette, komoly leírásokat kell elszenvednie az amerikai hitelpiaci válság nyomán (9 milliárd dolláros kitettséggel rendelkezik).

Update 1

Az első fél órát követően elég rosszul néznek ki a dolgok. 200-300 pontos mínusz között ugrálunk, és a vevők nem kapkodnak

Felül a 27 ezres szint, míg lent a 200 napos MA ami ellenállás vagy támasz lehet. Néhány napig valószínűleg ebben a sávban fogunk mozogni és várjuk a tengerentúli híreket. A korrekció után ott is tovább tart a bizonytalanság, amíg nem jön megnyugvás, nagy emelkedés nem várható, ugyanakkor az első pánikon túlvagyunk, így a látványos szakadás is meglepő lenne.
Egy-egy beleadós napnál óvatos vételek lehetnek, a sáv tetején pedig shortbelépőket érdemes keresni.

Itthon a nyitást követően elsősorban a Mol szenved (26100, -2,14), de 1 százalékos mínuszban áll az OTP (8900) is. Esett a MTelekom (915, -1,6%), erősödött ugyanakkor a Richter (35900, +0,67%)

Az OTP egyébként saját magát olcsónak tarthatja, mert tegnap elég komolyan belenyúlt. A társaság 2007. augusztus 23-án 327070 darab OTP törzsrészvényt vásárolt 8.984,-forint/darab átlagáron. (Igaz az elmúlt időszakban a 30 ezren vett Mol sajátrészvények ügyében sem mondta még eddig senki a cégtől, hogy drágán vették volna ).

Update 2

Viszonylag csendesen folyik a kereskedés, a Telekomot leszámítva alacsony forgalom mellett leszünk lassan túl a hét utolsó napján. A távközlési papírban egy komolyabb csomag likvidálása zajlik, hiszen önmagához képest nagyon erős, 3,5 milliárd feletti forgalmat realizált a papír délután háromig. Miután semmiféle piaci pletykat nem indult el, így valószínűsíthető, hogy egy nyugati alap egyszerűen ebből a papírból akar vagy tud kiszállni.
A jelenlegi 80-120 pont körüli veszteség környékén fejezhetjük be a napot, ha csak nem jön valami meglepetés a tengerentúlról.

Az európai piacok vegyesen teljesítenek, az angol és a francia tőzsde enyhe (kb. 0,2%) pluszban, a német hasonló mértékű mínuszban áll. A tengerentúlon nulla körüli, vagy minimális eséssel indulhat a kereskedés, és miután újabb aggodalomra okot adó hír nem jelent meg, így benne van a pakliban, egy plusszos zárás is.

Update 3

Két kedvező amerikai makroadat kellett a nap végére, és előkerültek a vevők. A fontosabb a délután négykor megjelent új lakások értékesítése (new home sales), amely esetében az elemzők előzetesen néhány tizedszázalékos visszaesést vártak. Ehelyett mindenkit alaposan meglepve 2,8 százalékos volt a bővülés.

Szintén jó lett a tartós fogyasztási cikkek rendelésének (Durable Goods Order) alakulása. Ez a vártnál sokkal nagyobb mértékben növekedett, a mutató a prognosztizált 1 százalék helyett 5,9 százalékkal javult az előző havi 1,3 százalékról.

Ezek eredményeként az addig néhány pontos mínuszban álló Dow-t pillanatok alatt felrántották +50 pontba. Hasonlóképpen a Nasdaq is hirtelen emelkedéssel reagált.

A Bux a korábbi fél százalékos esésből minimális pluszba jött fel.

Update 4

Míg Amerika a kezdeti öröm után megtorpant és a Nasdaq ismét piros lett, a Dow pedig +20 pont körül ácsorog (az elsőre jónak kinéző lakáseladási adatokat ugyanis árnyalta, hogy a forgalom ugyan nőtt, az árak azonban csökkentek - average home price, however, dropped to $300,800 in July, down from $311,300 for the same month last year), addig nálunk a záróban lett optimizmus. Amit egyrészt a shortosok óvatosabbá válása (pl. a határidőn is lehelletnyit nőtt a kamattartalom), és a rossz daytradek is magyarázhatnak. Mi legalábbis erre tippelnénk, a 27 milliárd körüli forgalom ugyanis nem indokolja.

A MTelekomot kivéve a nagyobb papírok így a végére pozitívan zártak. A nap elején még vergődő Molt a záróra 1 százalékos pluszra tették (26945), az OTP (9099, +1,1%) és a Richter (36000, +0,95%) hasonló erősödést mutatott.
A kisebb papírok többsége viszont a negatív tartományban maradt: FHB -1,5%, Genesis -2,96%, Rába -0,1%, Synergon -0,4%.

Ahogy az elmúlt hetekben most is a tengerentúlról várható iránymutatás. Ha az indexek számottevő pluszban zárnak, a jövő hét elején nálunk is felmehetünk, ugyanakkor egy mínuszos péntek a Wall Streeten bizonytalan hétfő reggellel szolgálhat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.