Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Ha az MSZP-s és az SZDSZ-es képviselők aláírják a Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt által készített politikai nyilatkozatot, akkor többek között azt vállalják, hogy támogatják a közszféra 13. havi juttatásának és a 13. havi nyugdíj jövő évi megszüntetését, illetve a táppénz általános mértékének hatvan százalékra csökkentését - derül ki az MTI birtokába került dokumentumból, amelyet csütörtökön juttattak el a két frakció képviselőihez.

A válságkezelés költségvetési feltételei címet viselő nyilatkozat kiemeli, hogy a korábban már bejelentett, az elsődleges egyensúly javítását célzó intézkedéscsomagon túl további kiadáscsökkentő lépéseket kell tenni nem csak 2010-re, hanem már az idei esztendőre is.

A dokumentum összefoglalja azokat az intézkedéseket, amelyeket a parlamentnek még a tavaszi ülésszakon, gyors társadalmi egyeztetést követően meg kell hoznia; ez az állami szférát, a nyugdíj-, valamint a szociális rendszert érinti.

Eltűnik a 13. havi a közszférából és a nyugdíjaknál

Az állami szférát érintő intézkedések között a kormányt támogató képviselők vállalnák, hogy a közszféra számára kifizetett nominális bruttó fizetéseket két évre rögzítik. Emellett felülvizsgálják a közszféra 2009. második félévi kereset-kiegészítését. Ezen túlmenően megszűnne 2010-től a közszféra 13. havi juttatása, ehelyett a hiánycél teljesüléséhez és a GDP elvárt növekedéséhez kötött általános "ösztönző kiegészítést" vezetnének be. A tervek szerint csökkentenék az önkormányzati támogatásokat is a hatékonyság növelésével párhuzamosan.

A nyugdíjrendszert több ponton is megváltoztatná az új kabinet: a 65 éves nyugdíjkorhatár bevezetését az alkotmányosan lehetséges legkorábbi időponttól gyorsítanák fel, évente hat hónappal emelnék a korhatárt.

A kormányt támogató képviselőknek el kell fogadniuk azt is, hogy a 2009. évi nyugdíjkorrekciót 2010. január elsejére ütemeznék át, a 2010. évi csökkentett nyugdíjkorrekciót pedig elhagynák.

Bajnai Gordon tervei között szerepel, hogy az idei 13. havi nyugdíj második részét visszavonják, 2010-től pedig megszűnne a 13. havi nyugdíj. Helyette a hiánycél teljesülése függvényében a GDP elvárt növekedéséhez kötött nyugdíjpótlékot vezetnének be.

Megváltozna a nyugdíj-indexálás, amely - szintén a hiánycél teljesülése mellett - a GDP elvárt növekedéséhez kötött nyugdíjak reálértékének megőrzését írja elő.

Csökken a táppénz, felfüggesztik a lakástámogatásokat

A szociális rendszer is több szempontból változna: a táppénz általános mértéke hatvan százalékra csökkenne, a családi pótlékot a jelenlegi szinten rögzítenék átmeneti két évre, a családi pótlék jogosultsági korhatárát 23-ról 20 évre csökkentenék, a gyes és a gyed időtartamát pedig két évben maximálnák, átmeneti időszakot biztosítva az átállásra. Idén július 1-jétől felfüggesztenék a lakástámogatásokat, a gáz- és távhőár-kompenzációt még ebben az évben csökkentenék, jövőre pedig fokozatosan kivezetnék, az energiahatékonysági támogatások fenntartása mellett.

A nyilatkozat három egyéb intézkedést is rögzít: a kormány csökkentené a közösségi közlekedés támogatását, mérsékelné a közmédia támogatását, illetve csökkentené az agráriumnak juttatott, uniós forrásokat kiegészítő hazai társtámogatásokat. 

A dokumentum kiemeli, hogy ez a nyilatkozat nem a formálódó válságkezelő kormány teljes programját foglalja össze, csak annak az elkerülhetetlen részét képező, mihamarabbi parlamenti vagy kormánydöntést igénylő "fájdalmas, lemondást jelentő" intézkedéseit.

