2008. július 16. 08:04

A Fed agresszív kamatcsökkentése és egyéb likviditásnövelő intézkedései ellenére a törékeny amerikai gazdaságnak még mindig számos gonddal kell szembenéznie - mondta Ben Bernanke, a Fed elnöke tegnapi kongresszusi meghallgatásán.

Az amerikai szenátus Bankbizottsága tegnap hallgatta meg Ben Bernanke beszámolóját az elmúlt hónapok gazdasági eseményeiről. A Fed-elnök szavait mindig különös figyelemmel kíséri a piac, mivel azokból általában következtetni lehet a jegybank monetáris politikájára is.

Bernanke tegnapi meghallgatásán ismét figyelmeztetett a növekvő élelmiszer- és energiaárakra, melyek növelik az inflációs nyomást az amerikai gazdaságon. A fogyasztói árak elszabadulása pedig kamatemelésre ösztönözheti a jegybankot. Az infláció mellett a pénzügyi szektor problémáit emelte ki a jegybankelnök, valamint figyelmeztetett a munkanélküliség emelkedésére és a lakásszektor gyengélkedésére.

Bernanke szerint a mostani szituáció erős kihívás elé állítja a Fed döntéshozóit, továbbra is egyensúlyozniuk kell a gazdasági növekedés és az infláció között. A sorozatos kamatemelések ugyanis az amerikai gazdaság további lassulásához vezethetnek, ugyanakkor ezekre szükség van azért, hogy ne rugaszkodjon el vészesen az infláció.

A Fed elnöke szerint az év hátralevő részében az amerikai gazdaság növekedése érezhetően elmarad majd a korábbi tendenciától, szerinte folytatódni fog a lakáspiac gyengülése, az élelmiszer- és energiaárak pedig továbbra is magasak maradnak.

Az utóbbi hetekben Amerikában ismét a pénzügyi szektor nehézségei kerültek előtérbe. A múlt hét végén a két legnagyobb jelzáloghitelező, a Fannie Mae és a Freddie Mac megmentéséről döntött a kormány. A két cég az amerikai jelzálogvagyon felét, mintegy 5200 milliárd dollárt kezel, ezért volt fontos, hogy a kormány kijelentse: szükség esetén beavatkozik.

Nem járt ilyen jól az IndyMac jelzálogintézet, melyből több mint 1 milliárd dollárt vettek ki a betétesek az elmúlt napokban. A likviditási problémák után az amerikai pénzügyi felügyelet átvette a cég irányítását, 90 napon belül megpróbálják értékesíteni a vállalatot.

Fontosak lesznek a ma megjelenő inflációs adatok a tengerentúlon, melyek a Fed kamatdöntését is befolyásolhatják. Az előzetes várakozások szerint a fogyasztói árak növekedése tovább gyorsul majd a tartósan magas nyersanyagárak miatt.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.