3,5 százaléknál nagyobb lehet a visszaesés

Az új kormány célja, hogy minél több magyarországi munkahelyet védjen meg - olvasható a nyilatkozatban. Abból az is kiderül, hogy az idénre előre jelzett 3,5 százalékos gazdasági recesszió nagyobb mértékű is lehet. ez az államháztartás hiányát a februárban meghozott intézkedések ellenére is jelentősen növelheti.

Az ország pénzügyi stabilitásának megteremtése, a költségvetési hiány kézben tartása és az euró bevezetésének középtávú célja mellett Magyarország rövid távon hármas kihívás előtt áll - tartalmazza a Bajnai Gordon által készített, és a két frakció vezetésével már egyeztetett dokumentum. Ez alapján Magyarországnak át kell alakítania az állam működését úgy, hogy a kiadás- és adócsökkentés révén csökkenjenek a munkavállalók és munkaadók terhei, pénzügyi elsősegélyt kell nyújtani a magyar gazdaság szereplőinek, és élénkíteni kell a gazdaságot, elsősorban az uniós forrásokon alapuló beruházások segítségével.

Mi lehet az eredmény?


Az intézkedések elfogadása tovább erősítheti a külföldi finanszírozók Magyarország iránti bizalmát, és ez belátható időn belül a forint árfolyamának stabilizálódásához, középtávon pedig a magas reálkamatokban kifejeződő kockázati elvárások csökkenéséhez vezethet. 

A kiadáscsökkentő intézkedések összesített mértékének akkorának kell lennie, hogy más gazdaságpolitikai intézkedésekkel együtt biztosítsa az Európai Unióval megállapodott konvergenciaprogram egyensúlyi feltételeinek betartását.  

A dokumentum szövege szerint a képviselők az ország iránti felelősségtől vezetve aláírásukkal vállalják, hogy a válságkezelő program végrehajtásához az Országgyűlésben megteremtik és biztosítják a felelős többséget; az intézkedéseket megszavazzák, és azokhoz módosító indítványt kizárólag a kormánnyal történt előzetes egyeztetést követően nyújthatnak be.   

Az MSZP-frakció csütörtök délutáni ülésén még van lehetősége a szocialista képviselőknek arra, hogy a Bajnai Gordon által kezdeményezett nyilatkozatban "finomhangolást" javasoljanak, de a tervezett nehéz intézkedésekből nem akar engedni a miniszterelnök-jelölt - értesült a gazdasági miniszter környezetéből az MTI.

A szocialista frakció tagjainak a nyilatkozatot aláírva a vasárnapi, miniszterelnök-jelöltről döntő kongresszusig kell visszajuttatniuk Bajnai Gordonhoz. Az SZDSZ-frakció tagjai hétfői ülésükön döntenek a nyilatkozat támogatásáról.

A távirati iroda információi szerint a szocialista frakció vezetése vállalta, hogy pénteken délig összegyűjti az aláírásokat - Bajnai Gordon ugyanis csak akkor megy el a kongresszusra, ha a parlamenti többséget biztosító aláírások száma megvan. Más hírek szerint ez a határidő szombat délelőttig kitolható.

Ez nincs ellentmondásban azzal, hogy az SZDSZ képviselőcsoportja csak hétfőn - vagyis az MSZP kongresszus után - írja alá a papírt, mert az ügyvivői testület vállalta, hogy már pénteken szignálja az egyeztetett szöveget és ezt az ajánlást fogalmazza meg vasárnap délután ülésező országos tanács felé is.

AZ MTI értesülései szerint Bajnai Gordon csütörtökön találkozott Simor Andrással, a Magyar Nemzeti Bank elnökével, délután pedig az MSZP országos választmányának, majd frakciójának ülésén is részt vesz.

Bajnai Gordon kormányfő-jelölt hétfőn a Parlamentben programjáról azt mondta: e program végrehajtása fájni fog, sokaktól követel majd áldozatot, lemondást, érinteni fog minden magyar családot, minden magyar embert, de meglesz az eredménye.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.